TUNUS (AA) - Tunuslu avukatlar, eski Tunus Ulusal Barolar Birliği Başkanı Abdurrezak el-Kilani için askeri mahkemenin tutuklama kararı çıkarmasına tepki gösterdi.
Hak ve Özgürlükleri Savunan Avukatlar Girişimi, başkent Tunus'ta basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda, Cumhurbaşkanı Kays Said'in Meclisin çalışmalarını askıya alan ve milletvekili dokunulmazlıklarını kaldıran 25 Temmuz olağanüstü kararlarının ardından ülkede oluşan istisnai durum değerlendirildi.
Girişim Sözcüsü Malik Bin Ömer, burada yaptığı konuşmada, "Cumhurbaşkanı Said'in 25 Temmuz olağanüstü kararlarının ardından 7 ay geçti, bu süreçte alınan istisnai tedbirler tek adam rejimini pekiştirdi." dedi.
Ulusal Barolar Birliği eski Başkanı Kilani için çıkarılan tutuklama kararına tepki gösteren Ömer, "Ülkede uygulanan istisnai tedbirlerin sonucunda tutuklama kararı çıkarılan Kilani ile dayanışma içerisindeyiz." ifadelerini kullandı.
- Ulusal Barolar Birliği Başkanı Kilani'nin tutuklama kararı
Tunus Askeri Mahkemesi tarafından 21 Ocak'ta Kilani hakkında "güvenlik güçlerini tehdit etme ve saldırıya teşebbüs" suçlamasıyla tutuklu yargılanması yönünde karar verilmişti.
31 Aralık 2021'de ev hapsine alınan Nahda Hareketi Başkan Yardımcısı Nureddin Bahiri'nin savunma ekibinde yer alan Kilani'ye, müvekkili Bahiri'yi ziyareti sırasında güvenlik güçleriyle yaşadığı tartışmadan dolayı dava açılmıştı.
- Tunus'taki siyasi kriz
Cumhurbaşkanı Said, 25 Temmuz 2021'de ilan ettiği "olağanüstü" kararlarla parlamentonun çalışmalarını dondurdu ve milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırdı.
Said, 22 Eylül 2021'de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendine bağladı.
Cumhurbaşkanı'nın aldığı tüm bu kararlar, ülkede bir tür "istisnai durum" oluşmasına yol açtı.
Ülkedeki siyasi ve sivil toplumdan birçok kesim Said'in kararlarını "darbe" olarak nitelendiriyor ve Tunus'un demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.
Kaynak: