Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Japon siyasetinin suikasta kurban giden liderleri

Eski Japonya Başbakanı Abe Şinzo'nun silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirmesi ülkede siyasi liderlere düzenlenen suikastları yeniden gündeme taşıdı Japonya'nın eski başbakanlarından Inukai Tsuyoshi ve Viscount Takahashi Korekiyo'nun da bulunduğu birçok lider suikast sonucu yaşamını yitirmişti

Anadolu Ajansı haberine göre;

ANKARA (AA) - Eski Japonya Başbakanı Abe Şinzo'nun silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesi akıllara daha önce suikasta uğrayan Japon siyasetçileri getirdi.


Japonya'da başbakanlık koltuğunda en uzun süre oturan isim olan Abe, Nara kentinde katıldığı etkinlikte uğradığı silahlı saldırının ardından ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.


Abe'nin ölümüne yol açan saldırının nedeni henüz aydınlatılamazken bu olay, ülkede siyasi liderlere düzenlenen suikastları yeniden gündeme taşıdı.


Japonya'da siyasi şiddete pek alışık olunmasa da daha önce eski başbakanlardan Inukai Tsuyoshi ve Viscount Takahashi Korekiyo suikasta uğramıştı.


Japonya'da 20. yüzyılın ilk suikastı eski Kabine Bakanı Hoşi Toru'ya yönelik olmuştu. Ülkede Meiji döneminde (1867-1912) bakanlık görevini üstlenen Hoşi, 1901'de kısa kılıçla düzenlenen suikastta yaşamını yitirmişti.


1921'de dönemin Başbakanı Hara Takaşi, tren istasyonunda suikasta kurban gitmişti.


Japonya 1932'de iki suikasta şahitlik etti. Eski Japonya Merkez Bankası Başkanı ve eski Maliye Bakanı Junnosuke Inoue, aşırı milliyetçi "Kan Ligi" mensuplarınca öldürüldü. Inukai Tsuyoshi de başbakanlık görevindeyken milliyetçilerce öldürüldü.


Eski Maliye Bakanı ve Başbakan Viscount Takahashi Korekiyo, tartışmalı mali politikalarıyla adından söz ettirmişti. Birçok politikası başarılı olsa da ordu harcamalarını kısıtlamaya yönelik kararı askerlerce hoş karşılanmayan Takahashi, 1936'da uğradığı suikast sonucu yaşamını yitirmişti. Takahashi suikastının arkasında ordu içindeki subayların olduğu iddia edilmişti.


Eski Başbakan Takahashi ile aynı günde, farklı yerde suikasta uğrayan eski Başbakan Saito Makoto da hayatını kaybetmişti.


1960'ta Japon siyasetçi Inejiro Asanuma, Sosyal Demokratik Parti liderliğini yürüttüğü sırada katıldığı bir televizyon programında uğradığı samuray kılıçlı saldırıda yaşamını yitirmişti.


2002'ye gelindiğinde dönemin muhalefet partisi Demokrat Partiden 61 yaşındaki milletvekili Koki İshii, evinin önünde bıçaklanarak öldürülmüştü. Hükümete ve rüşvet skandallarına yönelik sert eleştirileriyle tanınan Koki, polise göre ülkede son 40 yılda öldürülen ilk milletvekili olmuştu.


İkinci Dünya Savaşı'nda ABD'nin atom bombalı saldırısıyla hafızalara kazınan Nagazaki kentinin Belediye Başkanı Ito Itcho, 2007'de organize bir suç grubunun bir üyesinin silahlı saldırısı sonucu hayatını kaybetmişti.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”