Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri, İspanya'nın düzensiz göçmen politikasını eleştirdi

29.11.2022 16:10:00

MADRİD (AA) - Fas-İspanya sınırındaki Melilla kenti yakınlarında 24 Haziran'da Afrikalı 23 düzensiz göçmenin ölümüne neden olan olayları araştıran Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatoviç, düzensiz göçmen politikasından dolayı İspanya'yı eleştirdi.


Mijatoviç, geçen hafta Melilla'ya yaptığı ziyaret sonrasında burada 24 Haziran'da yaşanan düzensiz göçmen trajedisiyle ilgili ön raporunu yayımladı.


Mijatovic, yaptığı yazılı açıklamada, Fas tarafından meydana gelen 23 düzensiz göçmenin ölümüyle ilgili olaylarda, Avrupa Konseyi üyesi olan İspanya'nın da hatalarının olduğunu belirtti.


Raporda, Melilla sınırında yaşanan olayların "Avrupa Konseyi üye devletleri arasındaki sorumluluk ve dayanışma önlemlerinin acilen iyileştirilmesi gerektiğinin bir göstergesi" olduğu ifade edildi.


Mijatoviç ayrıca düzensiz göçmen akını sırasında İspanyol makamların, Melilla'ya geçen 470 göçmeni "herhangi bir yasal prosedüre uymadan, hızlı bir şekilde Fas'a geri gönderilmesinin de suç teşkil ettiğini" savundu.


Son dönemlerde yaşanan en büyük düzensiz göçmen trajedisi olan olayda, İspanya tarafına geçmek için Melilla sınır hattına akın eden düzensiz göçmenlerden 23'ü hayatını kaybetmiş, 100'den fazlası yaralanmıştı.


Yayınlanan videolarda düzensiz göçmenlerin yerlerde üst üste cesetlerinin olduğu görülmüş, konu İspanyol meclisine de taşınmış ve muhalefet tarafından İçişleri Bakanı Fernando Grande Marlaska'nın istifası istenmişti.


Melilla'daki olayların mecliste araştırılması için komisyon kurulması tartışmaları devam ediyor.


DİĞER HABERLER