DOHA (AA) - AHMED YUSUF - Katar'da 2 Ekim'de yapılacak Şura Meclisi (parlamento) seçimleri için aday olan isimler, bu seçimlerin, halkı karar alma sürecine dahil edeceğini ve Körfez'de örnek alınacağını düşünüyor.
Ülke genelinde toplam 30 bölgede gerçekleştirilecek seçimlerde 30 koltuk için 28'i kadın 284 aday yarışıyor.
10. Bölge adaylarından Nasır Hasan Ferac el-Ensari, AA muhabirine, "Seçilecek parlamento vatandaş ile devlet arasında bir köprü olacak ve halkın çoğu mevcut durumu geliştirmek için ona güveniyor." dedi.
İster aday ister seçmen olsun, tüm vatandaşların büyük bir sosyal etkileşim içinde olduğunu vurgulayan Ensari, seçilecek olan bu ilk Şura Meclisi'nin gelecek seçimler için bir dayanak olacağını dile getirdi.
- Demokrasiyi pekiştirmek için cesur bir adım
13. Bölge adaylarından Muhammed Yusuf el-Mani de devletin, karar alma sürecine doğrudan katkıda bulunacak olan bu ilk yasama seçimleri deneyiminin, Şura Meclisi'ndeki temsilcileri aracılığıyla toplumun hükümetle birlikte karar alma sürecine katılımını güçlendireceğini söyledi.
Bu deneyimin, çeşitli devlet dairelerini gözetleyen bir yasama kanadı aracılığıyla iyi yönetim sisteminin güçlendirilmesine de katkı sunacağını aktaran Mani, ülkede ilk kez gerçekleştirilecek olan Şura Meclisi seçimleriyle ilgili kararı, "Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'nin attığı cesur bir adım" olarak nitelendirdi.
Bu adımın, vatandaşların siyasi katılımını artırmak ve bölgede eşi görülmeyen demokratik deneyimin köklerini sağlamlaştırmak için önemli olduğunu dile getiren Mani, seçimlerin yapılacağının duyurulduğu ilk günden kesin aday listelerinin açıklandığı tarihe kadar toplumun çeşitli kesimlerinde büyük bir etkileşim olduğuna dikkati çekti.
- "Meclisin varlığı, vatandaşın yararına doğru kararlar alınmasını kolaylaştıracaktır"
15. Bölge adaylarından Halid İmran el-Kubeysi de vatandaşların karar alma, yasaların ve mevzuatın değiştirilmesi süreçlerine daha fazla dahil edilmesinin, Katar'ın "açılım ve devleti geliştirme" vizyonuna ulaşmak için yönetimin ve halkın ortak çabasını gösteren çok önemli bir adım olduğunu ifade etti.
Halkı karar alma ve yasa çıkarma süreçlerine dahil etmenin, Şura Meclisi yetkilerinin en önemli olumlu yönlerinden biri olduğuna dikkati çeken Kubeysi, yeni dönemde, vatandaşın çıkarına olan ve ihtiyaçlarını karşılayan daha fazla yasanın çıktığına şahit olacaklarına işaret etti.
Kubeysi, "Liderlerin, halkın siyasi sürece katılımını artırarak demokrasiyi güçlendirme çabaları çerçevesinde önemli bir yere sahip olan seçimler, şura geleneklerini pekiştiren ve vatandaşların daha geniş katılımıyla yasama sürecini güçlendiren bir adımdır. Meclisin varlığı, hükümetin vatandaşın yararına doğru kararlar almasını kolaylaştıracaktır." dedi.
- "Katar bu adımla ülkenin kurumlar devleti olduğunu kanıtlıyor"
29. Bölge adaylarından Muhammed Said el-Haceri de seçimin, karar alma süreçlerine milli katılım ilkesini güçlendirmeyi amaçlayan olumlu adımlardan biri olduğunu söyledi.
Şura Meclisinin oluşturulmasının en önemli avantajlarından birinin özellikle yasalarda değişiklik yapma konularında devletin üzerindeki yükü hafifletmesi olduğunu ifade eden Haceri, "Katar, bu adımla, demokratik katılımın, ülkede yerleşik bir ilke, adalet ve yönetimin temel direği olduğunu; ülkenin kurumlar devleti olduğunu kanıtlıyor." diye konuştu.
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.