Son Dakika Haberler

Ömer Lütfi Ersöz

Ömer Lütfi Ersöz

​Kur’an-ı Kerim ile hemhal olmanın önemi

16 Mayıs 2019
Kuran-ı Kerim Allah (c.c.) tarafından Cebrail (a.s.) aracılığı ile Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.)' e ilk olarak Ramazan ayı içerisinde bulunan Kadir gecesinde vahye dilmiştir. İlk vahiy Ramazan ay'ı içerisinde Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.)'e gönderildiği için, Ramazan ayına Kuran ay'ı diyebiliriz. Kur'an-ı Kerim ile her zaman hemhâl olmalıyız. Ancak Ramazan ayında Kur'an-ı Kerîm ile olan birlikteliğimiz zirve yapmalıdır. Kur'an-ı Kerîmi en iyi şekilde okuyup, anlayıp, yaşamalıyız. Kısacası Kur'an-ı Kerîm, hayatımıza yön verip etki etmelidir. Bu güzel özelliğimizi Ramazan dışında da devam ettirerek, her zaman Kur'an-ı Kerim ile hemhâl olmalıyız.

     Âyet-i Kerimelerde:"Sizi karanlıktan aydınlığa çıkarmak için kuluna apaçık âyetler indiren O'dur. Şüphesiz Allah, Size karşı çok şefkatli, çok merhametlidir.” (Hadîd Sûresi âyet: 9) "Şüphesizki bu Kur'an en doğru yola iletir;  iyi davranışlarda bulunan Mü'minlere, kendileri için büyük bir mükâfat olduğunu müjdeler.” "Biz, Kur'an'dan öyle bir şey indiriyoruz ki o, Mü'minler için şifa ve rahmettir; zalimlerin ise yalnızca ziyanını artırır.”  ( İsrâ Sûresi âyet: 9,82) buyrulmuştur.

     Kur'an-ı Kerim; kendisine yönelen Mü'minlere şifa olmasına karşılık, Kâfirlerin hüsranını artması, Kâfirler'in Kur'andan uzak durması, kendisi ile Kur'an arasına mesafe koyup, düşmanlık yapmaları sebebiyledir. Kur'an-ı Kerîm'in, biz Mü'minlere hayat vermesini, gerçek anlamda şifa olmasını istiyorsak, öncelikle, hayatınızı Kur'an'a vererek samimiyet ve sadakatimizi her zaman göstermeliyiz.

     Müslümanlar Kuran-ı Kerim'i okumak, an¬lamak ve yaşamakla emrolunmuşlardır. İnandığı ve Hayat Nizamı edindiği Kuran'a karşı Mü'minin ilk vazifesi, O'nu sık sık okumak, okuduğunu anlamak ve anladığını da yaşamak olmalıdır. Kuran'ın ilk emri "Yaratan Rabbinin adıyla oku” iken şüphe¬siz Kuran'ı okuyamama diye bir mazeret olamaz. Her Müslüman Kuran'ı okumayı ken¬disi bilmeli ayrıca aile fertlerine ve öğre¬tebileceği kimselere öğretmelidir. Peygam¬berimiz Hz. Muhammed (s.a.s.) Hadis-i Şerifle¬rinde şöyle buyurmuşlardır: "Sizin en hayırlınız, Kuran'-ı öğrenenleriniz ve öğretenlerinizdir"

     Tatbik olunmayan bilgilerden bir menfaat edinilemeyeceği gibi, inanılan, okunan, anlaşılan, fakat yaşanmayan Kurandan da özlenen, arzu edilen faydalar sağlanamaz. Kur'an ayında, yeniden özlenen şekliyle Kur'an'la buluşalım. Öğrendiklerimizi yaşayışımıza aktaralım.

     Nefsimizin ve şeytanların vesveselerine dur demeli, Kur'an ve Sünnet ile olan bağımızı, irtibatımızı artırmalıyız. Akıl nimetimiz sayesinde imanımızı güçlendirerek taklidi imandan tahkiki imana ulaşmalıyız. Kısacası nefis muhasebemizi yapmalıyız. Ramazan-ı Şerifteki güzel kazanımlarımızı diğer zamanlara da taşımalıyız. Ramazanda Kuran-ı Kerim tilaveti, hatimler doruk noktaya çıkmakta, ibadetlerimiz artmakta, yardımlaşma ve dayanışmanın en güzel örnekleri sergilenmektedir. Bu özelliklerimizin her zaman aynı anlayışla devamını sağlamalıyız.

     Kuran-ı Kerim'in doğduğu ay olan Ramazan-ı şerifte tuttuğumuz oruç, ruhun doyurulması için bedenin aç bırakılması halidir. Oruçla ruh doyurulur, beden terbiye edilir. Yeme, içme, şehevi istek ve arzuların etki alanından kurtularak arzu edilen Manevi güzelliklere oruç ile ulaşmaktayız.

    Ramazan-ı şerifi, Kur'an ay'ı olarak bilip, hayatımızı Kur'an ile yeniden inşa etmeliyiz. Kur'an'ı Okumalı, anlamalı, tercüme, meal, tefsirinden öğrenmeli ve bu öğrendiklerimizi de hayatımıza hâkim kılmalıyız. Bu özelliklere sahip olursak, arzu edilen İman'ı kâmile ulaşırız. Ramazan-ı Şerifi özü itibariyle kavramalıyız. Allah (c.c.)' dan gelen ilahi mesajı iyi anlamalı ve o ilahi mesaja uygun yaşamalıyız. Bu ilahi mesajda insanoğlunun iki cihanda kurtuluşa ermesine vesile olacak emir ve yasaklar bulunmaktadır.

     İnsan beden ve ruhtan müteşekkildir. Nasıl ki bedenin yaşaması için yemeye, içmeye v.b. ihtiyacı varsa, bunun gibi ruhun da gıdaya ihtiyacı vardır. Ruhun gıdası da tam anlamıyla Allah (c.c.)'ın Rızasına uygun işler yapıp, yasakladığı fiillerden uzak durmakla mümkündür. Bu mübarek ramazan ayında ruhumuzu da manevi olarak arzulanan şekilde besleyelim. Bedenimizi imsak ve iftar arasında yeme, içme, şehevi istek ve arzularımızdan uzak tutarak arındıralım. Bu nimetlerin ne kadar önemli olduğunu anlayıp, şükretmeye devam edelim. Oruç; sabrı, dayanıklılığı, başkalarını düşünmeyi, nimetlerin önemini, yardımlaşmayı (zekât, fitre, İnfak) v.b. birçok hususu yeniden hatırlatmakta ve gündemimize getirmektedir.

     Ruhumuzun, bedenimizin, her türlü kirlilikten, arınarak, gerçek anlamda yanıp, arınmayı bu Ramazan ayında başarmak için Kur'an la gerçek anlamda buluşalım. İbadet ve taâtlarımızla kulluk görevimizi en iyi şekilde yapalım. Güzel ahlâk sahibi Müslümanlar olarak her iki cihanda da kurtuluşa erenlerden olalım. Oruç tutan sıhhat bulur.

     Kur'an-ı Kerîm ile olan irtibatımızı artırmalıyız. İslâm'a uygun bir hayatı yaşamalıyız. Oruçlarımızla beden ve ruh, sıhhat ve huzuruna erişmemizi Yüce Mevla'dan niyaz eder, dualarınızda hatırlanmak dileği ile sıhhat ve afiyetler.




 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English