BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği'nin (AB) sürdürülebilir finans danışmanları, nükleer enerji ve doğal gaz santrallerinin yeşil yatırım olarak sınıflandırılmasına yönelik planları eleştirdi.
AB Komisyonuna tavsiyelerde bulunmak üzere kurulan ve uzmanlardan oluşan Sürdürülebilir Finans Platformu, nükleer ve doğal gaz gibi enerji yatırımlarının sınıflandırılması konusunda hazırladığı çalışmayı yayımladı.
Çalışmada, AB Komisyonunun hazırladığı taslakta nükleer ve doğal gaz faaliyetlerinin sürdürülebilir yeşil yatırım sınıflandırmasında yer almasının yönetmeliklerle uyumlu olmadığı kaydedildi.
Doğal gaz ve nükleerin mevcut haliyle yeşil yatırım sınıflandırmasında yer almaması gerektiğine işaret edilen çalışmada, uzmanların çoğu nükleer ve doğal gazın sürdürülebilir yatırımlara dahil edilmesinin sınıflandırma çerçevesine zarar vereceği görüşünde olduğu belirtildi.
Çalışmada, "Platform üyelerinin taslak kriterlerin pratikte nasıl işleyeceği konusunda şüpheleri vardır. Birçok uzman bunun sonucunda ortaya çıkabilecek çevresel etkiler konusunda derin endişe duymaktadır." ifadeleri kullanıldı.
AB kurumlarının söz konusu taslak kuralları yeniden hazırlaması gerektiğine değinilen çalışmada, teklifin mevcut haliyle yatırımcıların hangi yatırımların gerçekten iklim dostu olduğunu belirlemesini zorlaştıracağı aktarıldı.
Komisyon, üye ülkelerdeki enerji yatırımlarının sınıflandırılmasına ilişkin yeni kuralları içeren düzenleme taslağını 31 Aralık'ta açıklamıştı.
Söz konusu taslakta çevreye zarar vermeyen ve atıklarını güvenli biçimde tasfiye edebilecek nükleer enerji santral yatırımları "yeşil ve sürdürülebilir ekonomik aktivite" olarak tanımlandı.
Taslakta, kömür yerine geçecek ve kilovatsaat başına 270 gramdan az karbon emisyonu salacak doğal gaz yatırımları da sürdürülebilir ve yeşil sınıflandırmada yer aldı.
Nükleerin AB tarafından iklim ve çevre dostu olarak tanımlanmasına Almanya, Avusturya, Lüksemburg, Danimarka, Portekiz ve İspanya gibi ülkeler tepki gösterdi.
Sınıflandırma mevzuatı yakın zamanda AB Komisyonu tarafından son haline getirilerek resmen kabul edilecek ve onay için AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu'na (AP) gönderilecek.
Mevzuatın reddedilmesi için AB Konseyi içinde birlik nüfusunun en az yüzde 65'ini temsil eden 20 üye ülkenin taslağa karşı çıkması veya AP milletvekillerinin çoğunluğunun buna onay vermemesi gerekiyor.
Sınıflandırmayla, iklim dostu bir kıta olmayı hedefleyen AB'de yatırımların, ihtiyaç duyulan faaliyetlere yönlendirilmesi ve yatırımlara daha kolay finansman sağlanması amaçlanıyor.
Kaynak: