Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Mısır'ın 5 asırlık İslam mimarisi eseri: Guri Pasajı

Memlük mirası, tarihi Guri Pasajı, 1501-1516 yılları arasında Mısır’da hüküm süren Memlük Sultanı Kansuh el-Guri tarafından 1505 yılında inşa ettirildi Tarihi Pasaj, Mısır’ın başkenti Kahire’nin kalbinin attığı ve birçok tarihi yapıyı barındıran Ezher Sokağı'nda yer alıyor

Anadolu Ajansı haberine göre;

KAHİRE (AA) - FERDİ BAYAT - Mısır'da Memlük Devleti'nin hüküm sürdüğü dönemlerde Kahire'nin kalbinde inşa edilen Guri Pasajı, işlenmiş taşlardan oluşan mimari yapısı ve döneminin ruhunu yansıtan ahşap pencereleri ile ziyaretçilerini ülke tarihinde gezintiye çıkarıyor.


Mısır Kültür Bakanlığının resmi sitesinde yer alan bilgiye göre, Memlük döneminin tarihi yapılarından olan yaklaşık 520 yıllık pasaj, asırlardır yerli ve yabancı turistlere görsel şölen sunmaya devam ediyor.


İslami mimarinin seçkin eserlerinden biri olan pasajın zemin katında yaklaşık 30 dükkan, üst katlarda ise 29 konut bulunuyor.


- El işlemeli ahşap ve mermerleri Guri'yi diğer pasajlardan farklı kılıyor


1501-1516 yılları arasında Mısır'da hüküm süren Memlük Sultanı Guri tarafından inşa ettirilen pasaj, el işlemeli ahşap ve mermerleriyle benzeri yapılardan farkını ortaya koyuyor.


Pasajı ziyarete gelen Rana Halil, AA muhabirine "Pasajın fotoğraflarını sosyal medyada gezinirken tesadüfen gördüm ve mimari yapısı hoşuma gitti. Tarihi pasaj hakkında yaptığım kısa bir araştırmanın ardından gelip, görmeye karar verdim." dedi.


Tarihi yapılara ilgi duyduğunu söyleyen Halil, pasajın fotoğraflarda göründüğünden çok daha güzel olduğunu, pasajın birinci ve ikinci katlarında yer alan küçük dükkanların mimari yapısıyla ziyaretçileri geçmişe götürdüğünü ifade etti.


- Guri Pasajı, dönemin tüccarları için bir konaklama merkeziydi


İlk iki katında dükkanların yer aldığı 5 katlı pasaj, üst katlarda ise o dönem Kahire dışından gelen tüccarların konakladığı yaklaşık 29 daireyi barındırıyor.


Tarihi pasajı ziyaret eden Riham Ali, "Pasajın üst katlarında yer alan dubleks türü küçük evlerin yapısı hoşuma gitti. Evlerin güzelliği o dönemde insanların refah, bolluk ve zenginlik içinde yaşadıklarını gösteriyor." ifadelerini kullandı.


Tarihi mekânda birçok hatıra fotoğrafı çektirdiğini söyleyen Ali, "Guri Pasajı, üst katlarda bulunan ‘mişrabiyye' isimli avluya bakan balkonlarıyla ve ahşaptan yapılmış pencereleriyle muhteşem bir tarihi yapı." dedi.


Bir başka ziyaretçi Yara Ömer de pasajda çeşitli sanatsal ve dini etkinliklerin düzenlendiğini, her fırsatta bunlara katıldığını aktardı.


Ömer ayrıca, tarihe olan ilgisinden dolayı pasaja benzer tarihi yapıları sık sık ziyaret ettiğini, Kahire'nin insanı geçmişe götüren ve tarih kokan sokaklarını gezmekten ayrı bir mutluluk duyduğunu dile getirdi.


- Tarihi pasaj halk tarafından "Sanat Kalesi" olarak da biliniyor


Guri Pasajı, özellikle ramazan ayında çeşitli etkinliklere tanıklık ettiği için halk arasında "Sanat Kalesi" olarak da isimlendiriliyor.


Pasaj, Mısır Turizm Bakanlığı tarafından 2000 yılında restore edilmeye başlandı ve yaklaşık 5 yıllık bir çalışmanın ardından 2005 yılında yerli ve yabancı ziyaretçilere kapılarını açtı.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”