Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

ABD Başkanı Biden, 1915 olayları için yine 'soykırım' dedi

24.04.2024 18:34:00
24 Nisan 1915 olaylarının yıldönümünde Beyaz Saray tarafından yapılan yazılı açıklamada yaşananlar yeniden "soykırım" olarak tanımlandı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise "Tarihi gerçekleri çarpıtan bu açıklamalar uluslararası hukuka da aykırıdır" diyerek, kullanılan ifadelere tepki gösterdi.

Ermenice "Büyük Felaket" anlamına gelen "Meds Yeghern" tanımının kullanıldığı, ABD Başkanı Joe Biden'ın imzasıyla yayımlanan Beyaz Saray açıklamasında, "Meds Yeghern - Ermeni soykırımı - sırasında kaybedilen hayatları anıyoruz ve asla unutmama taahhüdümüzü yeniliyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Biden yönetimi tarafından geçen yıllarda yayımlanan açıklamayla çok benzer ifadelerin kullanıldığı açıklamada İstanbul'dan "Konstantinapolis" olarak bahsedilirken; "Zulüm kampanyası 24 Nisan 1915'te başladı. Osmanlı yetkilileri Konstantinapolis'te Ermeni aydınları ve cemaat liderlerini tutukladı. Bunu izleyen yıllarda bir buçuk milyon Ermeni sınır dışı edildi, katledildi ya da ölüme yürütüldü. Bu, Ermeni ailelerini sonsuza dek etkileyen ve nesilleri sonuna kadar değiştiren bir trajediydi" denildi.

Geçen yıl 1915 olayları için "sistematik bir şiddet kampanyası" ifadesi kullanılmıştı.

Beyaz Saray'ın açıklaması şöyle devam etti: "Bu trajediyi anarken, aynı zamanda Ermeni toplumunun dayanıklılığını da onurlandırıyoruz. İnsanlık tarihinin en karanlık dönemlerinden birine katlanmak zorunda kaldıktan sonra, kurtulanlar dünyamıza daha iyi bir gelecek bırakmak için çalışmaya başladı. Cesaret ve kararlılıkla hayatlarını yeniden kurdular. Kültürlerini korudular. Bizimki de dahil olmak üzere dünya ülkelerinin dokusunu sağlamlaştırdılar. 109 yıl önce yaşanan mezalimin tekrar etmemesi için hikayelerini paylaşmaya devam ettiler."

DİĞER HABERLER