Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

2023 yılı trafik ceza tarifesi belli oldu! Bunu yaparsanız 20 bin lira

03.11.2022 16:06:00
Ekim ayı enflasyon oranının açıklanmasıyla beraber Yeniden Değerleme Oranı belli oldu. YDO oranı yüzde 122,93 olarak gerçekleşti. Trafik cezaları da bu oran seviyesinde artacak. Yeni listeye göre 'Drift atmak, Uyuşturucu madde alarak araç kullanmak ve Araca sahte plaka takmak' suçlarının cezası 20 bin lirayı geçti.
Ekim ayı enflasyon rakamlarının TÜİK tarafından açıklanmasının ardından vergi, ceza ve harçlarda yeniden değerleme oranı da netlik kazandı. 2023 Yeniden Değerleme Oranı yüzde122,9 oldu. 2022’de ise Yeniden Değerleme Oranı, yüzde 36,2’ydi.
Ehliyet-pasaport harçları, motorlu taşıt vergisi ve trafik cezaları, Ocak ayında yeniden değerleme oranında artış gösterecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın indirme yetkisi bulunuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yeniden Değerleme Oranı'nı yüzde 50 oranında indirme yetkisi bulunuyor fakat trafik cezalarını indirme yetkisi bulunmuyor.

5 yılda bir artırma veya eksiltme yetkisi bulunuyor

Cumhurbaşkanı, her yıl Yeniden Değerleme Oranı'nda artırılan araç muayene ücretlerini ve cezalarını 5 yılda bir yüzde 20 oranında artırmaya veya eksiltmeye yetkili.
Yeniden Değerleme Oranı ile birlikte 2023 yılında trafik cezaları da belli oldu.

2023 trafik cezaları listesi

Bunlara ek olarak, yaya veya okul geçitleri ile kavşak giriş ve çıkışlarında yayalara öncelik vermeyenlere 888 TL para cezası kesilecek. Trafik kurallarına uymayan yayalar, kask ve koruma gözlüğü takmayanlar ve araçlardan çöp atanlar da 2022 yılında 196 TL ceza ödeyecek.

DİĞER HABERLER