Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Sarı cücelik" hastalığının önlenmesiyle tahıllarda kalite ve verim arttı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Havva İlbağı: "2010 yılında buğday verimi dekara 300-350 kilogramdı. Sarı cücelik hastalığına yönelik mücadelenin Trakya çiftçisi tarafından benimsenmesi ve uygulanması sonucunda buğdayda bu yıllarda dekara verim 500-600 kilogram seviyesine çıktı"

Anadolu Ajansı haberine göre;

TEKİRDAĞ (AA) - Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Havva İlbağı, zamanında ekim ve uygun çeşit seçimi yapılarak tahıllarda görülen "sarı cücelik" hastalığının önüne geçilebileceğini söyledi.


İlbağı, AA muhabirine, tahıllarda görülen "sarı cücelik" hastalığının verim ve kalite kaybına neden olduğunu belirtti.


Bu hastalığın bitkinin sararmaya başlamasıyla kendini gösterdiğini anlatan İlbağı, "Hastalık nedeniyle bitki cüce oluyor. Bu hastalık bazı bölgelerde ve bazı çeşitlerde yüzde 80 kayıplara neden oluyor. Yüzde 40 oranında da kalite kaybı yaşanıyor." dedi.


İlbağı, "sarı cücelik" hastalığıyla ilgili bir çalışma yaptığını aktaran, şöyle devam etti:


"1999'da küresel ısınmanın etkisini göstermeye başladığı yıllarda hastalığa duyarlı çeşitlerde epidemi (salgın) oluşturan hastalıkların olduğunu tespit ettim. Bu hastalık yıldan yıla devam etti. Sarı cüceliğe çözüm bulmak için hazırladığım projeyi, 2010 yılında Tekirdağ Valiliğine sundum. Valilik tarafından desteklenen proje ile sarı cücelik hastalığına yönelik mücadele yollarını saptamak üzere 3 yıllık bir proje çalışması gerçekleştirdik. Tekirdağ'da çiftçilerimiz deneme yapmamız için tarlalarını tahsis ettiler. Tekirdağ'dan farklı yerlerde, farklı tohum çeşitleriyle denemeler yapıldı."


İlbağı, yaptığı çalışma sonucu tahıllarda ekim tarihi ve tohum çeşidinin çok önemli olduğunu belirlediklerini dile getirdi.


Trakya için gelenekselleşmiş ekim tarihinin ekim değil, kasım ayı olması gerektiğini vurgulayan İlbağı, şunları kaydetti:


"Bu tarihinde 10-30 Kasım arası olması gerektiği saptandı. Bu konuda çeşit tercihi de çok önemli. Her bölgeye adapte olmuş çeşitler kullanılması şart. Hastalıkla mücadele de adapte olmuş çeşitlerin kullanılması çok önemli. Yaptığımız çalışmayla ekim tarihi ve çeşidin önemini deneyerek gördük. 2010 yılında buğday verimi dekara 300-350 kilogramdı. Sarı cücelik hastalığına yönelik mücadelenin Trakya çiftçisi tarafından benimsenmesi ve uygulanması sonucunda buğdayda bu yıllarda dekara verim 500-600 kilogram seviyesine çıktı."


Trakya Tohumcular Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Toruk da yapılan çalışmanın üreticiler için çok yararlı olduğunu ifade ederek, "Sarı cücelik Trakya'da yıllardır çiftçilerimizin yaşadığı bir sorundu. Üniversiteden hocamızın yaptığı bu çalışmayla üreticilerimiz ürünlerinde verim ve kalite kaybı yaşamıyor artık. Herkes doğru zamanda, doğru çeşitlerle ekim yapıyor. Verim de kalite de arttı." dedi.











Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”