Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

TÜGVA saldırısının failine 20 yıl 10 ay hapis

İstanbul Gaziosmanpaşa'da Türkiye Gençlik Vakfı binasına 2022'de düzenlenen bombalı saldırıya ilişkin davada karar çıktı. Saldırıyı gerçekleştiren ve terör örgütüyle iltisaklı Besra Yalçın'a 3 ayrı suçtan 20 yıl 10 ay hapis cezası verildi.

TÜGVA saldırısının failine 20 yıl 10 ay hapis
İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Besra Yalçın ile tarafların avukatları ve sanığın eski erkek arkadaşı olan tanık Kazım Çağlar katıldı.

Tanık Kazım Çağlar, beyanında, annesinin oturduğu apartmanda bakıcı olarak çalışan sanıkla buradan tanıştıklarını söyledi.

Siyasi konu konuşmadıkları Yalçın'ın sağlık problemleri nedeniyle kredi çektiğini ve maddi sıkıntıları olduğunu söyleyen Çağlar, "Yazdığı karanlık işlere gireceğim mesajını hatırlamıyorum. 'Sicilini ufak bir para için kirletme.' dedim. Bu konuşmaları yaptığımızda ben yurt dışındaydım. 'Karanlık işlere gireceğim' mesajı üzerine şaka yaptığını söyleyince detaylı sormadım." diye konuştu.

Savunma yapan sanık Yalçın, üzerine atılı suçları işlemediğini savunarak para karşılığında ya da parasız herhangi bir yere saldırıda bulunmadığını öne sürdü.

Çağlar'a şaka mahiyetinde 'karanlık iş' dediğini ancak Çağlar'ın ciddiye aldığını iddia eden sanık, tahliyesini ve beraatini talep etti.

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanık Yalçın'a "silahlı terör örgütüne üye olmak", "örgüt faaliyeti çerçevesinde tehlikeli madde bulundurmak" ve "kamu malına zarar vermek" suçlarından 20 yıl 10 ay hapis verdi.

Sanığa, üzerine atılı "genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması" suçundan ceza verilmesine yer olmadığına karar veren heyet, tutukluluk halinin devamına hükmetti.

İddianameden
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 21 Nisan saat 05.55 sıralarında İstanbul Gaziosmanpaşa ilçesi Hürriyet Mahallesi Cengiz Topel Caddesi ile Şakir Zümre Caddesi'nin kesiştiği yerde yüksek sesli patlama olduğu şeklinde ihbar yapıldığı anlatılıyordu.

Adresin, iddianamede "suçtan zarar gören" sıfatıyla yer alan TÜGVA'nın Gaziosmanpaşa Temsilciliği olduğu bildirilerek, patlamanın etkisiyle Şakir Zümre Caddesi tarafında bulunan ara boşlukta klima ünitesinin parçalandığı, etrafta cam, demir ve siyah bez parçaların bulunduğu kaydediliyordu.

İddianamede, olay yerini gösteren kamera kayıtlarına göre, saat 05.40 sıralarında Şakir Zümre Caddesi üzerinden gelen dış görünüş itibarıyla kadına benzeyen, yüzü kapalı ve çarşaflı şüphelinin TÜGVA'nın önünde 10 saniye bekledikten sonra olay yerine bir cisim bırakıp Cengiz Topel Caddesi üzerinden ayrıldığı aktarılıyordu.

İlk incelemede patlamaya neden olan cismin el yapımı, zaman ayarlı, boru tipi bomba olduğunun anlaşıldığı belirtilen iddianamede, soruşturma kapsamında tutuklanan şüpheli Besra Yalçın'ın, Halkların Birleşik Devrim Hareketi çatısı altında yer alan TKEP/L terör örgütü üyesi olduğu vurgulanıyordu.

Kıyafetler üzerinde DNA incelemesi yapıldı
İddianamede, sanığın kılık değiştirdikten sonra Halkalı Merkez Mahallesi Çamlık Parkı'ndaki çöpe attığı kıyafetler üzerinde DNA incelemesi yapıldığı ve sonuçların eşleştiğine işaret ediliyordu.

Sanıktan elde edilen hafıza kartındaki dokümanda, "Burada düşman, eylem sonrası kişiyi bulmak için eylem öncesi kayıtlar ile eylem sonrası kayıtlarına bakar" talimatının yazıldığı belirtilen iddianamede, sanığın bu talimata uyarak olay sonrasında kamera takibinden kurtulmak amacıyla 4 farklı ilçede farklı toplu taşıma aracı kullandığına vurgu yapılıyordu.

İddianamede, sanığın yine bu dokümanda yazan "Bu yüzden eylem yapmadan önce arınma noktasından Ali girip, eylemi Veli olarak yapmalıyız" talimatına uyarak, eylemi koyu renkli çarşaflı elbiseyle gerçekleştirdikten sonra sırasıyla 3 kez kıyafet değiştirdiği, örgütsel talimatlara birebir riayet ettiği bildiriliyordu.

6 kez yurt dışı çıkış kaydı tespit edildi
Sanığın Irak'ın kuzeyinde bulunan terör örgütü PKK'nın kamplarında eğitim gördüğü anlatılan iddianamede, kayıtlara göre 2019 ve 2020'de Şırnak Habur Sınır Kapısı'ndan toplamda 6 kez yurt dışı çıkış kaydının olduğu aktarılıyordu.

Buna göre, sanığın terör örgütlerinin kamplarında silah ve patlayıcı maddelerle ilgili eğitim almış olabileceği değerlendirmesinde bulunulan iddianamede, "Hedefler" başlıklı nota göre, sanığın bazı belediye, kaymakamlık, emniyet müdürlüğü, AK Parti ve MHP ilçe başkanlığı binalarıyla ve dönemin AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım'ın evinin çevresindeki güvenlik önlemleriyle ilgili örgüt talimatları çerçevesinde keşif yaptığı, ayrıca boru bomba yapımıyla ilgili notlara rastlandığına yer veriliyordu.

İddianamede, sanık Besra Yalçın'ın, "silahlı terör örgütüne üye olmak", "örgüt faaliyeti çerçevesinde tehlikeli madde bulundurmak", "kamu malına zarar vermek" ve "genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması" suçlarından 21 yıl 9 aydan 49 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep ediliyordu.

Kaynak: AA

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English