Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

29 kişiye mezar olan gece kulübü yangınında ihmaller zinciri

İstanbul Gayrettepe'de 16 katlı bir binanın bodrum katındaki gece kulübünde çıkan yangın faciaya neden oldu. Tadilat sırasında yanıcı ve parlayıcı malzemelerin tutuşması nedeniyle çıkan yangında bodrum katta mahsur kalan işçilerden 29'u hayatını kaybetti. Yangın faciasında pek çok ihmal gündemde... Tadilatın kaçak yapıldığı ortaya çıkarken, mekanın tek kapısı olduğu için içeride mahsur kalanlardan çoğunun dumandan zehirlenerek yaşamını yitirdiği belirtildi.

29 kişiye mezar olan gece kulübü yangınında ihmaller zinciri

İstanbul'un Beşiktaş ilçesi Gayrettepe Yıldız Posta Caddesi Gönenoğlu Sokak'ta bulunan 16 katlı binanın -1 ve -2. katında faaliyet gösteren "Masquerade Club" isimli gece kulübünde 2 Nisan Salı günü öğle saatlerinde tadilat yapıldığı sırada yangın çıktı. Yangında 29 işçi hayatını kaybetti, 1 kişi de yaralandı.YANGININ ÇIKIŞ NEDENİ BELLİ OLDU
İtfaiye kaynaklarından edinilen bilgiye göre; gece kulübünde, ses yalıtımı ve dekor tadilatı çalışmalarında kaynak işlemi yapıldığı sırada yaşanan tüp patlamasıyla elyaf malzemelerin tutuştuğu belirtildi. Mekanın tek kapısı olduğu öğrenilirken içeride mahsur kalanlardan çoğunun dumandan zehirlenerek yaşamını yitirdiği kaydedildi. Sedyelerde dışarı çıkartılanların çoğunluğu kurtarılamadı. Dakikalar içinde ölü sayısı 29'a çıktı.29 KİŞİNİN KİMLİKLERİ BELİRLENDİ
Feci olayda hayatını kaybedenlerin isimleri şöyle: Kadir Orhanoğlu, Ahmet Uzun, Ahmet Kartal, Barış Güngör, Fahrettin Korkut, Kardeşi Musa Korkut, Atanur Aladağ, Mehmet Okumuş, Özkan Baş, Efe Demir, Gökay Tevlek (Dj), Gökhan Yıldırım, Adem Özçelik, Gökhan Akbulut, Alparslan Salih Derelioğlu, Sinan Yılmaz, Ahmet Mehduş, Ramazan Altan, Shır Agha Bigzade, Şivan Dolu, Hüseyin Ak, Muhammed Ali Yıldırım, Ahmet Sever, Barış Güngör, Emrah Demiroğlu, Cengiz Aksoy, Binali Çayır, Yılmaz Kıhrı ve Akın Kıhrı.Yangında ölen çalışanlardan Kadir Orhanoğlu'nun 2 çocuk babası olduğu öğrenilirken, Atanur Aladağ'ın aşçı olduğu belirtildi. Ayrıca baba oğul olan Yılmaz Kıhrı ve Akin Kıhrı'nın tadilatta kaynak ustası olarak çalıştığı öğrenildi."1987'DE ALINAN RUHSAT 2018'DE YENİLENMİŞ"
İstanbul Valisi Davut Gül, olay yerine giderek yetkililerden bilgi aldı. Yangınla ilgili açıklamalarda bulunan Vali Gül, "Hepimizin başı sağ olsun. Binanın altında diskotek olarak kullanılan bir mekan. Tadilat yapılıyormuş. Tadilat dolayısıyla da çalışanlar hayatını kaybetti ve yaralandı. Yaralıların tedavileri, hastanelerimizde devam ediyor. Bu gece kulübünün 1987'de aldığı bir ruhsat var. 2018 yılında da ruhsat yenilenmiş." dedi.

 

5'inci kata kadar yükselen alevler ve tüm binayı saran duman nedeniyle İtfaiye ekipleri yaklaşık bir saat süren çalışma sonunda yangını söndürdü."İÇERİDE KAÇAK BİR MÜDAHALE YÜRÜTÜLMÜŞ"
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, tadilatın kaçak yapıldığını açıkladı. İmamoğlu, "İçeride yapılan yapıyla ilgili hiçbir tadilat, inşaat başvurusu yok. Yapının 2 kat altta olmasından ötürü de biraz görünmeyen bir alanda şikayet vesaire de ilçe belediyesine ulaşmış durumda değil. Tabiri caizse kaçak bir müdahale içeride yürütülmüş." dedi.

BEŞİKTAŞ BELEDİYESİ'NDEN AÇIKLAMA
Beşiktaş Belediyesi'nin tadilat yapılan eğlence merkezinde çıkan yangına ilişkin açıklamasında da "İddia edilen tadilat süreciyle ilgili belediyemize herhangi bir başvuru yapılmamış, izin alınmamış, bilgi verilmemiştir." ifadeleri kullanıldı.9 ŞÜPHELİ YAKALANDI
Olayla iligli soruşturma başlatıldı. İş yerinin mesul müdürü İ.Ş. (65), iş yerinin ortakları M.M.C. (45) ve Ş.Ş. (50), muhasebeci S.A. (39), işletme müdürü A.A.P. (26), tadilatla ilgili metal işleri sorumlusu K.E. (47), metal işleri firma sahibi Ç.A. (43) mobilyacı E.E. (40) ve iş yeri ortağı F.D. gözaltına alındı.Yapılan çalışmada, İ.Ş, Ş.Ş. ve E.E'nin "kasten yaralama", S.A'nın "cinsel taciz", A.A.P'nin ise "kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, bulundurmak ya da uyuşturucu madde kullanmak", "Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet" ve "kasten yaralama" suçlarından kayıtları olduğu belirlendi.YANGIN FACİASINDA İHMAL ZİNCİRİ
Peki böylesine büyük bir facia neden yaşandı ve ne gibi önlemler alınabilirdi? 1987'de ruhsat verilen gece kulübünün acil çıkışı olup olmadığı, tadilat konusunda izin alınıp alınmadığı, kullanılan inşaat malzemelerinin özelliği gibi yanıt bekleyen birçok soru var."Ruhsatta yenileme yapılmış, yenileme yapılırken itfaiyeden patlama ve yangınla ilgili onay alınması imarla ilgili yine çalışma için belediyeden şehircilik müdürlüğünden onay alınması önemli." ifadesini kullanan Balta şöyle devam etti: "Yöneticinin buna izin vermesi ve kat maliklerinin oy birliği veya oy çokluğuyla burada iş yerinin açılmasıyla ilgili acaba nasıl bir aksiyon aldılar. Nasıl karar verdiler bunları öğrenmemiz gerekiyor. 2 bin kişinin olduğu anda böyle bir olay yaşansaydı olabilecek faciayı düşünemiyorum. Ayrıca burada kaçak akım kesici bir cihazın olması gerekirdi. Springler var mıydı, basınç dedektörleri var mıydı, binada bu dedektörlere haiz mi bina?Bunların hepsi apayrı sorular ve bu soruların cevaplarını almamız gerekiyor mutlaka. Tek bir kapıdan çıkış var. Giriş ve çıkış tek bir kapıdan yapılmış. 29 tane işçi eğer o alanda çalışacaksa mutlaka bir tahliye koridorunun, yangın koridorunun, yangın dolaplarının olması gerekirdi. Kişisel koruyucu donanım kullanması gerekirdi."

"TAŞIYICILARDA KESMELER YAPILDIĞINI TAHMİN EDİYORUZ"
Elektrik Mühendisi Erhan Karaçay ise "Muhtemelen burada ruhsat alınırken belediyeye verilen projeye aykırı uygulamalar yapıldı. Bunun gibi yüzlerce bina olduğunu tahmin ediyoruz. Bu tadilatlarda da buna uygun malzemeler kullanılması gerekir. Bizim gözlemimiz tahminimiz içeride uygun olmayan şekilde tabliyelerde ve taşıyıcılarda kesmeler yapıldığını tahmin ediyoruz ve yangın çıkış planı olmadığı için de çıkış yeri daraltılarak artı tadilat için orada kullanılan malzemeler de uygun malzemler olmadığı için birden yanıp parlayıp içerideki insanların çıkışını engelleyip muhtemelen boğulmalara neden olmuştur." diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN YANGINLA İLGİLİ BİLGİ ALDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yangınla ilgili İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'yı telefonla arayarak bilgi aldı.

5 MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRİLDİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yangını araştırmak üzere, 3 başmüfettiş ve 2 iş müfettişi görevlendirdi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da, yangınla ilgili başlatılan soruşturmada 3 Cumhuriyet savcısının görevlendirildiğini bildirdi."BİNANIN YAPILIŞINDA O ALAN SİNEMA SALONU OLARAK GÖZÜKÜYOR"
Apartman yöneticisi Şule Şakar ise, daha önce bina içerisinde gece kulübü bulunması nedeniyle şikayetçi olduklarını ifade etti. Şule Şakar, "İçeride oksijen tüpünün patlamasıyla çıkan bir yangın. Biz yapıldığı günden beri istemiyoruz, şikayette bulunduk. Eskiden ilk açıldığında TV stüdyosu olarak kullanılıyordu o zaman bir sıkıntı yoktu. Binanın yapılışında o alan sinema salonu olarak gözüküyor. Üst pasajın olduğu yer fuaye, giriş kapısı olan yer çıkış, alttaki yer de tahliye yeri olarak yapılmış, ruhsatı öyle alınmış." dedi.

 

"HERKES GELSİN, ORTALIĞI TOPARLAR İFTAR YAPARIZ' DEMİŞLER"
Mekan sahibi ile daha önce görüştüğünü belirten Şakar, işçilerin de iftar için toplandıklarını belirterek "Ses ve güvenlik açısından görüştük. Tadilat süresinde en başından beri sesin fazla olması ve binamızda gece kulübü istemedik. Aynı yerden girip çıkıyoruz. İftar için davet edilmişler. Tadilat vardı, 'Herkes gelsin ortalığı toparlar iftar yaparız' demişler. 15 gün önce belediyeye başvuru yapmıştık karot almalarını istedik ama mal sahibi izin vermediği için onu bile yapamadık." diye konuştu. Gece kulübünün yangın sonrası içeriden çekilen görüntüleri de ortaya çıktı.BİLİRKİŞİ HEYETİNDEN İNCELEME
Öte yandan yangına ilişkin görevlendirilen bilirkişi heyeti, olay yerine giderek incelemelerde bulundu. Yaklaşık bir saat süren incelemenin ardından ekipler olay yerinden ayrıldı. Çalışmalara itfaiye ekipleri de katıldı. Polis de binanın etrafından güvenlik önlemleri aldı. 

 


Kaynak: DHA

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English