Son Dakika Haberler

Erdoğan Nesimioğlu

Erdoğan Nesimioğlu

​Çiftçilerimiz yanlış yönlendiriliyor!..

29 Thursday 2013

50’li yaşları aştım ama şu içinde bulunduğumuz ülkede yaşananlara bir türlü akıl-sır erdiremiyorum.
Yahu arkadaş!
Daha 1 ay önce Adana’da ayçiçeği alımları başladı. Adana Borsası’nda fiyatlar 900 ila 1000 lira arasında işlem görüyordu. Üreticiler tüccarların eline esir düşmüştü.
O zaman kimsenin gıkı çıkmıyordu da neden iki gündür bir-iki kendini bilmezlerce ortalık karıştırılmak isteniyor anlamıyorum.
İnanın bunu anlamakta zorluk çekiyorum.
Ya, bizim üreticiler çok akıllı ya da diğer illerdeki üreticiler çok suspus.
Eğer, bunu anlayan varsa bana da anlatsın da bileyim.
Şu orta yaşlı halimle bir de ülkenin insanlarının psikolojik yapılarını, kime, neye ve nasıl tepki gösterdiklerini araştırmayayım.
Böyle bir başlangıca ne gerek vardı diyebilirsiniz.
Ama var!
Perşembe’nin gelişi Çarşamba’dan bellidir demişler büyüklerimiz. Ve bu sözü de durduk yerde söylememişlerdir herhalde.
Geçen yıl Konya Şeker’in de piyasaya dahil olmasıyla birlikte ayçiçeği üreticileri altın yılını yaşadı.
Evet, gerçekten de altın bir yıl yaşadılar.
Ama, geçen yıl ayçiçeği üretimi azdı. Konya Ovası’nda Konya Şeker Ham Yağ Tesisleri’ni kurmadan önce yani 2010 yılında 50 bin ton civarında bir üretim vardı. Konya Şeker, “bizde ham yağ fabrikası kuruyoruz” diye düğmeye basınca yani, 2011 yılında üretim 98 bin tona çıktı.
Konya Şeker ham yağ fabrikasını 2012 yılında kurdu ve ayçiçeği üretimi 211 bin tona fırladı. Bu yıl ise beklenti 400 bin tonlara dayandı.
Ayrıca, bu yılı geçen yıldan ayıran önemli bir özellikte gözlerden kaçırılıyor.
Bu özellik nedir diye soracak olursanız söyleyeyim.
Bu yıl ithal ayçiçeği fiyatı Türkiye teslimi 400 dolar/ton dolayında.
Yani, işletmeci bir mantıkla düşünecek olursanız ki, işletme sahipleri böyle düşünecektir. Türk parasıyla 800 ton/liraya Türkiye teslimi bir hammadde herkes için demeyelim ama bir işletme sahibi için bulunmaz nimettir.
Türkiye’de, kendi bölgenizde tonunu 900 liraya alacağınız hammadde ithal yolla 800 liraya kapınıza kadar geliyor.
Ne kadar mantıklı ve bir işletme sahibi için karlı bir ticaret sayılmaz mı?
Oysa, Konya Şeker ve özellikle de Pankobirlik Genel Başkanı sayın Recep Konuk, ayçiçeği fiyatlarının seyri konusunda çok çaba gösterdi. Ukrayna ve Bulgaristan gibi ülkelerde tonu 400 dolara gelen ithal ayçiçeğinin önüne geçilmesi için hükümet nezdinde birçok kez girişimde bulundular.
Bu girişimlerin pek çoğuna tanıklık ettim desem yalan söylemem.
Sayın Konuk, ithal ayçiçeğinin önüne geçilmesi, ülkemizdeki ayçiçeği üreticilerinin ürünlerinin değer kazanması için çok mücadele etti ve hala da ediyor.
İnanın, bu girişleri de sonuç verdi ve hükümet ithal ayçiçeğinin önünü kesmek için tedbirler aldı.
İthal edilecek ayçiçeğinin fiyatının gerçekte ne olduğuna bakmadan 675 dolardan ithal edilmiş sayılacağını ve ton başına da gümrük miktarını da 182 dolardan uygulayacağını açıkladı.
Ha, bu tedbirler yeterli mi, yetersiz mi diye soracak olursanız yorum size bırakıyorum.
İç piyasada da 900-950 lira/ton olarak şekillenen ayçiçeği fiyatına Konya Şeker müdahil olarak katıldı ve ton başına avans fiyatı 1250 lira olarak açıkladı.
Bu rakam, piyasa şartlarına göre gerçekten çok iyi bir rakam. Biraz hesap kitap bilen bir insan Konya Şeker’in açıkladığı hem de avans fiyat olarak açıkladığı rakamın piyasanın çok üzerinde olduğunu bilir.
Oysa, olaya bir de ters bakacak olursak, yani hükümet gümrüklerde bir düzenleme yapmadan açıklamış olsaydı durum ne olurdu?
Ben size olacakları söyleyeyim.
Konya Şeker’e, Konya Ovası’ndan önce ayçiçeği hasadı yapan bölgelerin yani, Adana’nın, Aksaray’ın, Niğde’nin, Afyon’un, Eskişehir’in, hatta ve hatta Bursa ve Trakya’nın bile üreticileri ürününü getirir satardı.
Aslında Konya Şeker ve özellikle de Pankobirlik Genel Başkanı sayın Recep Konuk, piyasadaki belirsizliği ortadan kaldıracak bir avans fiyat açıklamıştı.
Ama, bu açıklamayı bazı Recep Konuk karşıtları (Seçimlerde bir sonuç elde edemeyen muhalifler) üreticiyi de yanlış yönlendirerek kendi emellerine alet etmişlerdir.
Oysa sayın Recep Konuk, üreticinin tarlasında bekleyen ve kuruyup dökülmeye başlayan ayçiçeğinin telef olmaması, biran önce hasat edilip satışının yapılması için böyle bir girişim yapmıştı.
Yani, piyasanın hareketlenmesi, piyasada 900-1000 lira/ton arasında sıkışıp kalan ayçiçeği fiyatının önünün açılması için böyle bir yol izlemişti.
Haa, Konya Şeker, “kardeşim biz bir işletmeyiz. Derdimiz üreticinin para kazanması değil, biz kar etmek istiyoruz. O yüzden de ürüne fiyat vermiyoruz. Piyasanın fiyatları bizim içinde geçerlidir” gibi kolay bir yolu da seçebilirdi.
Yani, üreticileri düşünmeden kendi yapacağı karı düşünebilirdi.
Ama, Pankobirlik Genel Başkanı sayın Recep Konuk her zaman olduğu gibi yine üreticiyi düşündü, onların ürünlerini nasıl değerlendirebilirimin yollarını aradı.
Sevgili üreticilerimize iki çift sözüm olacak.
Lütfen, gelin sizi sizden daha çok düşünen ve sizin yaşam seviyenizin yükselmesi için tarımsal sanayi yatırımları yapan, gecesini gündüzüne katarak bölgemizde fazladan üç adama nasıl iş bulabilirim çabası gösteren ve son yıllarda bölgemize milyarlarca dolarlık yatırım yapan sayın Konuk’un şevkini, şer güçlerinin kırmasına fırsat vermeyelim.
Sizi yanlış yönlendirerek, kendi ikballerinin peşinde koşanların kökü ve çirkin emellerine alet olmayalım.
Konya Şeker’in açıkladığı bir avans fiyattır. Yani, bu fiyatlar yukarı çekilecek anlamını taşımaktadır.
Zaten, böyle bir fırsat olursa da bunu Konya Şeker üretici lehine en güzel şekilde değerlendirecektir.
Bundan da kimsenin şüphesi olmasın.
Aklı-selim davranarak sayın Konuk’un da bugüne kadar üretici ve üretim için yaptıklarını bir çırpıda silip atmayalım.
Yoksa, yarın çok üzülüp başımızı taştan taşa vururuz ama, o zaman da iş işten geçmiş olabilir.
Benden söylemesi…
 

 

1.

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English