Son Dakika Haberler

Nurettin Bay

Nurettin Bay

​Hakkârili gençler ne anlattı?

25 Friday 2019
Sanatın, müziğin, folklorun kültür denizinde ahenkle buluştuğu muhteşem bir program…

Anadolu’nun sevincinin, hüznünün, heyecanının bölge bölge dokunduğu bir organizasyon…

Tüm farklılıklarımızın Türkiye paydasında zirve yaptığı bir gece… 

İşte böyle bir gece yaşadık dün. 

Konya Valisi Hakkâri’den geldi. Valilik görevinin en zor yapılabileceği bir il Hakkâri. En azından biz böyle biliyoruz. Ancak dün gördüm ki, Vali Cüneyit Orhan Toprak, bu zoru kolay kılmış. 

Hakkâri’de bir uğurlama töreni düzenlenmişti. Valiyi uğurlarken hüngür hüngür ağlayan Hakkârilileri görünce etkilenmiştim. Dün bir kez daha gördüm ki, Vali Toprak, Hakkâri’de hoş bir seda bırakmış. 

Toprak, gelirken “dağların başkentinden, Selçuklu’nun başkentine gidiyorum” demişti. Dün “Reng-i Hakkâri’yi” görünce Hakkari’nin sadece dağların başkenti olmadığını sanatın da başkenti olduğunu öğrendim. 

Dünyaca ünlü piyanistimiz Fazıl Say’ın malum konserine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın teşrifleri sanat camiasında olumlu karşılanmıştı. “Sanat, siyasetteki katılıkları yumuşatır” şeklinde ortak bir düşünce oluşmuştu. Bunun doğru olduğunu dün gece “Reng-i Hakkâri’yi izleyince gördüm. 

Biz Konyalılar Hakkâri’yi pek fazla bilmeyiz. Gidenimiz gelenimiz azdır. Vali Toprak’ın ifadesi ile “Hakkâri öyle giderken uğradım” denilecek bir coğrafyada değil. Bize uzak gelir. Sadece bize değil çevre illerin dışındaki tüm Türkiye’ye uzak gelir. Reng-i Hakkâri sanatçıları dün bize bu uzaklığın gözde olduğunu gönülde olmadığını ispatladılar. 

Gönlümüze girdiler. 

Vali Toprak’ın öncülüğünde kurulan ve kısa zamanda büyük işler başaran bu sanat topluluğu Konyalılardan tam not aldı. 

Dün Kürtçe, Türkçe türküler dinledik. Halayı, horunu, zeybeği izledik. Müziğimizle folklorumuzun muhteşem uyumuna şahit olduk. Bir kısmını anlamasak da müziğin tınısı ve folklorun görseliyle aynı kültürün bileşenleri olduğumuzu anladık. Sevinçlerimizin bir, hüzünlerimizin bir, heyecanlarımızın bir olduğunu gördük. 

250 bin nüfuslu Hakkari, 2.5 milyon nüfuslu Konya’ya dün ortak kültürümüzün en önemli bileşenlerinden biri olan müzik ve folklorla unutulmaz bir kardeşlik resitali sundu. Mest olduk. Mutlu olduk. Umutlandık. 

Gençlerin Türkiye’sinde kardeşlik türküleri söylenmesi adına umutlandık. 

Hakkârili gençler sadece kendi bölgelerinin müziğini sunmadılar. Anadolu’nun her bölgesinden esintilerle karşımızda oldular. Anadolu’yu, ülkenin doğudaki en uç noktasında  nasıl da özümsediklerini haykırdılar. 

Doğrusu Konya müzik ve folkloru adına da şapkamızı önümüze koyup düşünmemiz gereken dersler çıkarmamız gerektiğini düşündüm.  Bu konuda ki sitemleri de dinledim aynı zamanda. Beni gören Konyalı sanatseverler “bunu lütfen yazınız” dediler. Yazıyorum. Konya müziği ve folkloru unutuluyor. Kimse sahip çıkmıyor.  Reng-i Hakkâri belki Konya müziğine ve folkloruna sahip çıkma noktasında bir kıvılcım olur. 

Hakkârili gençler sanatın evrensel diliyle bize çok şey anlattı. Bize “orada bir il var uzakta, gitmesek de varmasak da o il bizim ilimiz” dedirttiler. 

Artık gitme vakti. Madem onlar geldi, bizim de gitmemiz gerekir. 

​Bir Reng-i Hakkâri sanat topluluğumuz yok belki ama. Kardeşlik figürlerinin sahnelendiği Reng-i Hakkâri’ye,  aşkın ve sevginin sembolü sema topluluğumuzla karşılık verebiliriz.  Ne dersiniz? 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • Orhan Tunç

    Hakkarili bir babanın ordulu bir annenin oğlu olarak söylüyorum Halkını kucaklayıcı Devlet adamları olduğu müddetçe göreceksiniki bütün sorunlar Çözülecektir. Örnek olarak sayın Valimizi hakkari’de gönüllere taht kurmuştur. Hakkari halkına bir adım şevkat gösterirseniz onlar size on adım yaklaşır Ve karşılıksız olarak sevgilerini gösterirler sayın valimizin dediği gibi. Hakkari’ye gittiğiniz zaman Otel aramaya gerek yok düşünmeyin çünkü Hakkari halkı siz gidene kadar sizi misafir eder bağırlarına basarlar. Siz yeterki devletin şefkatli yüzünü gösterin onlar sizin için her şeyi yaparlar. Böyle bir yazıyı Kaleme aldığınız için size de çok teşekkür ederim Bir olalım birlik olalım hep birlikte Türkiye olalım aramıza fesat fitne sokanlar Bilinmeli ki ülkemizin güçlenmesini istemeyen şer odaklarıdır. Rabbim vicdanlı şevkatli devlet adamlarına başımızdan eksik etmesin .

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • Mustafa Çalışkan

    Gerçekten Sayın Valimiz sayesinde uzak yakın oldu ve bir gönül bağı kurulmuş oldu.Bunu koparmamak gerekir arkası gelmeli katılıyorum.Ayrıca Konyasporu ziyaretleride anlamlı.Bende baktım Hakkari Futbol Kulübü amblemi ÇİFTBAŞLI KARTAL.. Sarı ve siyah renkli..İlginç..

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • arif hikmet tosun

    gecede hepimiz sanki hkkarideydik.emeği geçenlere teşekkürler

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English