Son Dakika Haberler

Nurettin Bay

Nurettin Bay

​Fırsat ve fırsatçılar

04 Ekim 2018
“Fakirler sabır, zenginler şükür imtihanından geçer” der hocalarımız.  Sonra eklerler, “şükür ile imtihan daha zordur” diye. 

Tam, “ülkemiz düze çıktı, bundan sonra 2023 hedefine odaklanacağız, dünyanın en güçlü 10 ülkesinden biri olacağız” diye düşünüp, “bölgesel güç Türkiye” hedefine odaklandığımız günlerde başladı imtihan. 

İhracatımızı 3’e katlayıp, ulaşımda ve sağlıkta dünya standartlarının üzerine çıktığımız ve “biz artık ileri teknoloji üretimleri yapabiliriz” diye hayal kurduğumuz vakitte alışık olmadığımız operasyonlarla karşılaştık. 

Her şey, 12 Eylül 2010 referandumundan sonra başladı. 

O günden bugüne neredeyse her yıl ayrı bir badireden geçtik. 

7 Şubat, Gezi, 17-25 Aralık, Kobani, Hendek, 15 Temmuz… 

Şimdi de dolar operasyonu. 

Piyasaların kapalı olduğu bir tatil gecesi, topraklarımızdan binlerce kilometre uzaklıkta bir yerlerde başlattılar operasyonu. 

“Biz Türkiye’yi dize getirmek için tüm yolları denedik, ama olmadı. Şimdi bir de dövizi deneyelim, belki başarırız” diye düşündüler. 

Belli ki bir tuzak kurdular. Fakat pek karmaşık bir tuzak değil bu. Basit ve anlaşılır. Herkesi, her bütçeyi ilgilendiren noktadan vurdular. 

Artık açık açık konuşuyorlar. Obama ve önceki başkanlar döneminde bu işler hep dolaylı olurdu. Trump ise açık açık konuşuyor. 

“Rusya’dan silah almayın” diyor. 

“Rahib Brunson’u bırakın” diyor. 

“FETÖ hadisesini fazla karıştırmayın” diyor. 

“Suriye’ye müdahil olmayın” diyor. 

Amerika bunları sadece Türkiye’ye mi diyor? Hayır. İran’a, Rusya’ya, Çin’e de benzer şeyler söylüyor. Şimdi Rusya’dan silah alan Hindistan sırada. Hatta Avrupa Birliği ülkelerine de çeşitli yaptırımlar uyguladılar. Hele hele Almanya ile araları hiç iyi değil. 

Özetle, soğuk savaş döneminin sona erdiği 1990’dan buyana, dünya Jandarmalığı yapan Amerika’da hak ve adalet ölçüsü kalmadı. Hak ve adaletten şaşan bir Jandarma, Jandarmalık yapabilir mi? Tabii ki yapamaz.
Anlaşılıyor ki, yeni bir dünya kurulacak. 

Anlaşılıyor ki, ABD’nin dünya liderliği sona eriyor. 

Anlaşılıyor ki, dünyanın beşten büyük olduğu teyit ediliyor. 

Yeni bir dünya nizamına geçmek hiç de kolay olmayacak. Gelişmeler “öldü kral, yaşasın yeni kral” şeklinde cereyan etmeyecek.  

Dünya çok sancılı bir sürece giriyor. Bu sancıları hep birlikte çekeceğiz. Sonrası iyi olur inşallah. 

Bu sancılı süreçte çeşitli imtihanlardan geçeceğiz. Bu imtihanlardan biri de para ile imtihan. Elinde imkânı olanlar, elinde imkânı olmayanlara yardımcı olursa, bu imtihanı kazanacağız. Elinde imkânı olan tüm Müslümanları, stokçuluk yapmamaya, maliyetinden fazla fiyat artırmamaya, gerektiğinde kendisini sarsmayacak miktarlarda zarar etmeyi göze almaya davet ediyoruz. Maaşla çalışan bir kişinin maaşı yüzde 20-30 eridi ise, elinde imkanı olanların da elindeki imkanların bir miktar erimesine ses çıkarmaması gerekir. Bu dönem sürdürülebilir minik artışlarla, işini devam ettirme dönemi. Unutulmamalı ki, elinde imkânı olanlar bu imkânları yine bu hükümet ve bu millet ile edindiler. Dolar 7 lira iken yapılan zamlar, dolar 6 lira olunca indirime dönüşmelidir. Yoksa fırsat bu fırsat anlayışı hepimizi bitirir. 

Bu millet ve bu hükümet ile imkân bulanlar, yarından itibaren “ 15 Temmuz’da bu vatan için canlarını feda edenler aşkına, dövizdeki dalgalanma geçinceye kadar maliyetine mal satacağız” kampanyası başlatsalar iyi olmaz mı? 

Vakit imtihanı kazanma vakti. Fırsat bu fırsat. Bu konuda fırsatçı olmakta fayda var diye düşünüyorum. 

 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • ŞAKİR

    ELEKTRİK DOĞALGAZ ZAMINI NAPACAZ HER AY ZAM GELİYOR BU FIRSATÇILIK DEĞİLMİ BU KONUYUDA KALEME ALSAYDINIZ KEŞKE

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English