Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Altunyaldız: Yeşil dönüşüm süreci tarihi fırsatlar sunuyor

27.01.2022 10:23:00
AK Parti Konya Milletvekili ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Ankara Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde 30-31 Mart 2022 tarihlerinde düzenlenecek olan “Eko İklim – Uluslararası Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi” bilgilendirme toplantısına katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Altunyaldız, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin her geçen gün daha büyük bir hızla tecrübe edildiğini ve “dur” denmeyen her geçen gün gelecek nesillere sağlıklı ve yaşanabilir bir çevre bırakmak için biraz daha gecikildiğini ifade etti. 
Yeşil dönüşüm süreciyle beraber ülkemizin fırsatlar ve tehditlerle karşı karşıya kaldığını ifade eden Altunyaldız, tehditlerden korunmak, fırsatları avantaja çevirmek için kamu – özel sektör – akademi ve STK iş birliklerinin büyük öneme sahip olduğunun altını çizdi.

"İklim değişikliği küresel ekonomiden trilyonlarca doları çalıyor"
Ankara Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde düzenlenecek olan Eko İklim – Uluslararası Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi bilgilendirme toplantısı Ankara Ticaret Odası’nda gerçekleştirildi. Toplantıya AK Parti Konya Milletvekili ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız ile birlikte Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz ve Ankara’da bulunan üniversitelerin rektörleri katıldı.
Ankara’nın Milli Mücadele’ye olduğu kadar ülkemizin iklim değişikliğiyle mücadelesinde de öncü rol oynamasını gönülden istediklerini dile getire Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, Mart ayında düzenlenecek olan zirve ile birlikte iklim değişikliğiyle mücadele konusunun tüm farklı alanlarıyla birlikte ele alınacağını ifade etti. Ankara Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz ise Ankara’da düzenlenecek bu zirvenin ekonomi ve iklim değişikliği ilişkisinin tüm paydaşlarıyla ve uluslararası bir vizyonla ele alınacağı en kapsamlı organizasyonlardan birisi olacağını altını çizdi.

Bilgilendirme toplantıının açılışında konuşan Altunyaldız, iklim değişikliğinin başta çevre ve sağlık olmak üzere farklı alanlarda geri döndürülemez boyutlarda olumsuz etkilerinin yaşandığını vurguladı.

Altunyaldız: “Bugün İklim Krizi’nin maliyeti artık trilyon dolarlar ile ölçülüyor. Tüm insanlığın iklim değişikliğine dur diyememesi durumunda 2050’ye kadar küresel gelirden %15 ila %20’yi kaybedeceğiz. Gelişmekte olan ülkelerde gelir düzeyindeki azalışın %30’ları bulabileceğine yönelik çalışmalar mevcut. Bunlar karşı karşıya kaldığımız sorunun boyutunu gözler önüne seriyor. Sorun bu kadar büyük iken önlem alma ihtiyacı daha önce hiç bu kadar elzem olmamıştı” dedi.
"Krizler fırsatlarla beraber geliyor, şans hazır olan zihinlere gülüyor"
2020 yılının küresel tedarik zincirlerinde ezberleri bozan bir dönem olarak geride kaldığını ifade eden Altunyaldız, ülkemizin sahip olduğu potansiyel ve dinamik yapısıyla birlikte yeni dönemin en önemli aktörlerinden birisi konumuna ulaştığını belirtti.

Altunyaldız: “Küresel ticarette ezberler bozuluyor. Kovid-19 kriziyle birlikte ülkeler artık daha yakın coğrafyalardan tedarik politikası yürütüyor. Bu noktada, ülkemizin konumu ve sahip olduğu potansiyeli çok önemli. En büyük ihracat pazarımız olan Avrupa Birliği ile 2021 yılındaki ticari ilişkilerimize baktığımızda da bu durumu rahatlıkla görüyoruz. Avrupa Birliği, Uzak Doğu ve Asya pazarlarından ithal etmeyi bıraktığı ürünlerde Türkiye’ye yöneliyor. Türkiye Avrupa’nın en önemli tedarik merkezi olma yolunda kararlılıkla yürüyor. Öyle ki 2021 yılında Avrupa Birliği’ne ihracatımızı %33 oranında artırarak 93,1 milyar dolara yükselttik. Böylece artık Avrupa Birliği pazarında dış ticaret fazlası veren bir ülkeyiz.” değerlendirmelerinde bulundu. 
"Eğer problemi doğru bir şekilde belirlerseniz çözüme neredeyse ulaşırsınız"
Altunyaldız: “Binlerce bitki ve hayvan türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya iken iklim değişikliğinin sorumlularının doğru bir şekilde belirlenmesi önemli. Bu alanda, Avrupa Konseyi’ne üye ülkelere tavsiye kararı niteliği kazanan raporum Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde oy birliğiyle kabul edildi. Başta yaşam hakkı olmak üzere temel insan haklarını tehdit eden iklim değişikliğiyle mücadelede tüm ülkelerin elini taşın koyması gerekiyor” değerlendirmelerinde bulundu.
"Yeşil dönüşüm süreciyle birlikte ülkemizin önüne çıkan fırsatları avantaja çevirmek"
Altunyaldız: “Dünya hızlı ve derinden bir dönüşüm sürecinin içinden geçiyor. Sadece oyunun kuralları değil oyun tamamen değişiyor. Yeşil dönüşüm süreciyle beraber ülkemizin önündeki fırsatları avantaja çevirmeliyiz. Şans hazır olan zihinlere güler, biz de hazır olmalıyız. Yeşil dönüşümün, başta sınırda karbon mekanizması olmak üzere tehditleri ihracatımızın değer ve rekabet düzeyi bazında gerilemesine yol açabilir. Enerjide, sanayide, ticarette ve birçok farklı alanda tüm paydaşların iş birliğiyle dönüşüm sürecine uyumlu hale gelerek yeni dünyanın güçlü ülkelerinden birisi olmak için çalışıyoruz. Bu noktada, kamu – özel sektör – akademi ve STK iş birliği içerisinde gerçekleştirilecek olan Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi çok önemli. Bu zirvenin sonucunda yeşil dönüşüm süreci için önemli çıktılar elde edeceğimizi düşünüyorum” ifadelerine yer verdi. 

EKO İklim Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi Bilgilendirme Toplantısı açış konuşmalarının ardından rektörlerin ve üniversite temsilcilerinin görüş ve önerilerinin alınmasıyla sona erdi.

Ankara Ticaret Odası Gürsel Baran günün anısına AK Parti Konya Milletvekili ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya altunyaldız’a takdimde bulundu. 

DİĞER HABERLER