Son Dakika Haberler

Nurettin Bay

Nurettin Bay

​Saadet kime çalıştı?

30 Haziran 2018
Seçimden önceki bir yazımda “bu seçimde hacminden, ağırlığından ve boyundan daha fazla sesi çıkan tek parti Saadet Partisi” demiştim.

Bu, Yeni Seçim Sistemi’nin getirdiği bir durum idi. 

Saadet Partisi, Yeni Seçim Sistemi’nden doğan bu avantajı iyi kullandı. Avantajı iyi kullandı ancak tercihini yanlış yaptı. 

Saadet Partisi’nin tabanı da en üstteki birkaç kişi hariç tavanı da bu tercihi özümsemedi. Parti tabanını çok iyi tanıyan biri olarak bu tespitimde yanlış düşündüğümü sanmıyorum. 

CHP ile ittifak, bin yıl düşünülse akla gelecek bir şey değildi. Ancak siyaset bu, oluyor işte… 

Oldu da ne oldu? 

Tabanın kahır ekseriyeti karara uysa da kararı benimsemedi. 

Seçim çalışmalarında çok büyük zorluklar yaşandı. 

Çalışmalara çıkan teşkilat mensupları ve adaylar, göğüslerini gere gere parti genel merkezinin bu kararını savunamadı. Hatta bir kısmı çalışmalara bile katılamadı. 

Parti üst yönetiminin kararlarında haklı olduklarına dair geliştirdikleri hiçbir savunma argümanı tutmadı. 

Taban, bu kararından dolayı ilk defa üst yönetime şüphe ile bakmaya başladı. 

Millet İttifakı’nın “Ak Partili küskünleri Saadet'te toplarız” hesabı tutmadı. Ak Partili küskün ve kızgınlar, Milli Görüşün ikinci adresi yerine MHP’yi tercih ettiler. Saadet Partisi İttifak tercihini Cumhur İttifakı’ndan yana kullansaydı, şimdiki oylarının 4-5 katını alabilirdi. Bu da onlara gelecek için büyük cesaret verirdi. 

Olmadı. Oldurmadılar. 

Nedenini, niçinini bilmek, tahmin etmek mümkün değil. 

Tek bilinmeyenli denklem kadar kolay bir çözümlemenin Saadet üst yönetimince yapılamaması başka kuşkuları akla getirdi. Saadet Partisinde kararlar neye göre alınıyor? Tabanın sesine göre mi, kaynağı bilinemeyen seslere göre mi? Muamma… 

Sonuç Saadet Partisi için tam bir hüsran oldu. Parti olarak tek bir vekil bile çıkaramadılar. Ancak CHP kontenjanında 3 vekilin meclise girdiği söyleniyor. Hesaplamalara göre İttifak durumundan dolayı CHP’ye ise 10 vekil civarında bir katkıları oldu. 

Yani bu seçimde Saadet Partisi’nin CHP’ye çalıştığı tescillendi.

Konya’ya gelince… 

Konya bu stratejiden çok rahatsız. Bu rahatsızlık ilk günden itibaren başladı. Başta eski Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Özkafa olmak üzere, partinin ileri gelenleri CHP kontenjanında seçime girmeyi reddetti. 

CHP ikinci sıra kontenjanının Konyalı Saadetliler için ayrıldığını biliyoruz. Konyalı Saadettiler CHP çatısı altında seçime girmeyi içlerine sindiremeyince, bu kontenjan dışarıdan bir adaya verildi. Konyalı Saadetlilerin aldığı karar doğru bir karardı. 

Şimdi başta Saadet çadırının orta direği Konya olmak üzere tüm teşkilatlar çatırdıyor. Saadetliler yeni bir kararın arifesindeler. Bakalım ilerleyen günler ne gösterecek. 


Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English