Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

İstanbul'a aşkını 14 yıldır minyatürlere nakşediyor

Sanatçı Ayşe Yıldırım, tarihi Yarımada'yı, Boğaz'ı, Haliç'i ve İstanbul'un güzide mekanlarını el boyaması kağıtlara, tek kıl fırçayla işliyor Ayşe Yıldırım: "Bu sanatla eski ve yeniyi bir araya getiriliyor. Duygu birikimi oluyor ve artık eskize dökülme vakti geliyor" "Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, Süleymaniye Camii ve Kız Kulesi'nin bulunduğu 3 farklı eserimden oluşan minyatür resimlerim Fransız bir iş insanı tarafından satın alındı. Fransız yolcu gemisinin yemek salonunda sergileniyor"

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSTANBUL (AA) - KÜBRA KARA - Sanatçı Ayşe Yıldırım, kadim şehir İstanbul'u Osmanlı'da bir saray sanatı olan minyatürlerle anlatıyor.


"Aşk", "İstanbul Masalı", "İstanbul Boğazı" gibi eserleriyle tanınan Yıldırım, kentteki tarihi Yarımada'yı, Boğaz'ı, Haliç'i ve güzide semtleri 14 yıldır el boyaması kağıtlara titizlikle işliyor.


Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluk çağından itibaren resim yaptığını, minyatürün çıkış noktasının ise tarih yazıcılarının tarihi resmetmesiyle başladığını söyledi.


Minyatürün bir Osmanlı saray sanatı olduğunu belirten Yıldırım, "Minyatürde padişah anlatılacaksa, padişah ön planda olduğu için büyük çizilir ve arka plandakiler küçük çizilir. Orman anlatılacaksa öncelik o tarz cisimlerin oluyor. Mesela tek bir ağaç bir ormanı ifade edebiliyor." dedi.


Yıldırım, minyatür sanatıyla ilgilenmeye karar verdiğinde mimari üzerinde yoğunlaştığını, eserlerinde İstanbul'u anlatmaya çalıştığını kaydetti.


Son dönemlerde figür de yapmaya başladığını, bundan çok keyif aldığını dile getiren Yıldırım, ruhu neyi istiyorsa, neyi biriktirdiyse onu resmetmeyi sevdiğini bildirdi.


Yıldırım, minyatürün püf noktasının eserin o dönemi yansıtması olduğunu, eserde kullanılan kılık-kıyafet ve o döneme ait objelerin araştırılması gerektiğini söyledi.


- "Parçadan bütüne doğru gidiyorum"


Minyatürün püf noktalarını aktaran Yıldırım, "Bu sanatla eski ve yeniyi bir araya getiriliyor. Duygu birikimi oluyor ve artık eskize dökülme vakti geliyor. Daha sonra şekillendiriyorum ve kompozisyona dönüştürüyorum. Yani parçadan bütüne doğru gidiyorum. Eser benim için artık başlamış oluyor." ifadelerini kullandı.


Yıldırım, minyatür yapmanın uzun vakitler aldığını, "İstanbul" minyatürünün 1 yıla yakın sürdüğünü belirtti.


Farklı ülkelere de tasarımlar yaptığını kaydeden Yıldırım, "Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, Süleymaniye Camii ve Kız Kulesi'nin bulunduğu 3 farklı eserimden oluşan minyatür resimlerim Fransız bir iş insanı tarafından satın alındı. Fransız yolcu gemisinin yemek salonunda sergileniyor. İstanbul ile ilgili bir başka eseri ise Amerikan bir cerrah tarafından satın alındı ve ABD'deki hastanede sergilenmeye devam ediyor." diye konuştu.


Yıldırım, yaptığı eserleri belli dönemlerde sergiye çıkarıyor.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”