Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

TBMM Depreme Karşı Alınabilecek Önlemleri Araştırma Komisyonu akademisyenleri dinledi

Ankara Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürol Seyitoğlu: "GPS istasyonlarının sayıları artırılmalı, bu yöndeki çalışmalar desteklenmeli. Türkiye Yer Bilimleri Araştırma Enstitüsünün de kurulması gerektiği düşüncesindeyim" ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu: "Türkiye'de deprem sorunu yok, yapı stoku sorunu var"

Anadolu Ajansı haberine göre;

TBMM (AA) - TBMM Depreme Karşı Alınabilecek Önlemleri Araştırma Komisyonunda dinlenen akademisyenler, çeşitli öneriler sundu.


AK Parti Sakarya Milletvekili Recep Uncuoğlu başkanlığında toplanan Komisyonda sunum yapan Ankara Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürol Seyitoğlu, Türkiye'deki depremleri ve fay hatlarını anlattı.


Depremin, tek bir bilim dalının çözebileceği doğa olayı olmadığını belirten Seyitoğlu, "Türkiye Diri Fay Haritası"nın daha iyi hale getirilmesi için yeni jeolojik haritaların üretimine devam edilmesi gerektiğini vurguladı.


Seyitoğlu, Türkiye çevresindeki denizlerde diri fay araştırmalarının da teşvik edilmesini istedi.


Diri fay geçen şehirlerde yüzey yırtılması tehlikesi dikkate alınarak, zemin ve bina kalitesinin de aralarında bulunduğu alanlarda çalışmalara öncelik verilmesini öneren Seyitoğlu, "GPS istasyonlarının sayıları artırılmalı, bu yöndeki çalışmalar desteklenmeli. Türkiye Yer Bilimleri Araştırma Enstitüsünün de kurulması gerektiği düşüncesindeyim." dedi.


Komisyon Başkanı Uncuoğlu'nun sorusu üzerine Seyitoğlu, "Fay Yasası"nın çıkarılması gerektiğini belirtti.


- "Temel neden dayanıksız yapı stoku"


Video konferans yöntemiyle Komisyon toplantısına bağlanan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu, deprem probleminin temel nedeninin şiddetli sarsıntı değil dayanıksız yapı stoku olduğuna dikkati çekti. Sucuoğlu, "Türkiye'de deprem sorunu yok, yapı stoku sorunu var." ifadesini kullandı.


Yapıların imar ve deprem yönetmeliklerine uygun yapılmasının sağlanması gerektiğine işaret eden Sucuoğlu, kentsel dönüşüm modeli doğru oluşturulduğunda şehirlerin daha yaşanabilir ve depreme dayanıklı hale geleceğini kaydetti. Sucuoğlu, kentsel dönüşüm konusunda yeni bir yasa hazırlanması önerisini sundu.


İstanbul Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Handan Türkoğlu ise deprem riskinin aza indirilmesi için doğru şehir planlamasının yapılması, sağlam binalara sahip olunması gerektiğini söyledi.


ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meltem Şenol Balaban ile Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü ve İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağlar Özer de sunum yaptı.













Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”