Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Bosna Hersek Sırp Cumhuriyeti Entitesi Meclisi'nde yine tartışmalı bir teklif görüşüldü

Bosna Hersek Sırp Cumhuriyeti Entitesi Meclisinde yapılan toplantıda, entite seviyesinde Yüksek Yargı ve Savcılık Konseyi kurma teklifi değerlendirildi Demokratik Hareket Partisi Grup Başkanı Adil Osmanovic, bu girişimi Dayton Barış Anlaşması'na saldırı olarak nitelendirdi

Anadolu Ajansı haberine göre;

SARAYBOSNA (AA) - Bosna Hersek Sırp Cumhuriyeti Entitesi Meclisi, bugün yaptığı toplantıda, entite seviyesinde Yüksek Yargı ve Savcılık Konseyi kurma teklifini değerlendirdi.


Bosna Hersek Temsilciler Meclisi üyesi Adil Osmanovic, basına yaptığı açıklamada, Sırp Cumhuriyeti Entitesi'nin hukuk sistemini Bosna Hersek devletinden ayırma girişiminin, şimdiye kadar Dayton Barış Anlaşması'na yapılan en büyük saldırı olduğunu söyledi.


Demokratik Eylem Partisi (SDA) Grup Başkanı Osmanovic, "Hukuk sistemini Bosna Hersek devletinden ayırma eğiliminde olan bir entite meclisinin, yaptığının karşılığını görmesi gerektiğini düşünüyoruz." dedi.


Osmanovic, SDA temsilcilerinin yetki alanı içindeki her şeyi yaptıklarını, Anayasa Mahkemesinin bu konuda karar vermesini beklediklerini söyledi.


"Devletin yetkilerinin, entitelerden birine geçirilmesi mümkün değildir. Bu Anayasa Mahkemesi tarafından açıkça belirtilmiştir." diyen Osmanovic, Bosna Hersek Yüksek Temsilcisinden tepki gelmemesi durumunda Bosna Hersek'te herkesin hukuka göre değil, istediği gibi davranabileceği sonucunun ortaya çıkacağını, bunun ülkeyi anarşiye götüreceğini dile getirdi.


Osmanovic, Bosna Hersek Savcılığından ve uluslararası toplumdan adım atmasını beklediklerini ifade etti.


Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt daha önce Sırp Cumhuriyeti Entite Meclisinde yapılan oturumda Bosna Hersek devletine ait Silahlı Kuvvetler, vergi idaresi ve adli sistem kurumları gibi ortak kurumların yetkilerinin entite kurumlarına devredilmesine dair alınan kararın Dayton Barış Anlaşması'nı ihlal ettiğini açıklamıştı.


Schmidt, "Sırp Entite Meclisi tarafından alınan kararlar, barış anlaşmasına zarar vermektedir. Bu radikal kararlar hem Sırp Cumhuriyeti hem de Bosna Hersek'in istikrarına tehdit anlamı taşımakta ve halkın barış görüşünü baltalamaktadır." ifadelerini kullanmıştı.


- Bosna Hersek Yüksek Temsilciliği


Bosna Hersek'te 1992-1995'te yaşanan savaşı sonlandıran Dayton Barış Anlaşması ile oluşturulan Bosna Hersek Yüksek Temsilciliği Ofisi, uluslararası toplum adına Bosna Hersek'te barış anlaşmasının uygulanmasını denetliyor. Yüksek Temsilcilik aynı zamanda ülkede faaliyet gösteren uluslararası kurumların etkinliklerini koordine ediyor.


Birleşmiş Milletlere her yıl Bosna Hersek'teki gelişmeler ve sorunlarla ilgili rapor sunan Yüksek Temsilci, "Bonn Yetkileri" olarak bilinen geniş yetkilere sahip. Yüksek Temsilci, Devlet Başkanlığı Konseyinin üyeleri de dahil olmak üzere ülkede barışın uygulanmasına engel olan kişileri görevden alabiliyor, ihtiyaç durumunda yasa da çıkartabiliyor.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”