Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

81 ilde eş zamanlı “Okul tahliye tatbikatı” yapıldı

04.03.2022 15:06:00
1-7 Mart Deprem Haftası dolayısıyla İçişleri Bakanlığının talimatıyla 81 ilde tüm özel ve resmi okullarda “Okul Tahliye Tatbikatı” gerçekleştirildi.

Bu kapsamda saat 11:30’da Konya’daki tüm okullarda eş zamanlı gerçekleştirilen tatbikatta deprem anında sınıflarda “Çök, Kapan, Tutun” taktiği uygulandı. 
Hocacihan Hüseyin Yıldız İlkokulun da gerçekleşen tatbikatta depremin ardından sakin bir şekilde okulda bulunan öğrencilerin tahliyesi gerçekleştirildi.
Tatbikat alanına gelen Konya Valisi Vahdettin Özkan, tatbikatı yerinde inceledi. Tatbikatta Konya AFAD, Konya AFAD gönüllüleri, Jandarma, Emniyet, Jandarma Komando, PAK(Polis Arama Kurtarma) PÖH ekipleri, Kızılay, UMKE, İtfaiye, İHH, ANDA ve TİFAKE ekipleri görev aldı. 

AFAD, yalnız çocuk ve gençleri değil, tüm vatandaşları, Deprem Haftası’nı depreme hazırlık yaparak değerlendirmeye çağırdı.

Vali Vahdettin Özkan, tatbikat sonrası yaptığı konuşmada, afetlerle ilgili eğitimlerin verilmesinin ve bu kapsamda çalışmaların yapılmasının önemli olduğunu söyledi.

Yapılan tatbikatların yanında risklerin öngörülmesi ve buna bağlı olarak verilecek eğimlerin çok önemli ve değerli olduğunu dile getiren Özkan, "İçişleri Bakanlığımız ve Millî Eğitim Bakanlığımız ile koordineli olarak öğrencilerimiz ile beraber, özellikle depreme dayanıklı fiziki altyapıların oluşması ile birlikte deprem öncesi, esnası ve sonrasında neler yapacağımızı öğreniyor olmamız çok önemli bir husustur. Bu konuyla ilgili geniş yelpazeli bir farkındalığın oluşturulması ve eğitimlerin verilmesi önemli. Bu çerçevede deprem tatbikatını 31 ilçemizdeki bütün okullarımızda, öğretmenlerimizle ve öğrencilerimizle beraber tatbik ettik. Bu tatbikatta görev alan bütün öğrencilerimize, öğretmenlerimize, AFAD’ın koordinasyonundaki paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz.” dedi.

Vali Özkan, Afete müdahale konusunda Türkiye'den dünyaya örnek olacak şekilde çok önemli mesafeler alındığını ifade etti.

Türkiye, Afet Müdahale Planı ile beraber bütün sektörlerin iyi bir iletişim ve koordinasyonla, sonuç odaklı olarak insanlarımızın mağdur olmaması için çalışmalarını yürüttüğünü ifade eden Vali Özkan, “Deprem anında oluşabilecek riskleri bertaraf etmek için ilgili bütün kurumlarımız ile beraber iletişim ve iyi bir koordinasyon halinde olacağız. Herhangi bir olumsuzluğun olması halinde bu olumsuzluğu bertaraf etmek için hep beraber el birliği ile hareket edeceğiz. Bunun içinde eğitime, farkındalığa, iletişime, kendi aramızdaki koordinasyona önem vereceğiz. Kim hangi zamanda, neyi, nerede yapacak bunun planlamasını ve tatbikatını iyi yapacağız. Bu tatbikatlar sonuçta afet zamanında hepimizde bir refleks haline gelecek. Dolayısıyla afet anında herhangi bir çağrıya ihtiyaç duymaksızın ben burada ne yapmalıyım, görevim nedir bunu biliyor olacağız. Bu, Türkiye de afet risklerini azaltmaya yönelik planlarında başarısını beraberinde getirmiş olacaktır. 

Ben bu konuda özellikle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla, koordinasyonu sağlayarak bu risklerle daha mukavele potansiyeli oluşturma noktasında yaptığı faaliyetlerden dolayı İçişleri Bakanlığımıza ve diğer kurumlara teşekkür ediyorum. Bu noktadaki eğitime, duyarlılığa katıldıkları için bütün hemşehrilerimize de teşekkür ediyoruz. Tatbikatı güzel bir şekilde uyguladıkları için öğrencilerimize de teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

Yapılan deprem tatbikatının ardından çocuklara yangına ilk müdahale konusunda eğitim verildi. 1-7 Mart Deprem Haftası kapsamında gerçekleşen eğitimlerin Konya'daki birçok okulda düzenleneceği, kentin depreme karşı hazır hale getirilmesi planlandığı bildirildi.
Tatbikatlarda 31 ilçedeki okullar da dahil bin 175 okul, 461 bin 497 öğrenci ve 31 bin 908 öğretmen olmak üzere toplam 493 bin 405 öğrenci ve öğretmen katılım sağladı. Tatbikat sonrası Konya Valisi Vahdettin Özkan beraberindeki kurum ve kuruluş müdürleri ile beraber bahçede tatbikat için toplanan öğrencilerle sohbet ederek hatıra fotoğrafı çektirdi.
Vatandaşların Gayretleri, Kamunun Çalışmalarını Güçlendiriyor
Deprem başta olmak üzere ülkemizin tüm afetlere hazır olması için AFAD ve koordinasyonundaki kurum ve kuruluşlar çalışmayı sürdürüyor. Vatandaşların alması gereken bireysel önlemlere ise 1-7 Mart Deprem Haftası ile dikkat çekiliyor. Çünkü depremlerdeki kayıpların bir daha yaşanmamasında, kamu kurumlarının aldığı önlemlerin yanı sıra vatandaşların alacağı tedbirler büyük önem taşıyor. Depreme karşı kamunun, üniversitelerin, STK’ların ve özel sektörün yaptığı çalışmaları, vatandaşların bireysel gayretleri tamamlıyor. Bu nedenle AFAD, Deprem Haftası’nda vatandaşlara kendi risklerini azaltmaları, kendi hazırlıklarını yapmaları çağrısında bulunuyor.
Depremden Sonra İlk 6 Saat Canların Kurtarılması İçin Hayati Önemde
Deprem sonrası ilk 6 saat, canların kurtulması için büyük önem taşıyor. İlk 6 saatte uygulanacak doğru davranış şekilleri, hem vatandaşların kendi hayatlarını hem de yakınlarının hayatlarını kurtarabiliyor. AFAD, vatandaşları, www.hazirol.gov.tr üzerinden ilk 6 saatteki doğru davranış şekillerini öğrenmeye ve “afet farkındalık eğitimi” almaya çağırıyor. Ayrıca hem becerilerini arttırmaları hem de afet ve acil durumda afetzedelere yardımcı olabilmeleri için e-Devlet üzerinden AFAD Gönüllüsü olmaya davet ediyor.
Depreme Okulda Yakalananlar Ne Yapabilir?
Öncelikle sakin kalmaya çalışın.
Sarsıntı süresince sağlam bir nesnenin yanında ÇÖK-KAPAN-TUTUN hareketini uygulayarak hedef küçültün.
Sarsıntı bittiğinde okulu tahliye edin.
Önceden belirlenen tahliye güzergâhında, öncelik ve sınıf sırasına göre tek sıra halinde dışarıya çıkın ve tahliye sırasında öğretmenlerinizin yönlendirmelerine uyun.
Okuldan çıkarken Acil Çıkış Merdivenlerini veya okul merdivenlerinin duvara yakın tarafını kullanın. Başınızı kitap veya ellerinizle koruyun.
Okul Afet ve Acil Durum Planında belirlenen “Acil Durum Toplanma Alanında” her sınıf kendi içinde halka oluşturacak şekilde bekleyin.
Depreme Başka Bir Yerde Yakalananlar Ne Yapabilir?
Deprem Sırasında:
Cam, pencere, dışarıya bakan duvar ve kapılardan, aydınlatma tesisatı veya armatürü gibi üzerinize düşecek her tür eşyadan uzak durun.
Güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖKÜN, başınızı ve ensenizi koruyacak şekilde KAPANIN, düşmemek için sabit bir yere TUTUNUN
Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşmayın.
Bina dışında açık alanda iseniz enerji hatlarından, diğer binalardan, direklerden, ağaçlardan ve duvar diplerinden uzaklaşın.
Binalardan düşebilecek nesnelere karşı Çök-Kapan-Tutun hareketini yapın.
Karayolunda seyir halinde iseniz (bina, ağaç, direklerin yanında, üstgeçit altlarında durmaktan sakınarak) güvenli bir yerde yolu kapatmadan, sağa yanaşıp durun.
 
DEPREM SONRASINDA YAPILMASI GEREKENLER KAPALI ALANDAYSANIZ;
Önce kendi emniyetinizden emin olun.
Sonra çevrenizde yardım edebileceğiniz kimse olup olmadığını kontrol edin.
Depremlerden sonra çıkan yangınlar oldukça sık görülen ikincil afetlerdir. Bu nedenle eğer gaz kokusu alırsanız, gaz vanasını kapatın. Camları ve kapıları açın. Hemen binayı terk edin.
Dökülen tehlikeli maddeleri temizleyin.
Yerinden oynayan telefon ahizelerini telefonun üstüne koyun.
Acil durum çantanızı yanınıza alın, mahalle buluşma noktanıza doğru harekete geçin.
Radyo ve televizyon gibi kitle iletişim araçlarıyla size yapılacak uyarıları dinleyin.
Cadde ve sokakların acil yardım araçları için boş bırakın.
Her büyük depremden sonra mutlaka artçı depremler olur. Artçı depremler zaman içerisinde seyrekleşir ve büyüklükleri azalır. Artçı depremler hasarlı binalarda zarara yol açabilir. Bu nedenle sarsıntılar tamamen bitene kadar hasarlı binalara girilmemelidir. Artçı depremler sırasında da ana depremde yapılması gerekenler yapılmalıdır.
AÇIK ALANDAYSANIZ;
Çevrenizdeki hasara dikkat ederek bunları not edin.
Hasarlı binalardan ve enerji nakil hatlarından uzak durun.
Önce hemen yakın çevrenizde acil yardıma gerek duyanlara yardım edin.
Sonra mahalle toplanma noktanıza gidin.
Yardım çalışmalarına katılın. Özel ilgiye ihtiyacı olan afetzedelere -yaşlılar, bebekler, özel gereksinimli vatandaşlarımıza yardımcı olun.
 
YIKINTI ALTINDA MAHSUR KALDIYSANIZ;
Paniklemeden durumunuzu kontrol edin.
Hareket kabiliyetiniz kısıtlanmışsa çıkış için hayatınızı riske atacak hareketlere kalkışmayın. Biliniz ki kurtarma ekipleri en kısa zamanda size ulaşmak için çaba gösterecektir.
Enerjinizi en tasarruflu şekilde kullanmak için hareketlerinizi kontrol altında tutun.
El ve ayaklarınızı kullanabiliyorsanız su, kalorifer, gaz tesisatlarına, zemine vurmak suretiyle varlığınızı duyurmaya çalışın.
Sesinizi kullanabiliyorsanız kurtarma ekiplerinin seslerini duymaya ve onlara seslenmeye çalışınız. Ancak enerjinizi kontrollü kullanın.
 
Tahliye sonrasında AFAD Gönüllülerimiz ve Konya AFAD Arama Kurtarma ekiplerimiz deprem sonrasında barınma ihtiyacının karşılanması için AFAD barınma çadırı kurulumu gerçekleştirmişlerdir.

DİĞER HABERLER