İSTANBUL (AA) - Farklı sektörlerde faaliyet gösteren 40 derneğin oluşturduğu Sektörel Dernekler Federasyonu (SEDEFED) tarafından, iş dünyası, kamu, akademi ve STK'ların daha rekabetçi olmaları hedefiyle, bu yıl 13. kez düzenlenen Rekabet Kongresi'nde, “Yeşil Dönüşüm ve Döngüsel Ekonomi Işığında Pandemi Sonrası Sektörler” konusu masaya yatırıldı.
SEDEFED'den yapılan açıklamaya göre, açılış konuşmalarını Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski ve SEDEFED Yönetim Kurulu Başkanı Emine Erdem'in yaptığı kongrede, KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır özel konuk olarak yer aldı.
Açıklamada açılıştaki konuşmasına yer verilen TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, dijitalleşmenin şirketler ve ülkeler için önemli bir öncelik olduğuna dikkat çekerek, "Bununla beraber iklim değişikliğinin seyri, yeşil dönüşümün de dijital dönüşüme eşlik etmesi gereğini açıklıkla gösteriyor. Bir taraftan daha verimli ve katma değerli üretim için dijitalleşmeyi sağlarken diğer taraftan daha yeşil, çevreye duyarlı, enerji verimli, döngüsel bir üretim gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bu süreçte daha yeşil bir üretim ve tüketim modelini gerçekleştirebilmek için teknolojik dönüşümleri de önceliklendirmemiz gerekiyor. Dolayısıyla ikiz dönüşüm olarak tariflenen bu yeni yapının temelinde dijital teknolojilerin etkin kullanılması önemli bir yer tutacak." değerlendirmesinde bulundu.
- "Gündemimiz istihdam, verimlilik, yetenek uyumsuzluğu ve rekabetçilik olmalı"
SEDEFED Yönetim Kurulu Başkanı Emine Erdem ise Kovid-19'un sürdürülebilirliğin önemini bir kez daha ortaya çıkardığını belirterek, şunları kaydetti:
"Hepimiz işlerimizi farklı yöntemlerle yöneterek, üretimi, ticareti, tedariki devamlı kılmaya, ekonomimizin önemli çarklarını döndürmeye çalışıyoruz. İşlerin yönetimi ve güvenliği tartışmanın bir yanını oluştururken, finansmana erişim, tedarik zincirinin sağlamlığı, lojistiğin aksamaması, üretimin güvenliği, çevresel koşullar ise sürdürülebilirlik tartışmalarında iş dünyasının daha hızlı reaksiyon göstermesini zorunlu kılıyor. İşletmelerin finansal destek ihtiyacının karşılanması ve öngörülebilir yatırım ortamının sağlanması önem taşıyor. Bu noktada ülkemizde görülen istihdam, verimlilik ve yetenek uyumsuzluğu sorunlarını aşmak, ekonominin küresel rekabetçiliğini artırmak için temel gündemlerimiz olmalı. Uzun vadeli dijital dönüşüm ve diğer makroekonomi politikalarıyla bu sorunların üstesinden hep birlikte, ortak akıl ile gelebiliriz."
TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ise rekabetçiliğin artık yaşayan bir organizma olduğunu belirterek, "Bu organizmanın beynini daha çevreci-yeşil, yenilikçi ve teknolojiyi ön plana alan katma değerli üretim süreçleri, kalbini ise hukuk ve demokrasi oluşturuyor. Kalbin ve beynin daha dengeli çalışması ülkelerin, ekonomilerin ve sektörlerin rekabetçiliğini artırırken, toplumları da daha sürdürülebilir bir refah toplumu haline getiriyor. Gelişmiş bir demokrasi ve hukuk sistemi; adil, şeffaf, hesap verebilir ve liyakat esaslı bir devlet yönetimi ile rekabetçilik gücüne de kaldıraç etkisi yaratıyor. Güven ve istikrarın garantisi, hukukun üstünlüğünün sağlanmasından geçiyor." ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, “COVID'le Değişen Ekonomi ve Toplum” başlıklı bir konuşma yaptı. Devamında kamu, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile alanında uzman isimlerin katılımıyla “Sektörler için Yeşil Dönüşüm ve Döngüsel Ekonomi”, “İş Dünyasında Kriz Yönetimi ve Liderlik” ve “Şirketlerde Faaliyet ve Yatırımların Finansmanı” temalı üç panel düzenlendi. 13. Rekabet Kongresi, Emine Erdem'in kapanış konuşmasıyla tamamlandı.
Kaynak: