Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Denizlerin değirmenlerini" korumak için bilim insanlarına balıkçılardan destek

Deniz Kaplumbağası Araştırma Kurtarma Rehabilitasyon Merkezindeki bilim insanları, deniz kaplumbağalarını korumak için ağlara ışık veya ızgara sistemi yerleştirme, "C" şeklinde olta kullanma gibi uygulamaları test ediyor DEKAMER Başkanı Prof. Dr. Yakup Kaska: "Akdeniz genelinde 1 yılda 130 binin üzerinde kaplumbağa ağlara takılıyor"

Anadolu Ajansı haberine göre;

DENİZLİ (AA) - SEBAHATDİN ZEYREK - Deniz Kaplumbağası Araştırma Kurtarma Rehabilitasyon Merkezinin (DEKAMER) hazırladığı proje kapsamında, caretta carettaların balıkçı ağlarına takılmasını engellemeye yönelik yöntemler, bilim insanlarına destek veren balıkçılarla denizde test ediliyor.


​​​​​​​Muğla'nın Ortaca ilçesindeki Dalyan Mahallesi'nde 2008'de kurulan DEKAMER'de, yaralı bulunan deniz kaplumbağalarının tedavi ve bakımları yapılıyor.


Kuruluşundan bu yana merkezde müdahale edilen 469 deniz kaplumbağasından 259'u sağlığına kavuşturuldu. 5 deniz kaplumbağasının tedavisine devam ediliyor. Merkeze getirilen 205 deniz kaplumbağası ise kurtarılamadı.


Merkezde tedavi ve rehabilitasyon çalışmalarının yanı sıra deniz kaplumbağalarının yaşamına dair araştırmalar da yapılıyor.


- "Carettalar denizlerin değirmenleri"


DEKAMER'in başkanlığını yürüten Pamukkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Kaska, AA muhabirine, deniz kaplumbağalarının denizlerdeki ekosistem için büyük önemi olduğunu vurguladı.


Caretta carettaları "denizlerin değirmeni" olarak nitelendirdiğini aktaran Prof. Dr. Kaska, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Çünkü kaplumbağaların dişleri yok. Ağzında ezdiği deniz canlısından kalanlar, küçük balıkların besinini oluşturuyor. Küçük balıkların büyümesi için kaplumbağalara ihtiyaç var. Diğer tür olan yeşil deniz kaplumbağaları denizlerin çayırlarını biçerek, oksijenlenmesini sağlıyor. Denizlerin oksijenlenmesiyle birlikte tüm canlıların çoğalmasına yardımcı oluyor. Biz her iki türün korunmasına yönelik çalışmalar yürütüyoruz."


- "Yılda 130 binin üzerinde kaplumbağa ağlara takılıyor"


Bu deniz canlılarına yönelik en büyük tehdidin balıkçı ağları olduğunu belirten Kaska, "Akdeniz genelinde 1 yılda 130 binin üzerinde kaplumbağa ağlara takılıyor. Yaklaşık 30-40 bini ölüyor. Türkiye'de ise 10 bin civarında ölüm olduğunu çalışmalarla ortaya koyduk." diye konuştu.


İki yıl önce başlattıkları proje kapsamında kaplumbağaların ağlara takılmasını engellemeye yönelik yöntemleri denemek üzere 10 kişilik ekibin, kendilerine destek veren balıkçılarla denize açıldığını dile getiren Kaska, şöyle dedi:


"Trol ağlarına kaplumbağa dışlama cihazı dediğimiz ızgaranın takılmasını test ediyoruz. Trol ağlarının son kısmına metal bir ızgara takıyoruz. Izgaraların aralarından geçemeyecek kadar büyüklükteki kaplumbağa gibi canlılar ise kurtulma penceresinden dışarı çıkıyorlar. Yine ağlara özel ışık takarak kaplumbağaların nasıl kaçırdığını görmeye çalışıyoruz. Işığı gören carettalar ağdan kaçıyorlar. 'J' şeklindeki olta yerine 'C' olta uygulamasının kaplumbağalara zarar vermediğini gördük. Balıkçılara da bunları tavsiye ediyoruz."


Kaska, gelecek yıl tamamlanacak test sürecinin ardından, projenin sonuçlarını açıklayacaklarını sözlerine ekledi.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”