Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Asırlardır unutulmayan lezzet : Tandır Ekmeği

02.02.2021 17:36:00
Konya'da devam eden tandırda ekmek pişirme geleneği, özellikle sofra kültürünün vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız...
Asırlardır süren tandırda ekmek pişirme geleneği, Konya’da hâlâ sofra kültüründeki yerini muhafaza ediyor. Geçmişe oranla daha az üretilen tandır ekmeği, kokusu ve lezzetiyle diğer ekmek türlerinden daha imtiyazlı bir yere sahip.

Yerde açılan ve etrafı çamurla sıvanmış çukur bir fırında pişirilen ekmeğin hamuru da özel olarak hazırlanıyor.Önceleri her evin bahçesinde bir tane tandır mutlaka bulunur, evin ekmek ihtiyacı buradan karşılanırdı. Şimdiki evlerde bu mümkün değil ancak onunda bir çaresi var…Konyalı ev kadınları, asırlardır süren tandırda ekmek pişirme geleneğini bugünde sürdürmeye devam ediyor…

Tandır ekmeğinin yapılışının çok zahmetli bir iş olduğunu belirten ev kadınlarından Havva Görgülügil, “ 9 yıldır tandır ekmeği yapıyorum. Kıvamını tutturmak ve tam kararını bulmak zor… Ateşe eğiliyorsunuz, sıcağından nasibini alıyorsunuz. Ama işimizi zevkle yapıyoruz.” dedi.

Müşterilerinin isteğine göre tandır ekmeği pişirdiklerini hatırlatan Görgülügil, “Kimi hamurunun ince olmasını istiyor, kimi kalın… Bizde isteğe göre ekmeğimizi pişiriyoruz. Sabah kahvaltıda yağ sürülerek tüketilebildiği gibi, börek yaparaktan da tüketen müşterilerimiz var” diye konuştu.   

Haber – Ziya KOÇ

DİĞER HABERLER