Son Dakika Haberler

Erdoğan Nesimioğlu

Erdoğan Nesimioğlu

​İSO 50’deki ilk Kooperatif şirketi!..

26 Temmuz 2013

Bir önceki yazımda “Bu kooperatif destan yazıyor” diye yazmıştım. Bu yazımda da bu kooperatife ait olan bir şirketin “İSO 500” araştırmasında, Türkiye’nin en büyük sanayi devleri arasına girme başarısından bahsetmek istiyorum.

30 yıllık gazetecilik hayatımın son 10 yılını üreticilerin de sahibi olduğu Konya Şeker’in basınla ilişkiler bölümünde geçirdim.

Yani, Konya Şeker’in son 10 yıllık gelişmesini yakından biliyorum diyebilirim.

1999 yılında borç sarmalı içerisindeki Konya Şeker yönetimini devralan Pankobirlik Genel Başkanı Sayın Recep Konuk’un, 10 yıllık başarısına yakından tanık olan birisi olarak Konya Şeker’de o günden bu yana yaşanan değişimleri, büyümeleri ve birbirinden önemli devasa tarımsal sanayi yatırımlarının nasıl gerçekleştirildiğini gördüm.

2003 yılında başlatılan yatırımların 2013 yılı itibariyle nasıl bir deve dönüştüğünü ve 10 yıllık süre içerisinde toplamı 1.8 milyar doları bulan 28 adet yatırıma nasıl ulaşıldığına gözlerimle ve kulaklarımla tanıklık ettim.

Pankobirlik Genel Başkanı Sayın Recep Konuk’un evine, çocuklarına ve hatta torunlarına bile zaman ayıramadan gece gündüz üreticilerin refah seviyelerinin gelişmiş ülkelerdeki refah seviyesine ulaşılması için çalıştığını da yakından gördüm.

Bölgelerimize yapılan yatırımların neden o bölgelere yapıldığını, nasıl ve hangi amaçlar güdülerek kurulduğunu, yatırımlar yapılmadan önce ince elenip sıkça dokunulduktan sonra yatırımın yapılmasına karar verildiğini dinledim.

Hangi yatırımın hangi bölgede daha verimli olması için kılı kırk yararak hesap edildiğini, ülke tarımının kalkınmasını sağlayacak, üreticilerin gelirlerinin artmasına vesile olacak yatırımların kurulmasına öncelik verildiğini gözlemledim.

Yatırımların öyle ezbere “şuraya da şunu yaptık oldu bitti” gibi mantıkla yapılmadığını, aksine dünya ile birlikte hareket edilerek, dünyadaki gelişmelerin takip edilerek ve ülkemize ne gibi bir yatırım, nasıl daha verimli olabilirin hesapları üzerinde durulmuştur onu işittim.

Yani dostlar!

Ben size, Konya Şeker’deki bu hızlı büyümenin ve bugün Türkiye’nin en büyük 500 dev sanayi kuruluşu içerisinde 44.sırada yer almasının tesadüfi olmadığını söylemek istiyorum.

Uzun yıllardan beri İstanbul Sanayi Odası tarafından gerçekleştirilen “İSO 500 Büyük Dev Şirketler” araştırmasında da değerlendirmeye tabi tutulan Konya Şeker’in, yıllardır hiç istikrarını bozmadan büyümesini sürdürdüğüne şahitlik ediyoruz.

Bunu zaten İSO’nun değerlendirmesi de açıkça gösteriyor.

İSO 500 değerlendirmesi içerisinde bulunan ve son yıllarda ilk 50 arasındaki yerini bozmayan Konya Şeker, ilk 50 içinde yer alan tek kooperatif şirketi olma özelliğiyle de tüm dikkatleri üzerinde topluyor.

Bu başarı da Konya Şeker’in nasıl ve hangi koşullarda büyük bir özveriyle yönetildiğini sanırım açıkça ortaya koyuyor.

İSO 500’ün 2013 yılı değerlendirmesi de, Konya Şeker’in başarılı bir ekonomik takvim yılı geçirdiğini rakamlarla gösteriyor.

2013 yılı değerlendirilmesinde 5 sıra birden yükselerek Türkiye’nin en büyük 44. Şirketi olma başarısını gösteren Konya Şeker, özel şirketler arasında da kendisine 39.sırada yer buluyor.

İSO 500 değerlendirmesinde benim dikkatimi çeken başka noktalar da oldu.

Mesela;
Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu arasında ilk sıraları enerji, otomotiv ve metalürji şirketleri paylaşırken, Sanayi Devleri arasında ilk 50’de sadece üç gıda şirketinin yer aldığını ve bunlardan birisinin Konya Şeker olduğunu görüyoruz.

Yine dikkat çekici noktalardan birisi de, ilk 100’e giren şirketlerin çoğunun İstanbul, Kocaeli, Sakarya ve İzmir merkezli olmasıdır. Bu da Anadolu’da hem de tek kooperatif şirketi olan Konya Şeker’in başarısını taçlandırıyor.

Bir başka dikkat çekici noktalardan birisi de, Türkiye genelinde ilk 100 içerisinde yer alan Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarının büyümesi bir önceki yıla göre % 9.2 artması ve Konya Şeker’in büyümesinin ise bu şirketlerin büyüme oranını ikiye katlayarak % 20.2 olarak gerçekleşmesidir.

Yine araştırma sonuçlarından çıkan bir başka ilginç nokta da, İlk 500 içinde Konya Şeker ile birlikte yer alan Konya Merkezli 8 (ismi açıklanmayan şirket hariç) şirketin toplam satış hasılatı 3.151.014 lira olmuştur.

Bu sonuçta bize, Konya Şeker’in büyüklüğünün tesadüfi ve konjoktürel olmadığını gösteriyor.

Yani, Konya merkezli 6 şirketin cirolarının toplamı kadar bir rakama Konya Şeker tek başına ulaşıyor.

İşin özü dostlar!
Konya Şeker’in Türkiye genelindeki başarısı sıradan bir başarı, büyümesi de  öyle sıradan bir büyüme değildir.

Bu başarıyı ve büyümeyi sağlayan,  yatırımların efendisi ve sektörün lideri, Pankobirlik Genel Başkanı Sayın “Bay Beyin” Recep Konuk’u yürekten kutlamak gerekir.

Çünkü, ülke tarımının kalkınmasına, tarımsal sanayinin gelişmesine ve özellikle de üretimin içinde yer alan çiftçilerin gelirlerinin artmasında en büyük pay hiç şüphesiz Sayın Recep Konuk’undur.

Teşekkürler başkanım.

Konya adını, Konya Şeker’le birlikte tekrar tüm dünyaya duyurduğunuz için.

Teşekkürler başkanım.

Konya Şeker’i bir dünya şirketi yaptığınız için…

 

x.
 
 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English