Son Dakika Haberler

Ersin Öztürk

Ersin Öztürk

​Gaza gelmeyin! Partilere ve aday adaylarına stratejiler

12 Thursday 2015

Yaklaşan genel seçimler öncesi farklı siyasi partilerden farklı özelliklerde ve donanımlarda milletvekili adayları sahnelerde boy göstermeye başladı. Tabi bu süreçte bir çok aşamadan geçen elemeler var. Aday adayları öncelikli olarak partilerinden aday olabilmek hatta ilk sıralarda aday olabilmek için hummalı bir yarışa girdiler. Şuna inanıyor ve inanmak istiyorum ki tüm aday adaylarının öncelikli niyeti vatana millete hizmet etmek ve bu kutsal görevde yapının bir taşı olarak meziyetlerini sergilemek.

Aday adaylığı sürecinde sanal ortamda, yüzyüze, telefonla ve sms gibi bir çok yöntemle anketler uygulanmakta ve hem siyasi partiler hem de aday adayları bir yarışa girmekte.
Öncelikli şunu belirtmekte fayda var ki kamuoyu araştırmalarının temel amacı mevcut durumun analizini yaparak duruma göre stratejiler geliştirmektedir. Yapılan bir çok bilimsel araştırma da göstermiştir ki kamuoyu araştırma sonuçları seçmen davranışları üzerinde ciddi bir etkiye sahip değildir. Geçtiğimiz dönemlerdeki yerel ve genel seçimlerde aralarında uçurumların olduğu kamuoyu araştırma sonuçları havada uçuşurken seçmen davranışları üzerinde %2’yi geçmeyecek etkiler ancak bırakabilmiştir ki bu eforu doğru propagandaya harcadığınız takdirde %2’nin çok daha üzerinde seçmen eğilimlerinde değişimler oluşturabilmektesiniz.

Bir kamuoyu araştırma uzmanı olarak bu ifadeleri kullandığımda hem partilere hem de adaylara aman gaza gelmeyin diye hitap etmek istiyorum. Kamuoyu araştırmaları reklam amaçlı değil mevcut durumu tespit ederek strateji geliştirme amacıyla kullanılmaktadır. Bir doğru araştırma yöntem ve tekniklerinin kullanıldığı araştırmalar var ki hem uzmanları hem de vatandaşları kendilerine güldürmekten öteye gitmemektedir.

Bu süreçte özellikle aday adaylarının partilerinde listeye girebilmek adına yapması gerekenler nelerdir. Günümüz bilgi çağında öncelikli olarak halkın kamuoyu araştırmalarında sizi istemesini sağlamalısınız. Bunu yıllarca bulunduğunuz ilde yapmış olduğunuz hizmetler sağlayabiliyorsa ne mutlu size. Böylesi bir durumda olduğunuzda ki çok nadir kişiler vardır bu listede siz aday adayı olmasanız bile size teklifler gelecektir. Durumunuz buna uymuyor ise o zaman çeşitli propaganda teknikleri ile kamuoyunun gündemine düşmeye çalışacaksınız ve insanlar sizden övgüyle söz etmeye başlayacak. Bunu kimi zaman çılgın projelerinizle, kimi zaman güler yüzünüz ve samimiyetinizle kimi zaman da doğru propaganda teknikleri ile sağlayabilirsiniz.
Gelecek yazımda daha çok yer vereceğim siyasi partilere de küçük bir öneri de bulunmak istiyorum. Doğru araştırma yöntem ve teknikleri ile sadece genel bazda değil lokal bazda çalışmalar ile seçmen davranışlarını ölçerek önleminizi almalı ve doğru argümanlar ile seçmenlerinizin karşısına çıkmalısınız. Bazı bölgelerde yanlış aday tespiti onbinlerce oyunuzun kaybolmasına sebep olabilecekken doğru aday tespiti ile bu kayıbın önüne geçebilirsiniz. Küçük bir öneri daha aman genç seçmenleri ihmal etmeyin.
 

 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English