Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

16 Büyük Türk Devleti ve Hüküm Sürdükleri Süre

05.07.2021 15:19:00

Tarihimizi bilmek önemlidir. Çünkü geçmişini bilmeyen geleceğini inşa edip tasarlayamaz. Türk ulusunun çok köklü ve tarih sahnesinde büyük yer tutan bir geçmişi vardır. Geçmişten günümüze bir sürü Türk devleti kurulmuş ve yıkılmıştır. Yıkılma nedenleri genellikle iç savaşlar olmuştur. Bunun yanı sıra savaşlar, kıtlıklar, zorunlu göçler de Türk devletlerinin dağılmasına neden olmuştur. Aşağıda geçmişten günümüze bilinen ve şu anda Cumhurbaşkanlığına forsunda 16 yıldız ile sembolleştirilmiş 16 büyük Türk devletini inceleyeceğiz. O halde bakalım bu 16 büyük Türk devletini tarihte nasıl yer tutmuş ve hafızalara nasıl kazınmış.
 
16 Büyük Türk Devleti
Büyük Hun İmparatorluğu (MÖ 220 - MS 216):
Milattan önce 220 yılında temelleri atılan Büyük Hun İmparatorluğu milattan sonra 216 yılına kadar hüküm sürmüştür. Kurucusu Teoman olan bu imparatorluk ardından gelecek sonraki nesillerdeki birçok devlete yol gösterici nitelikte olmuştur.
 
Batı Hun İmparatorluğu (MÖ 48 - MS216):
Milattan önce 48 yılında kurulup milattan sonra 216 tarihine kadar ayakta kalmıştır. Yıkılma süresi Büyük Hun İmparatorluğuyla aynı tarihtedir. Devletin başında kurucu sıfatıyla Pi oturmaktadır. Bu devletin sarı renkli kendilerine özgü bayrakları bulunmaktaydı.
 
Avrupa Hun İmparatorluğu (MS 375-469):
Kurucusunun Balamir olduğu bu imparatorluk dünya tarihinde köklü değişikliklere yol açmıştır. Atilla’nın komutanlığında bu devlet Avrupa’nın iç kısımlarına kadar yol almıştır. Kavimler göçünü de bu imparatorluk başlatmıştır.
 
 
Ak Hun İmparatorluğu ( MS 420 – 522):
Asya’nın ortasında kurulmuş olan bu devlet toplamda 132 yıl boyunca ayakta kalmayı başarmıştır. Kurucusu ise Aksuvardır.
 
Göktürk Devleti (MS 522 – 745):
Bumin kağanın kuruduğu bu devlet Türk adının geçtiği ilk yazılı eseri vermişlerdir. En bilinen Türk devletlerinin arasında yerini alır.
 
Avar Kağanlığı (MS 565 – 835):
Kurucusu 1. Bayandır. Ülkenin genel hakimiyet bölgesi ise orta Avrupa olmuştur. Ülke Avrupa’yı pek çok farklı yönden etkilemiştir.
 
Hazar Kağanlığı ( MS 651- 983):
Hüküm bölgeleri Kafkasların kuzeyi, kuzeydoğu Anadolu ve Moskova’nın güney bölgesidir. Kurucusu ise Böri Şad olmuştur.
 
Uygur Kağanlığı:
Tarih sahnesinde çok kısa 98 yıl hüküm süren bu devlet yerleşik hayata geçen ilk Türk devletidir. Bu devleti kuran kişi ise Kutluk Bilge Kül Kağan olmuştur.
 
Karahanlı Devleti ( MS 840 – 1212):
 Hüküm sürdükleri bölgelerin başında Orta Asya toprakları ve şu anda Doğu Türkistan bölgesinin bulunduğu topraklar yer almaktadır. Önemli bir Türk devletidir.
 
 
Gazneliler ( MS 963 – 1186):
 Şu anki Gazne şehrinin ismi buradan gelmektedir. Ve o bölgede bulunmaktadır. Alp Tigin hükümdarlık yapmıştır bu devlete.
Büyük Selçuklu Devleti ( MS 1040 – 1157):
Kurucusu Tuğrul Bey olmuştur ve Anadolu’da doğu bölgelerde hüküm sürmüşleridir.
 
Harzemşahlar Devleti ( MS 1097 – 1231):
Siyah bayrağa sahip bir Türk devletidir ve adı en zor telaffuz edilen Türk devletidir.
 
Altın Orda Devleti:
Sınırları Kafkaslardan başlayıp Orta Asya’ya kadar uzanıyordu. Hüküm süreleri toplam 266 yıl olmuştur. Türk ve Moğol ortak devletidir.
 
Timur İmparatorluğu ( MS 1368 – 1501):
 Konumu Kuzey Hindistan, İran ve Anadolu’da bulunur. Kurucusu devlete de adını veren Timur olmuştur.
 
Babür İmparatorluğu:
Hükümdarı olan Babür ismini devlete vermiştir. Toplam 332 sene boyunca ayakta kalmıştır.
 
Osmanlı İmparatorluğu:
3 ayrı kıtaya aynı anda hükmetmiştir. 600 yılı aşkın süre ayakta kalmıştır Kurucusu Osman Bey olmuştur.
 
Geçmişte hüküm süren 16 Türk Devleti kısaca böyleydi. Tarihte önemli yer alan devletler günümüze ışık tutar niteliktedir.

KONHABER / ÖZEL HABER

DİĞER HABERLER