Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

İzmir'de termal sudaki bakterilerden biyohidrojen elde edildi

İzmir Ekonomi Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mine Güngörmüşler: "Bu bakteriler, oksijensiz ortamda ve sıcak suda yaşıyor. Karbonmonoksidi, karbon kaynağı olarak kullanarak büyüyor ve bu sırada enerji de üretiyorlar"

Anadolu Ajansı haberine göre;

İZMİR (AA) - İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Genetik ve Biyomühendislik Bölümünde görevli bilim insanları kentteki 5 termal kaynaktan aldıkları bakterilerle enerji açığa çıkaran biyohidrojen üretti.


Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK'ın desteğiyle 1 öğretim üyesi ve 2 yüksek lisans öğrencisinin yürüttüğü proje kapsamında İzmir'de bulunan 5 kaplıcadaki bakteri türünün enerji üretme potansiyeli değerlendirildi.


İnsan sağlığına zararı bulunmayan "anaerobik" ve "termofilik" olarak adlandırılan bakterilerin karbonmonoksidi hidrojene dönüştürdüğü, bu süreçte enerji ürettiğini belirleyen ekip, projenin ikinci etabında bakterilerden elde edilen biyohidrojen miktarını artırmayı hedefliyor.


Açıklamada görüşlerine yer verilen İEÜ Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mine Güngörmüşler, bakteriden elde edilecek hidrojenin bir enerji kaynağı olarak kullanılabileceğine işaret etti.


- Bakteriler farklı sektörlerde de kullanılıyor


Projenin amacının temiz, doğa dostu ve sürdürülebilir bir yakıt olan hidrojenin, termal sulardaki bakteriler aracılığıyla elde edilebileceğini göstermek olduğunu ifade eden Güngörmüşler, İzmir il sınırlarındaki 5 termal kaynaktan aldıkları numuneler arasında en yüksek verimi Seferihisar'daki Doğanbey Kaplıcası'nda ölçtüklerini bildirdi.


Güngörmüşler, şu bilgileri verdi:


"Kaplıcalardan aldığımız numuneleri, cam şişeler içerisine yerleştirdik. Bu bakteriler, oksijensiz ortamda ve sıcak suda yaşıyor. Biz de bakterinin bulunduğu cam şişe içine, karbonmonoksit ve bakterinin büyümesi için gerekli besin maddelerini koyduk. Bir ekmek mayasının şeker yiyerek büyümesi gibi bakteriler de karbonmonoksidi karbon kaynağı olarak kullanarak büyüyor ve bu sırada enerji de üretiyor.


Basit bir anlatımla bakteriler, 100 birim toksik karbonmonoksidi yaklaşık 50 birim biyohidrojene dönüştürebiliyor. Şu anda bu rakam yüksek olmasa da projemizin ikinci aşamasında bu verimleri önemli miktarda artırabilmeyi hedefliyoruz."


Bu bakterilerin insan sağlığına olumsuz etkisinin bulunmadığını, bunların enerji kaynağı olarak kullanılabilmesi için ciddi anlamda çoğaltılmasının gerektiğini de kaydeden Güngörmüşler, "Amacımız, bakterilerden bu anlamda yararlanmanın mümkün olduğunu göstermekti. Dünyada, bakterilerin bu yöntemlerle çoğaltma işlemini yapan endüstriyel tesisler var. Gıda, kozmetik ve kimya gibi çeşitli sektörlerde bu bakterilerden yararlanarak birçok avantaj elde etmek mümkün." ifadelerini kullandı.


Projede görev alan yüksek lisans öğrencileri Şeymanur Ersoy ve İlayda Akaçin de temiz yakıt olarak ön plana çıkan biyohidrojene yönelik bilimsel araştırmalara yoğunlaşacaklarını bildirdi.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”