Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

18. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali için özel beste yaptı

22.09.2021 14:59:00
Hazreti Mevlana’nın doğumunun 814’üncü yıldönümü etkinlikleri kapsamında, Konya İl Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünün öncülüğünde her yıl olduğu gibi bu yılda 22-30 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan ‘18. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali’nde sahne alacak sanatçı ve sanatçı toplulukları Konya’ya gelmeye başladı.
Selçuklu Kongre Merkezinde gerçekleştirilecek ikinci gün programında sahne alacak olan Pakistan asıllı İngiliz sanatçı Saira Peter konser öncesinde, aynı zamanda menajerliğini de üstlenen babası Zafar Francis, müzik direktörü Stephen Smith ve piyanist Paul Knight ile birlikte Mevlana Müzesini ziyaret etti. İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Mehmet Yünden’in de eşlik ettiği ziyaretin ardından açıklamalarda bulunan Peter, böylesi önemli bir festivale davet edilmekten ve Konya’da bulunmaktan memnun olduğunu söyledi. 
ALLAH’A ULAŞMAK İÇİN MÜZİK YAPIYORUM
Müzik yapmasının sebeplerinden birisinin de gerçek anlamda Allah’a ulaşmak olduğunun altını çizen Peter, Mevlana’nın öğütlediği gibi Allah’a ulaşmanın yollarından birisi müzik ve bunu yaptığı içinde kendisinin çok mutlu olduğunu belirtti. Konya ve Mevlana ile ilgili düşüncelerini de paylaşan Peter konuşmasını şöyle sürdürdü. “Müzik evrensel bir dil, müziği anlamak için her hangi bir dil bilmeye gerek yok. İçsel olarak bunu herkes anlayabilir. Müziğin etkisi insanda farklıdır. Mevlana da Allah’ın yüce merhameti ile bu müziğin herkese ulaşması için böyle bir şey başlatmıştır.” dedi.

Klasik batı müziği ve Pakistan müziğini icra eden Peter, festival için özel bir beste yaptığını da söyledi. Mevlana’nın Mesneviyi farsça yazdığı için kendisinin farsça bildiğini, Türkçe bilmediğini belirterek ancak konserde okuyacağı bestesinin Türkçe olduğunu söyledi ve yeni bestesinden bir parça seslendirdi. Açıklamanın ardından Peter ve beraberindekiler Mevlevi selamı vererek hatıra fotoğrafı çektirdi. 
DÜNYANIN EN PRESTİJLİ KÜLTÜR VE SANAT ETKİNLİĞİ
Bu yıl 18’incisi düzenlenen ve dünyanın en prestijli kültür ve sanat organizasyonları arasında yer alan mistik müzik festivali, Konya ve medeniyetimiz için önemli bir değer olan Hazreti Mevlana ve Mevlevilik geleneğinin Konya’ya katkısının yanı sıra, kültür ve sanat etkinlikleri açısından ülkemizin ve Konya’nın tanıtımında turizm sektöründe memnuniyetle karşılanan bir faaliyet olarak tüm çevreler tarafından takdir toplamakta.

18. Mistik Müzik Festivali’nde yine ilk günkü heyecan ve aşkla Mevlana’nın ‘Hak aşıklarının gıdası musiki dinlemektir.’ sözünün gerçekliğini tadarak, Asya’dan Afrika’ya, Amerika’dan Avrupa’ya dünyanın farklı coğrafyalarının mistik ve etnik müzikleri Konya’dan tüm dünyayı kuşatacak. Bu yılki festival boyunca 9 konserin yanı sıra 30 Eylül’de Mevlana Müzesi Gülbahçesi’nde Mevlevi Sema Mukabelesi icra edilecek.
SAIRA PETER KİMDİR?
Londra merkezli İngiliz-Pakistanlı soprano Dr. Saira Peter, Pakistan'ın ilk opera sanatçısı ve geleneksel tasavvuf hikayelerini küresel bir izleyici için müzikal sahne prodüksiyonlarına uyarlayan yeni bir tür “Sufi Opera” oluşturmaya çalışıyor. Saira Peter 15 dilde, (İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca, Rusça, Latince, Urduca, Sindhi, Pencapça, Sairiki, Farsça, Tamilce, Arapça, Swahili, Kantonca) performans sergilemiştir.
Saira Peter, profesyonellerden oluşan bir ekiple 'Sufi Opera' adlı heyecan verici yeni bir füzyon opera türü üzerinde çalışıyor. Yaklaşan sufi operası ‘SufiMarvi”, materyalizme ve baskıya karşı duran Marvi'nin öyküsü Pakistan'ın Sindh kentinde yaşayan tasavvuf şairi Shah Abdul Latif Bhitai'den"(1689-1752) alınmıştır. Saira'nın canlandıracağı Marvi, ‘Son zamanlarda kaydettiği Marvi'nin Mersiyesi” aryasını okuyor. SufiMarvi dünyanın ilk batı operası ve Pakistan/Kuzey Hindistan klasik füzyonu ve İngilizce bir tasavvuf hikayesini dünyanın dört bir yanındaki opera severlere ulaştırmaya yönelik ilk girişimi işaret ediyor. Sufi Opera bağlamında Saira Peter tüm dünyada müzikte bir yenilik sahibi olarak takdir edilmiştir. O hem sevdiği Pakistan ve Asya’da hem yaşadığı İngiltere ve Avrupa’da her dinden ve dilden insanın severek takip ettiği bir müzisyendir. Tasavvufi şiirin esas konusu olan ilahi aşk ve insan, Saira Peter’inde eserlerindeki esas vurgudur. 

DİĞER HABERLER