Acta Duirna içeriği de fethedilen toprakları, siyasi olaylar, toplumsal olaylar gibi konular yer almaktaydı. Çin’de çıkarılan Kai Yuan ZaBao genelgesi de içerdiği konular bakımından gazete olarak kabul edilmiştir. Eski tarihlerde gazete kavramı çok olmasa da zamanla matbaanın bulunmasıyla yaygınlık kazanmıştır.
16. yüzyıllarda yapılan bazı savaşlar yazılsa da gazetenin yaygın olarak çıkması 17. yüzyıla dayanmaktadır. İlk gazeteler Anvers ve Almanya’nın bazı şehirlerinde yayınlanmıştır. Sanayi devrimi ile geliştirilen makineler sayesinde gazete okuyan insan sayısı artmaya başlamıştır.
Gazeteler yayım süresi, yayım saati, içerdikleri konu ve dağıtıldıkları bölgeler açısından gruplandırılabilmektedir. Gazetelerin yayınlandıkları saate göre akşam gazetesi, sabah gazetesi gibi gruplandırılabilir. Gazetelerin yayın sıklıklarına göre haftalık, günlük, aylık gibi gruplama yapılabilir. Gazetelerin dağıtıldıkları bölgelere göre yerel, uluslararası, ulusal gazete gibi gruplandırılmalar yapılmaktadır. Sadece belirli konular hakkında yayın yapan gazeteler, spor, magazin, tarih vs. şeklinde gruplandırma yapılmaktadır.
1605 yılında kağıt üzerine yazılan ilk gazete Johann Carolus’un aller Fürnemmen und gedenckwürdigen Historie isimli gazetesidir. 1622 yılında ilk İngilizce gazete İngiltere’de Nathaniel Butter’dır. 1828 yılında ilk Türkçe gazete Vekâyi-i Mısriyye’dir ve Kahire’de yayınlanmıştır. Osmanlı İmparatorluğun’da 11 Kasım 1831 yılında ilk Osmanlı Türk resmi gazetesi Takvim-i Vekayi yayınlanmıştır.
Takvim-i Vekayi gazetesinde Arapça, Fransızca, Farsça dillerinde baskıları da yayınlanmıştır. Takvim-i Vekayi’de 8 sayfa yazı bulunurken 2 sayfa ön söz yayınlanmıştı. Takvim-i Vekayi II. Mahmut döneminde basılmıştır. Takvimhane-i Amire olarak adlandırılan Kapucubaşı Musa Ağa’nın malikanesinde basılmaktaydı. Takvim-i Vekayi ilk haftalık olarak yayınlanmaya başlanmıştır. Takvim-i Vekayi’nin ilk basımı 5 bin tane satmıştır. Takvim-i Vekayi, devlet adamlarına, elçiliklere, memurlara ve daha birçok yere gönderilerek tanıtılmıştır. Takvim-i Vekayi gazetesinde birçok tarihi olaydan bahsedilmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk özel gazetesi Ceride-i Havadis, İngiliz vatandaşı tarafından yayınlanmıştır. 1860 yılında Tercüman-ı Ahval, ilk özel Türkçe gazetesi olarak yayınlandı. Tercüman-ı Ahval gazetesi, Şinasi ve Agah Efendi çıkarmıştır. Daha sonralarında Tasvir-i Efkar, Muhbir, İbret gibi birçok gazete de yayınlanmaya başlamıştır. Şinasi Efendi 27 Haziran 1862 yılında Tasvir-i Efkarı çıkarmış daha sonra Namık Kemal’e bırakmıştır. Namık Kemal ise Paris’e kaçınca gazete ile Recaizade Mahmut Ekrem ilgilenmiştir.
Türkiye’de Cumhuriyet dönemine kadar gazetecilikte usta – çırak ilişkisi vardı. 1948 yılında Gazetecilik Lisesi, 1950 yılında İstanbul Gazetecilik Enstitüsü, 1965 senesin de ise Ankara Üniversitesi Yayın - Basın Yüksekokulu kurulmuştur. Açılan bu okullar sayesinde gazetecilik yaygınlaşmaya başlamıştır.
Türkiye’nin ilk resmi gazetesi 7 Şubat 1921 senesinde yayınlanmıştır. İlk resmi gazetenin adı Resmi Ceride’dir. İlk resmi gazetenin ilk 15 sayısı haftalık olarak halka sunulmuştur. 18 Temmuz 1921 senesinden 10 Eylül 1923 yılına kadar Kurtuluş Savaşı sebebi ile gazete yayını yapılmamıştır. Resmi Ceride adı 17 Aralık 1923 tarihinde değişmiş ve Türkiye Cumhuriyeti Resmi Gazetesi adını almıştır. 1 Aralık 1928 yılından sonra Latin alfabesi kullanılarak yayına sunulmuştur. 14 Eylül 2018 yılında son kez basılı olarak halka sunulmuştur. Resmi Gazete iki bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler, mevzuat bölümü ve ilan bölümü olarak adlandırılır. Mevzuat bölümü, Yayın Genel Müdürlüğü’ne hazırlanırken, ilan bölümü yargı ve ihale ilanlarını içermektedir. Resmi Gazete gece saat 23.00’da basılmıştır. İnternetten Resmi Gazete’nin eski haberlerine ulaşılabilmektedir.
KONHABER / ÖZEL HABER
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.