Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

HAVELSAN Uygulaması

15.01.2021 10:13:00
Gevenli İletişim İçin Kamuda HAVELSAN (İleti) Kullanılmaya Başlandı

Whatsapp  son güncellemesi ile Türk halkının tüm tepkilerini üzerine çekti. Bunun üzerine yerli ve milli yapım olan ileti kamuda kullanıma açıldı.

Günümüzde artık nerede ise tüm işler dijital ortamlar üzerinde gerçekleşmektedir. Gerek özel konuşmalar gerekse devlet konuşmaları için son derece pratik olan iletişim uygulamaları üzerinden yapılmaktadır. Hal böyle olunca devlet ile alakalı görüşmelerin güvenirliliği de ön plana çıkmaktadır.

İletişim alanında kullanılan uygulamaların güvenli olup, olmadığı herkes tarafından sorgulanırken, HAVELSAN bir açıklamada bulundu. Yapılan açıklamaya göre artık kamu kurumları yerli üretim olan ileti programı ile görüşmeler yapılacaktır. HAVELSAN’ın geliştirdiği bu programın en büyük özelliği ise dünyada tek olmasıdır. İleti programını dünyada tek yapan özelliği ise beyaz kutu kriptosuna sahip olmasıdır.




Beyaz kutu kriptosu, iletişim alanında kesinlikle büyük bir şekilde güvenlik sağlamaktadır. Bu özelliği sayesinde kişisel anahtarlar özel yazılımlar ile koruma altına alınmaktadır.
Yazışmaların ve diğer mesajların büyük özenle gizlendiği ileti programı ilk defa HAVELSAN tarafından kullanılmaya başlanmıştı. Ama Whatsapp son sözleşmesi ile güvenlik kurallarını tamamen ihlal etmiş ve bunun üzerine dünyada tek olan beyaz kutu kripto özelliğine sahip olan  ileti kamuya sunulmuştur. Artık iletişim için Whatsapp yerine ileti kullanılmaya başlanacağı yetkili kişilerce açıklanmıştır. Başta cumhurbaşkanlığı personeli, sanayi başkanlığı personeli, Türk silahlı kuvvetleri personelleri ve rekabet kurumu personeli tarafından kullanılmaya başlanmıştır.
HAVELSAN personellerince geliştirilen ileti uygulaması mobil cihazlarda kullanılabilecektir. Bu programın en büyük özelliği diğer iletişim uygulamalarına göre daha güvenli ve daha pratik bir kullanım imkanı sunmasıdır.  İçerdiği özel uygulamalar sayesinde ileti programının içinde yer alan bilgiler kesinlikle üçüncü kişilerle paylaşılmaz. Net bir şekilde güvenli olan bu uygulama sayesinde artık, kamu görüşmeleri belli bir güvenlik çemberi içinde yapılmakta olacaktır.
HAVELSAN tarafından özel olarak geliştirilen ileti, mobil cihazlara kolayca yüklenebiliyor. Google play stre, app store gibi platformlar tarafından cep telefonlarına yüklemesi yapılabilir.
HAVELSAN ileti ile yukarıda hasbi geçen kurumlar kendi aralarında güvenli bir şekilde mesajlaşabiliyor.

 
TEMEL ÖZELLİKLER
  • Karşılıklı Anlık Mesajlaşma
  • Güvenli Sesli ve Görüntülü Görüşme
  • Medya ve Lokasyon Paylaşımı
  • Kurum/Firma Sunucularına Kurulum
  • Yönetim Konsolu Aracılığı ile
    • Kullanıcı İlklendirme
    • Kurumsal Grup Yönetimi
    • Uygulama Güncelleme Yönetimi
    • Hata Ayıklama Kayıtları
       



İleti Diğer Haberleşme Uygulamalarına Göre Daha İleride
HAVELSAN genel müdürü dr. Mehmet Akif Nacar ileti ile ilgili bazı haber ajanslarına açıklamalar yapmıştır. İşte Nacar’ın yaptığı açıklamaya göre;


"HAVELSAN ileti, kullandığı Beyaz Kutu Kriptografi Kütüphanesi sayesinde yüksek seviyede yazılımsal güvenlik ile verilerin güvenli bir şekilde iletilmesini ve saklanmasını sağlamaktadır. Bu özelliği ile ileti, güvenlik açısından diğer anlık mesajlaşma uygulamalarından bir adım öne çıkmaktadır. Uçtan uca iletişim güvenliğini sağlamakla birlikte, bilgi güvenliği kapsamında kurumların kendi sunucularına kurulum yapabilen ileti ürününde, iletişim güvenliğine dair ekstra önlemler alındı. Merkezi yönetim paneli aracılığı ile kullanıcı ve grup yönetimi, kurumsal grup oluşturma gibi işlemler kurum tarafından gerçekleştirilirken kurumlara kendi süreçlerini yönetme fırsatı verilmektedir.

HAVELSAN ileti, kurumların bünyesinde yer alan sistemler ile güvenli şekilde entegrasyon yapma desteğiyle yaşamakta olduğumuz teknoloji çağında kişilerin hızlı iletişime geçmesine ve çalışma hayatında verimliliğin artmasına olanak sağlamaktadır."
 

KONHABER - ÖZEL HABER
 
 

DİĞER HABERLER