Son Dakika Haberler

Dyt. Demet Nikbay

Dyt. Demet Nikbay

​Tarçının orkideyle dansı: Salep

25 Ocak 2019
Türk gıda kodeksi tanımlamasına göre salep, çiçeklenmesini tamamlamış orkideler familyasına ait, yumru bağlayan farklı cins ve türlere ait toprak orkidelerinin yumrularının tekniğine uygun olarak işlenmiş, su veya sütte pişirilip kurutulmuş, öğütülmüş şeklidir.
Türkler saleple 8. yüzyıldan itibaren İslamiyetin kabulüyle birlikte alkollü içkilerin yasaklanması sonucunda tanışmıştır.

Türkiye'de bütün bölgelerde yetişmekle birlikte en çok Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da, kuzey ve güney bölgelerde yetişmektedir. Avrupa’daki orkide çeşitliliği bakımından Türkiye 170 türünün de üretilebildiği zengin bir ülkedir. 'Salep'in  kalitesi içeriğindeki glukomannan oranına göre belirlenip, nişasta oranı yüksek olan salepler ikinci kalite salep olarak değerlendirilir. Bu içeriğin miktarındaki değişim salebin elde edildiği orkide türüne ve yetiştirildiği yörenin iklim koşullarına bağlıdır. Ülkemizde en kaliteli salep Muğla, Manisa, Isparta, Kahramanmaraş, Kastamonu ve Yozgat illerimizde üretilir.

Gelelim salebin kullanım alanları ve faydalarına:

Kış hastalıklarında etkilidir

Kış hastalıklarından korunma ve hastalığın iyileşme sürecinde desteğimiz olan salep, vücut ısısını arttırıp soğuktan korunmamıza katkı sağlar. Soğuk havalarla birlikte görülen grip ve soğuk algınlığının semptomlarından olan öksürüğün azalmasına yardımcı olur. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan salep, göğsü yumuşatır ve boğaz ağrısına iyi gelir. Hastalık belirtileri vücutta hissedilmeye başladığında, içilen bir bardak sıcak ve bol tarçınlı salep şikayetlerin önemli ölçüde azalmasını sağlayacaktır.

Kilo verme sürecinde iyi bir ara öğün seçeneğidir

İçeriğindeki glukomannan midede suyu emerek bir tür jel oluşturur ve bu da midenin boşalma sürecini geciktirir, tokluk hissinin oluşmasına ve sürdürülmesine yardımcı olur. Şeker ilavesi yapılmadan elde edilen salep, şeker de dahil olmak üzere yiyeceklerin sindirimini yavaşlatır, glikozun daha uzun sürede kana geçmesini sağlar. Bu durum kan şekerinin hızlı yükselişini engellemekle birlikte iştah denetiminde de etkili olabilir.

Kan kolesterolünü düşürmeye yardımcıdır

Yapılan bazı araştırmalar sonucunda elde edilen bulgular, glukomannan gibi yüksek çözünürlüklü liflerin kan lipitlerini düşürücü etkisinin olduğunu göstermiştir. Bu tür lifler safra asitlerini bağlayarak bağırsak lümeninden geri emilme oranının azalmasını sağlar ve böylece karaciğer kolesterolden daha fazla safra asiti üretmek durumunda kalır. Sonuçta kan kolesterol düzeyinde bir miktar azalma olur.

Kan glikozu üzerine etkilidir

Salep için olmazsa olmaz baharatımız olan tarçın hakkında insanlar üzerinde gerçekleştirilen pek çok çalışma sonucu göstermiştir ki tarçın kan glikoz düzeyini düşürmede ve serum insülin yoğunluğunu artırmada oldukça etkilidir. Şekersiz tüketilen bol tarçınlı bir salep, diyabet yönetiminde iyi bir ara öğün alternatifi olabilir. Kan şekerini kontrol altına aldığı için ani gelişen tatlı krizlerinde de etkili olabilir.

İdeal bir kalsiyum kaynağıdır

Sütle hazırlanan salep, güçlü bir kalsiyum ve protein kaynağı olarak kemik ve kas gelişiminde de etkili bir kış içeceğidir. Süt tüketmekte zorlanan çocuklar için salep ve yağlı tohumlardan oluşan bir ara öğün güçlü kemik ve beyin gelişiminde etkili, doğru bir seçim olacaktır.

Baş ağrısına karşı etkilidir

Tarçınla birlikte tüketilen salep içeriğindeki uçucu yağlar, diterpenler ve tanenler ile kronik yorgunluk ve baş ağrısı problemi yaşayanlar için iyi bir alternatif olabilir.

Diyabet hastalarının şekersiz tüketmesi gerektiğini ve 1 fincan (200 ml) salep içeceğinin de 190 kkal olduğunu unutmayalım!

Tabi ki siz değerli okuyucularımız için bir de diyet salep tarifimiz var: 

DİYET SALEP 

Malzemeler:

1 litre light süt
3 yemek kaşığı toz salep
İstenilen ölçüde tarçın
İsteğe bağlı toz tatlandırıcı

Yapılışı: 
1 litre light sütü bir tencereye alalım. Toz salebi içine yavaş yavaş ekleyelim ve topaklanma oluşmaması için sürekli karıştıralım. Karışımımız kaynayınca kısık ateşte birkaç dakika daha karıştırıp, ocaktan alalım. İstenirse içine toz tatlandırıcıyı ekleyip ve üzerine bol tarçın ekleyerek tüketebiliriz.

Sağlıklı günler dilerim.
 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • Rumeysa

    Bu kadar faydalı olduğunu bilmiyorduk. Artık ne içtiğimizin farkındayız,teşekkürler ????

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (0)
  • mustafa

    teşekkürler...

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English