Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Türkiye gündemine oturan Richie Rich Operasyonu'nun ikinci ayağı: KAR-TEL Operasyonu!

Konya merkezli Richie Rich Operasyonu'nda çete lideriyle birlikte 15 kişi yakalandı. 60 milyon liralık vurgun yapıldığı bilinen çetenin ikinci ayağı Kargo ve Telefon dolandırıcılığında ise vurgun 1 milyonun üzerinde işte ayrıntılar...

Konya Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin geçtiğimiz günlerde Konya merkezli başlattığı Richie Rich Operasyonu’nda çete lideriyle beraber 15 kişi yakalandı. Çete liderinin 60 milyon liralık vurgun yaptığı öğrenildi. Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, operasyonun ikinci ayağı olan Kargo ve Telefon Dolandırıcılığı Operasyonu’nda 13 şüpheliyi yakalayarak gözaltına aldı. Kar-Tel Operasyonu ile şüphelilerin 1 milyonun üzerinde vurgun yaptığı anlaşıldı.

Kargo ve operatör şirketlerine sızmışlar
Konya Cumhuriyet Başsavcılığı ve Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü koordineli yürüttüğü çalışmalara devam ediyor. Richie Rich kod adlı 22 yaşındaki Ramazan Ç.’nin lideri olduğu çeteye yapılan operasyonun ikinci ayağında çetenin farklı yöntemlerle de vatandaşları dolandırdığı ortaya çıktı. 1 milyon liranın üzerinde vurgun yapan çete, 500’ün üzerinde vatandaşı mağdur etti. Operasyonla ilgili devam eden çalışmalarda mağdur sayısının ve dolandırılan paranın miktarının artacağı öngörülüyor.

Bir operatör şirketinin mobil uygulamasına sızan çete lideri Ramazan Ç. mobil uygulama üzerinden vatandaşların verdiği siparişlerin kargo kodlarına ulaştı ve bu kodları çetenin koordinatörüne gönderdi. Sonrasında vatandaşlarla iletişime geçen çetenin saha üyeleri kendilerini kargo görevlisi olarak tanıtarak vatandaşların güvenini kazandıktan sonra kargodaki ürünün içeriğini öğrenmeye çalıştı.

Kargo içeriğini öğrenen çete üyeleri maddi değeri yüksek olan ürünleri tespit ederek operatörün çalıştığı kargo şirketinin kargo takiplerinin yapıldığı sisteme de sızdı. Kargoların iletileceği adresteki vatandaşa ulaşıp onlara gelen sms kodunu ele geçirdi. Sonrasında kargonun gideceği adrese vatandaştan önce giderek sms kodu ile kargoları teslim aldı.

Ele geçirilen eşyalar piyasa fiyatının çok altına satılmış

Çetenin saha görevlileri vatandaşları dolandırarak elde ettikleri cep telefonu, airpods (kablosuz kulaklık) tablet bilgisayar, notebook gibi maddi değeri yüksek elektronik cihazları çeşitli sosyal medya platformlarında oluşturdukları sahte hesaplar üzerinden veya e-ticaret sitelerinden satarak nakit paraya çevirdikleri anlaşıldı.

KAR-TEL Operasyonu'nda 13 şüpheli daha gözaltına alındı
Konya Emniyeti’ne bağlı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri Kar-Tel Operasyonu ile 13 şüpheliyi yakalayarak gözaltına aldı. Şüphelilerin 3’ünün özel bir kargo firmasında çalıştıkları ve birinin tutuklandığı öğrenildi. Yakalanan toplam 13 şüpheliden 10’u çıkarıldığı adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi. 3 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Şüphelilerden 16 adet cep telefonu, 2 adet dizüstü bilgisayar, 15 adet kredi kartı, 30 adet sim kart, 1 adet sahte kimlik, 1 adet ruhsatsız silah ve mağdurlara ait 3 adet cep telefonu ele geçirildi. Mağdurlara ait cep telefonları kendilerine teslim edildi.

Çete lideri Amerika'ya kaçmak üzereyken yakalandı
Richie Rich kod adlı çete lideri Ramazan Ç.’nin Amerika Birleşik Devletleri’ne kaçma planlarının olduğu öğrenildi. Ramazan Ç. polis ekiplerinin zamanında müdahalesiyle yakalandı. Emniyet güçlerinin operasyonuyla birçok mağduriyetin de önüne geçildi.

Kendilerini dünya liderleri rumuzlarıyla gizlediler
Polis ekiplerinin operasyonuyla yeni detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. Çete üyelerinin çeşitli mesajlaşma uygulamalarıyla farklı kod isimleri kullanarak birbirleriyle haberleştikleri ve polisin takibinden bu şekilde gizlenmeye çalıştıkları, hatta çete üyelerinden bir tanesinin farklı sohbet programlarında her seferinde kullandığı rumuzunu devlet başkanlarının isimlerinden seçtiği anlaşıldı. Seçtiği isimler arasında Vladimir Putin ve Kim Yong gibi isimlerin olması dikkat çekti.

’’Onlar anca rögar kapağı çalan hırsızları yakalarlar’’
Çete üyelerinin mesajlaşmalarına ulaşan polis ekipleri ise ilginç bir detayla karşılaştı. Çete liderinin üyelerle yaptığı mesajlaşmalarda polisin kendilerini hiçbir şekilde bulamayacaklarını, profesyonel bir sistem kurarak gizlendiklerini hatta ‘’Onlar anca rögar kapağı çalan hırsızları bulurlar’’ diyerek çete üyelerini motive ettiği anlaşıldı.

Konya Emniyeti’ne bağlı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri Richie Rich ve Kar-Tel operasyonlarıyla toplam 28 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan şüphelilerden 20’si tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Siber Polisi'nden vatandaşlara uyarı
Operasyonun ardından Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Polisleri’nden vatandaşlara uyarı geldi. ‘’Vatandaşlarımızın kendilerini telefonla arayıp kargo görevlisi olarak tanıtan şahıslara hiçbir şekilde kargo teslimine ilişkin kargo şirketinden cep telefonlarına gelen sms onay kodunu ve kargodaki ürünün içeriğinin ne olduğunu söylememesi gerekir. Çünkü hiçbir kargo görevlisi telefondaki sms kodunu ve kargodaki ürünün içeriğini telefonla arayarak sormaz.’
 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 41
  • 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 3
  • 2
  • 1
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (3)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • A
    Ali
    1 yıl önce

    Şeytanlığa geldimi kafa yorarlar

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (0)
  • Nail bey
    1 yıl önce

    Konya Emniyeti'ni yürekten kutluyorum..

    • Cevapla
    • Begen (2)
    • Begenme (0)
  • V
    Vatandaş
    1 yıl önce

    Ne oldu rögar kapağı yakalandın.

    • Cevapla
    • Begen (3)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English