Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

AB Komisyonu, Ukrayna ve Moldova'ya "aday ülke" statüsü istedi

Komisyon, Gürcistan'a ise AB perspektifi sunulmasını ve adaylık statüsünün daha sonra değerlendirilmesini tavsiye etti

Anadolu Ajansı haberine göre;

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, AB üyelik başvurusu yapan Ukrayna ve Moldova'ya "aday ülke" statüsü verilmesi yönünde görüş bildirdi.


AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna, Moldova ve Gürcistan'ın adaylık başvurularıyla ilgili Komisyon'un görüşünü açıkladı.


"Aday ülke" statüsü verilmesi yönündeki görüşlerin Kopenhag kriterleri ve "liyakat temelinde" alındığını belirten von der Leyen, bu ülkelerin önünde yapması gereken birçok reform bulunduğunu hatırlattı.


Von der Leyen, Ukrayna hakkında konuşurken özellikle hukukun üstünlüğü, yargı, yolsuzlukla mücadele, ülkedeki "oligarklaşma", temel haklar gibi alanlardaki reformlara vurgu yaptı.


Von der Leyen, "Ukrayna AB perspektifini, aday ülke olmayı hak ediyor. Birçok iş yapıldı ancak yapılması gereken de çok iş var." dedi.


Ukrayna'nın savaştan önce AB adaylığı yolunda ilerlemeye başladığını hatırlatan von der Leyen, ülkenin AB müktesebatının yaklaşık yüzde 70'ini şimdiden uyguladığını, Avrupa'nın standartları ve değerleriyle uyuştuğunu söyledi.


- Moldova'ya da adaylık statüsü


Von der leyen, Moldova için de Ukrayna gibi "aday ülke" statüsü verilmesini istedi.


Moldova'nın ekonomi ve kamu yönetimi gibi alanlarda yapması gereken çok iş bulunduğunu belirten von der Leyen, ülkenin yakın geçmişte reformlar için önemli adımlar attığını ancak gelecek dönemde bir dizi önemli reforma imza atması gerektiğini aktardı.


Von der Leyen, "Ülkenin liderlerinin bu yönde ilerlediklerini göz önünde bulundurursak Moldova'nın gereksinimleri karşılama potansiyeli bulunduğuna inanıyoruz." diye konuştu.


- Gürcistan'a adaylık statüsü görünmüyor


AB Komisyonunun Gürcistan'ın adaylık başvurusu hakkındaki görüşü ise Ukrayna ve Moldova'dan farklı oldu.


Gürcistan'a AB perspektifi verilmesini isteyen von der Leyen, bu ülkenin "aday ülke" statüsü hakkındaki değerlendirmenin daha sonra yapılmasını tavsiye etti.


Von der Leyen, "Ülke şimdi yapısal reformlar ve AB yolu için kesin bir yol belirlemek üzere siyasi olarak bir araya gelmeli." ifadesini kullandı.


- AB liderleri haftaya değerlendirecek


AB Komisyonunun görüşü, 23-24 Haziran'da düzenlenecek AB Liderler Zirvesinde üye ülkelerin oluşturduğu AB Konseyine sunulacak. Aday ülke statüsünün verilmesi için üye ülkelerin tamamının onay vermesi gerekecek.


Ukrayna, AB'ye adaylık başvurusunu 28 Şubat 2022'de, Moldova ve Gürcistan ise 3 Mart 2022'de yapmıştı. AB Konseyi, 7 Mart'ta AB Komisyonunu görüşünü sunmaya davet etmişti.


Adaylık statüsü, bir ülkenin uzun yıllar sürecek AB'ye katılım sürecindeki ilk adımı oluşturuyor. Bir ülkeye aday statüsü verilmesinden sonra koşulların yerine getirilmesi şartıyla ilerleyen aşamalarda katılım müzakereleri başlıyor.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”