Son Dakika Haberler

Baykal, ''Hayır. Yani Tayyip Bey, cumhurbaşkanı olmamalıdır, olmayacak." dedi ve demokratik, anayasal, cumhuriyetçi refleksleri mazeret gösterip 'dosyalar var' tehdidi yaptı.

Anadolu Ajansı haberine göre;
nbsp;

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal,''Türkiye'nin ulusal bütünlüğünü, kararlılıkla koruma iradesini ortaya koyacak bir siyasi iktidar yok. Sorun da büyük ölçüde bundan kaynaklanıyor'' dedi.


nbsp;

Baykal, Olay Televizyonu'nda Gazeteci İsmet Solak'ın sunduğu ''Başkent Gündemi'' adlı programda soruları yanıtladı.


nbsp;

Terör konusunda değerlendirmelerde bulunan Baykal, bölücü terör örgütünün, kış şartları nedeniyle eylemlerine ara verdiğini, ancak son günlerde ''baharı başlattığını'' söyledi. ''Çatışmaları durdurduk'' denildiğini ancak bu saldırılar ile bunun gerçek olmadığının anlaşıldığını ifade eden Baykal, terör örgütünün kış şartları nedeniyle ''mecburen eylemlerini askıya aldığını'' söyledi. Terörün, 1999 yılında uzun bir mücadele sonunda kontrol altına alındığını anlatan Baykal, bu tarihten 2002 yılına kadar ''sıfır terör'' bulunduğunu, ancak bu tarihten sonra olayların yeniden hortladığını söyledi.


nbsp;

Türkiye'de terör yapanların, ''kafalarında siyasi bir proje bulunduğunu'' ifade eden CHP Genel Başkanı Baykal, şöyle konuştu: ''Bu siyasi proje ortadan kalmış değildir. Yani kimse birbirine şirin gözükerek, şirinlik yaparak, birbirinin sırtını sıvazlayarak, bu konuyu ortadan kaldıramaz. Burada o projeyi, Türkiye'ye tatbik edilmek istenen projeyi, uygulanamaz hale dönüştürmek zorundayız. Bunun için de bu proje doğrultusunda şiddete başvurmak kararını alanları, mutlaka etkisiz kılmak zorundayız. Yani bunlarla, müzakere, gönül alma, zaman kazanmaya çalışma, taviz verme yoluyla gerçek amaçlarından vazgeçmeleri sağlanamaz. Amaç nedir Amaç çok açıktır, Türkiye'yi bölmektir. Coğrafyasıyla bölmek, anayasal düzeniyle bölmek, Türkiye'de çeşitli aşamalar içinde önce özerk bir bölge yaratmak, sonra federatif bir yapıya getirmek, sonra da ayrışmak... Irak'ta uygulanan tabloyu Türkiye'de uygulamak istiyorlar. Fakat Türkiye'nin bir başka tablosu var. Türkiye'de artık bir etnik ayrışmadan söz etmenin imkanı yok. Türkiye, kaynaşmış, bütün etnik kimliklerinin iç içe geçtiği bir ülke.''


nbsp;

-''KAYNAŞMAYI AYRIŞTIRMAYA TEŞEBBÜS ETMEK...''-


nbsp;

Pek çok doğu ve güneydoğu kökenli vatandaşın Türkiye'nin pek çok yerinde yaşadığını anlatan Baykal, ''Bu kaynaşmayı, ayrıştırmaya teşebbüs etmek mümkün değildir'' dedi. Bir coğrafya koparılmak isteniyorsa, bunun Türkiye'nin etnik bütünlüğüne zarar vereceğini dile getiren Baykal, ''Bazılarının kafasında şöyle şeyler çıkmaya başladı, maalesef çıkmaya başladı, yani 'verelim' diye. Verip kurtulamazsın, öyle bir şey yok'' diye konuştu.


nbsp;

nbsp;-''TERÖR KARŞISINA KARARLI TAVIRLA ÇIKMAK ZORUNDAYIZ''-


nbsp;

Baykal, burada tüm Türkiye'nin huzurunun ve istikrarının söz konusu olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti: ''Terörü mutlaka etkisiz kılmak zorundayız. Irak bölünüyor. Türkiye'de bu saldırılar var, aynı anda Barzani'nin açıklamaları var. Türkiye'ye saygısız bir üslup içinde hakaret içeren bir tavırla değerlendirmeler yapılıyor. Türkiye'yi bölmeye yönelik düşünceler telaffuz ediliyor... Bir süre önce Başbakan, Talabani ile buluştu. 'Anlaştık' diye çıktılar ve bizlere müjdeler verdiler. Kendimizi biz aldatmaya mecbur muyuz Türkiye'yi aldatmaya mecbur muyuz Başbakan kendisi aldatıyor, Türkiye'yi aldatıyor. Gerçeği görmemekte yarar görüyorlar.Sen görmekten korkuyorsun, başını kuma sokuyorsun, kaçıyorsun ama gerçek kendini dayatıyor. Terör karşısına çok net ve kararlı bir tavırla çıkmak zorundayız. Mecbur olduğumuz için söylüyorum. O zaman da gereğini yapacağız, gereğini yapmadan bu konuyu çözme imkanı yoktur. Hiç kimse kendini aldatmasın, hele iktidar hiç aldatmasın. Kararlı bir tavır yürütülmüyor. Türkiye bu konuda kararlı, ciddi bir politikayı maalesef götüremiyor, sorun da oradan kaynaklanıyor. Hükümetin kafası bu konuda net değil, hedefleri koymuş değil. Belki koyabilmiş değil, koymasını engelleyen bir şeyler var. Elini kolunu tutanlar mı var, üstünde altında, çevresinde birileri mi var, yani sırtını dayadığı bir yer mi var, bilemiyorum. Ama Türkiye'nin ulusal bütünlüğünü, kararlılıkla koruma iradesini ortaya koyacak bir siyasi iktidar yok. Sorun da büyük ölçüde bundan kaynaklanıyor.''


nbsp;

-''(SAYIN) İFADESİ''-


nbsp;

Baykal, Başbakan Erdoğan hakkında terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan için ''sayın'' ifadesini kullandığı iddiasıyla inceleme başlatıldığı, ancak takipsizlik kararı verildiği anımsatılarak yöneltilen soru üzerine, ''Hukuki olay olmasının ötesinde olay, ülkeyi yöneten bir şahsiyetin, en haince tertibi yapmış ve 30 bin insanın ölümüne sebep olmuş bir hainin karşısında, çıkıp ona 'sayın' diyebilecek bir gevşeklik içinde olmasıdır. Olay budur'' dedi.


nbsp;

Erdoğan'ın özür dilemeye mecbur olduğunu ve bu konuda kendisine çağrı yaptığını ifade eden Baykal, bunun insanları rencide ettiğini dile getirdi. Erdoğan'a, ''Özür dile kardeşim'' diye seslenen Baykal, şöyle devam etti: ''PKK ile irtibatı olan bir siyasi parti dışında bugüne kadar bir Türk vatandaşı, bir sorumlu siyasetçi çıkıp da 'sayın' demiş midir Niye diyorsun sen ya Üstelik fevkalade bir konumdasın ki, bunu söylemek kabul edilemez. Aynı şekilde şehitlere saygısız bir dil kullanıyorsun, 'kelle' diyorsun. Canlarını, kanlarını, ailesini, sevdiği insanları, çocuğunu, eşini, anasını, babasını, hayatını, geleceğini, her şeyini bırakıyor, şeref ve namus için her şeyi göze alıyor, ölmeyi göze alıyor, tanımadığı 70 milyon insanın şeref ve namusu için... Sana bu kadar iyilik yapmış, fedakarlık yapmış, hayatını vermiş insanın karşısında, hepimizin derin bir saygı içinde, hatta eziklik duygusu içinde olmamız gerekir. Çünkü ölmüş adam, biz ölmemişiz, bizi iyi yaşatmak için ölmüş o insan. Şükran duygusu içinde olmak yerine, gidiyorsun 'kelle' diye konuşuyorsun.''


nbsp;

-''İSLAMİYET'TE YERİ VAR MI''-


nbsp;

Böyle bir anlayışın, ölmüş insanlar için ''kelle'' ifadesini kullanmanın İslamiyet'te yerinin olmadığını belirten Deniz Baykal, ''Bunu duyunca benim aklıma mesela Terörle Mücadele Yasası'nın 6. maddesi geliyor'' dedi. Bu maddenin, ''Terör örgütünün kurucusu, pişmanlık yasasından bir kez yararlanabilir'' hükmünü içerdiğini anlatan Baykal, konu tartışıldığında ''kıyameti kopardıklarını'' anlattı.


nbsp;

Terör örgütünün yeniden eylemler yapabileceği uyarısında bulunan Baykal, Türkiye'nin terörü ''doğru yönetimle aşabileceğini'' söyledi. Baykal, ayrışmanın, acı, ıstırap ve yoksulluk getireceğini ifade ederek, terör örgütünün .bölgede etkinliğinin azaldığını söyledi.


nbsp;

DTP'nin ''korktuğu için parti olarak değil bağımsız adaylarla seçime gireceğini'' ifade eden Baykal, bölge halkının ''yeter artık'' dediğini; ayrışma, kavga, şiddet ve ölüm istemediğini söyledi. Baykal, herkesin ekonominin toparlanmasını, işsizliğin giderilmesini istediğini belirterek, kimsenin kimseyi kökünden, kökeninden dolayı düşman görme hakkına sahip olmadığını kaydetti. Bölücü örgütün, terörü sürdürmeyi denediğini anlatan Baykal, ''Saldırılar yapabilirler ama Türkiye bunu aşar, doğru yönetimle, esaslı bir mücadele ile bunu Türkiye aşar. Yeter ki, devlet içinde himaye görmesinler. Türkiye bunu başardı, şimdi bu iş tekrar palazlanmak isteniyor. Devlet bu konuda kararlı olmalıdır. Devletin bütün kurumları kararlı olmalıdır'' dedi.


nbsp;

nbsp;-CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ-


nbsp;

Baykal, cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı olacak mı sizce'' sorusu üzerine Baykal, şunları kaydetti: ''Hayır. Yani Tayyip Bey, cumhurbaşkanı olmamalıdır, olmayacak. Yani Türkiye'de demokratik refleksler, anayasal refleksler, cumhuriyetçi refleksler, ulusal kimliğimizi sahiplenmemize yönelik refleksler, eğer bir cumhurbaşkanlığı seçiminde de işlemeyecekse, Türkiye büyük sorunlarla karşı karşıya kalmış demektir. Ben Türkiye'nin bu içinde bulunduğumuz olayı aşacak sağlıklı bir birikime sahip olduğuna inanıyorum. Yani Türkiye, rotasını, çizgisini birikimini tehlikeye atmaz, atmamalıdır. Bu bir, 'güç bizde, fırsat bizde, aldık götürdük' ile götürülecek bir olay değildir. Bunun büyük bir tarihi çerçevesi var. Türkiye'de bir referandum yapılsa, Tayyip Bey'in cumhurbaşkanlığı, çoğunluğu alır mı Almaz. Yapılan bütün kamuoyu araştırmaları bunu açıkça gösteriyor. Bütün kamuoyu araştırmalarında insanlar, hatta AKP'li olanlar, Tayyip Bey'e destek vermiş olanlar ve belki de bir başka seçimde verecek olanlar, 'yapma' diyorlar, 'yanlış bu iş' diyorlar, 'zorlama, dayatma' diyorlar. 'Sen kenarda kal' diyorlar. 'Cumhurbaşkanlığı işi ayrı bir iş' diyorlar. Türkiye'de bu karar oturdu, bu çok yaygın. Cumhurbaşkanlığı ayrı bir iş.''


nbsp;

-''CUMHURBAŞKANI DEDİĞİN ANAYASA'YA İNANACAK''-


nbsp;

nbsp;Cumhurbaşkanı olacak kişinin, Anayasa'ya inanan bir kişi olması gerektiğini vurgulayan Baykal, ''Cumhurbaşkanı dediğin insan Anayasa'ya inanacak. Anayasa'yı içine sindirmiş olacak, samimi olacak. Yemini bir oku, yeminde bunu görürsün. Yani o yemini inanarak yapabilir bir adam olacak cumhurbaşkanı'' dedi.


nbsp;

Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Aldatarak yemin etmiş bir cumhurbaşkanı olabilir mi Bir takiye olursa, olur mu Olmaz kardeşim, olmaz. Anayasamızın hükmü değiştirilemez maddeleri var, bunları içine sindirecek. Sindiremezse, cumhurbaşkanı olmasın kardeşim. Anayasa, kişilerin üzerindedir. Anayasa cumhurbaşkanlığının da üzerinde. Anayasamızın özünü bile bile inkar edebilir miyiz Birbirimizi mi aldatacağız Senin ne olduğunu bilmiyor muyuz Daha dün sen, 'bu değiştirilemez denilen maddeleri tartışalım, değiştirelim' demişsin. Biliyoruz senin bu konudaki anlayışını. Bunu söyleyen insanı da alıp getirip Başbakanlık Müsteşarı yapmışsın. O da o doğrultuda her çabayı sergilemiş. 'efendim başbakanlık yapmış, cumhurbaşkanlığı yapsın'...Kardeşim, Başbakanlık ayrı Cumhurbaşkanlığı ayrı... O başbakanlığını yaparken, Anayasa'ya inanmış, Anayasa'yı özümsemiş, Anayasa'nın verdiği yetkileri bu amaçla kullanmaya kararlı bir cumhurbaşkanı vardı. Şimdi, o kalkacak, rejimin sigortası kalkacak, orayı Tayyip Bey'e teslim edeceğiz, o anlayışla bir başbakanı oraya koyacağız. Böyle bir şey olur mu canım''


nbsp;

-''DOSYALAR VAR''-


nbsp;

nbsp;Cumhurbaşkanı olacak kişi hakkında şaibe olmaması gerektiğini ifade eden Baykal, ''cumhurbaşkanı olacak kişinin hakkında yargı organlarının soruşturamadığı ama iddiasını ortaya koyduğu yığınla dosya olmaması gerektiğini'' ifade etti.


nbsp;

Baykal, şöyle devam etti: ''Gözden kaçırdıkları bir nokta şu: cumhurbaşkanlığının dokunulmazlığı yok Türkiye'de. Eskiden vardı. Anayasa değişti. Anayasamıza göre milletvekilliğinin var, cumhurbaşkanlığının yok. Şu anda Tayyip bey milletvekili dokunulmazlığı olduğu için hakkındaki dosyalar nedeniyle mahkemeye gitmiyor. Hakkında bir çok üzücü suçlamalar var, ciddi olaylar var.Vali yazmış, 'havuz kurdu bu adam, havuzda para topladı, bu paraları şu şekilde kullandı' diyor.


nbsp;

Müfettişler, hesap uzmanları incelemiş, 'evet' demiş. Bunların hepsi raporlu, ancak bu Danıştay'a gidiyor ve o arada iktidar değişiyor ve dokunulmazlık geliyor. O gelince hakimleri, savcıları tayin etme yetkisi geliyor. O doğrultuda çok ciddi bir uygulama ile tayin, terfi uygulamaları ile tablo ciddi şekilde sarsılıyor. O arada 'dokunulmazlık kaldırılsın' diye söz vermişsin. Nerede 5 yıl oldu. Bütün bunların altına koyduğu bir şey var. Ortada hesabı verilmemiş bir durum var. Hesabı vermemiş olan bu kişi, cumhurbaşkanı olacak Türkiye'de. Cumhurbaşkanı olunca dokunulmazlığı olmayacak. Bu süreç işlemeye başlayacak. Hele, bir iktidar değişikliği olursa bu arada, yani o tayin terfilerin, himayelerin ortadan kalktığı bir ortamda çok daha değişik bir manzara ortaya çıkacak... Bu yanlış bir iştir. Halkın ezici çoğunluğu da bu tercih içinde değildir. Bu bir inatlaşma konusu haline getirildi. Ben Türkiye'nin sağduyusu, demokratik refleksleri, vatanseverliği devreye girer diye düşünüyorum.''


nbsp;

Türkiye'de, ''eyalet sistemi Türkiye için iyidir'' diyen bir cumhurbaşkanının düşünülemeyeceğini dile getiren Baykal, ''Ordusuna yan gelip yatıyor diyen bir adam, ABD'de cumhurbaşkanı olur mu'' diye konuştu. Baykal, bu konuda karamsar olmadığını belirterek, ''Türkiye demokrasinin, hukukun, cumhuriyetin kazanımlarının sahiplenildiği, gereğinin yapıldığı bir cumhurbaşkanlığı seçimini yaşar'' dedi


nbsp;

(aa)




Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (2)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • KONYA TAVUS BABA
    3 yıl önce

    baykal kendine gel

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • S
    Şehmuz
    8 yıl önce

    Kılıçdaroğlu Konyaya gelmesin

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English