Son Dakika Haberler

Nurettin Bay

Nurettin Bay

​MERAM-2017

06 Ocak 2017
Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Anadolu Medya Grup-ANMEG yönetim kadrosu olarak bizleri sabah kahvaltısında konuk etti. Başkan Toru, 2016 yılı yatırımlarını, 2017 yılı hedeflerini anlatırken, bazı projeler ile ilgili olarak da fikir ve düşüncelerimize başvurdu.  Üst yöneticilerin yaptıklarını anlatmaları, yapacakları hakkında da fikri olanları dinlemeleri güzel bir şey. Fatma başkanı bu açıdan tebrik ediyoruz. 

Başkan Toru, 2016 yılının Türk siyasetinde çok dalgalı bir yıl olduğunu, 15 Temmuz başarısız darbe girişiminin ülkeye büyük zarar verdiğini, ama milletin engin basiretinin tüm olumsuzluklardan büyük bir başarı destanı çıkardığını söyledi. “Milletimize bu açıdan çok şey borçluyuz. Onlar her türlü güzel hizmeti hak ediyorlar” diyen Toru, Meram belediyesi olarak da 15 Temmuz’u yeni hizmetler bakımından bir milat olarak kabul ettiklerini ifade etti. 

Yaptıkları birçok hizmetin malum hadise nedeniyle açılışını bile yapamadıklarını hatırlatan Fatma Toru, 2017’de hizmetlerine doludizgin devam edeceklerini bildirdi. 

Fatma başkanı dinledik ve çeşitli notlar aldık. Yapılacak olanların hepsini bu köşeye sığdırmak mümkün değil ama bir kaçından bahsetmek doğru olacaktır diye düşünüyorum. 

Meram Belediyesi eski şehir merkezinde büyük bir proje başlattı. Doğrusu ilk dönemlerde kimse bu projenin yapılabileceğine inanmıyordu. Ama, başkan Fatma Toru’nun ısrarı başarıyı beraberinde getirdi. Projeye “olmaz” gözüyle bakanlar dahi artık farklı düşünüyorlar. Şükran Mahallesi projesi. Eski ile yeni çarşılar arasında kalan, binaların yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu ve birçoğunun da yıkıldığı bu mahallede kamulaştırma ile gelinen noktada yüzde 50 çoktan geçildi. Koca mahalle yıkılıyor ve yerine tarihi Konya mimarisiyle yeni bir çarşı inşa ediliyor. Projenin yapım aşamasındaki ilk etap inşaatına bu yıl başlanacak. Üstelik bölgedeki sorun, imar yoğunluğu arttırılarak değil azaltılarak çözülüyor. Mezbelelik Şükrün Mahallesi daha şimdiden, Konya’nın bir numaralı cazibe merkezi olmaya aday.  Büyükşehir Belediyesi’nin Tarihi Bedesten Projesiyle bütünleştiğinde Konya, eski çarşılarını utanarak değil, gururlanarak gelecek olan misafirlerine sunacak. 

Belediye, atıl durumdaki tarihi Tantavi Ambarı’nı ise Konya kültürüne açıyor. Son aşamaya gelinilen restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla tarihi ambar, içerisinde kütüphanenin de bulunduğu bir kültür merkezine dönüşecek. Burası Konya’nın sergi salonu ihtiyacına da cevap verecek. 

Üzerinde çalışmanın devam ettiği bir diğer kültür projesi ise Askeri Hava Hastanesi’nin yeriyle ilgili. Meram belediyesi burayı yeşil alan ve meydana dönüştürme çabasında. Sadrettin Konevi türbesine de yakın olan bu alanda, Konevi kitaplığı adı altında bir de kütüphane düşünülüyor. Şehir merkezindeki kütüphane sıkıntısına da çözüm olacak olan bu proje bittiğinde şehrin bu bölgesine nefes aldıracak. 

İki önemli kültür projesi daha var Meram belediyesinin. Bunlardan biri Hazreti  Mevlana’nın ilk kadın müritlerinden olan Fahrünnisa Hatun Zaviyesi’nin yanına  yapılacak olan kültür kompleksi. Zaviye ve civarı yeniden düzenlenirken yanı başına da buraya gelen misafirlerin ihtiyaçlarına cevap verecek klasik mimari tarzında  3 katlı bir bina inşa edilecek.  Diğer proje ise Ateşbaz_ı Veli Hazretlerinin kabrinin bulunduğu yer ile ilgili. Buraya yapılacak kültür tesisinde de yine ziyarete gelen tüm misafirlerin ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri hizmet binası ve  hediyelik eşya da dâhil olmak üzere alışveriş yapabilecekleri mekanlar olacak. 

Dikkatlerimizi çeken bir diğer proje ise Meram Deresi Islah projesi. Altınapa’dan başlamak kaydıyla Meram son durağa kadar uzanan dere yatağı ve civarı muhteşem bir görünüme kavuşturulacak. Göletler, yeşil alanlar, piknik alanları, yürüyüş yolları, atlı spor alanları gibi birçok amaca dönük hazırlanan proje tamamlandığında burası tam bir gezi ve dinlenme yeri olacak. Yine aynı şekilde Dudlukırı bölgesi de hem spor hem de piknik alanı olarak yeniden düzenlenecek. Tenis, okçuluk başta olmak üzere bir çok spor faaliyetinin yapılacağı mekânlar oluşturulurken, piknik alanları da genişletilecek. 

Başkan Toru, Kaymakamlık ile birlikte yürüttükleri bir başka projeden de bahsetti.  Meram ilçesinin idare merkezi artık belediye binasının da bulunduğu bölge olacak. Kaymakamlık, nüfus, müftülük gibi merkezi idarelerin tamamı bu bölgede yapılacak olan kampusa taşınacak. Yapımı devam eden konut inşaatlarının tamamlanmasıyla Meram nüfusunun 400 bini bulacağını söyleyen Toru, bu projelerle birlikte Meram ilçesinin merkezinin bu bölgeye kayacağını Konya’nın da şehir olarak yeni bir merkeze kavuşacağını kaydetti. 

Meram belediyesinin daha birçok projesi var. İleriki yazılarımızda inşallah onları da yazmaya fırsat buluruz. Şimdiden söylemeliyiz ki bu projelere birlikte Meram, 2017 itibariyle tarihteki rolüne yakışır bir konuma gelecek. 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • Yusuf Bey

    Fatma toruyu eleştirenler asıl kıymetini o gittikten sonra bilecekler iyiki kentsel dönüşümü başlatmış diyecekler ama şuan anlamazlar zahmetsiz külfet olmaz sabır sabır...

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • M TEVFİK BUĞDAYCI

    MERAM BELEDİYESİNİ TENİSKORT İHTİYACI İÇİN DİLEKÇE VERDİM.BABA CENNETLİKSİN DEDİLER.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English