Son Dakika Haberler

Mehmet Portakal

Mehmet Portakal

​Boyun fıtığı

23 Monday 2014

Son zamanlarda en çok şikayet edilen hastalıkların başında boyun fıtığı geliyor. Boyun fıtıkları, uzman doktorlar tarafından konulan doğru bir teşhis, hasta eğitimi ve doğru bir tedaviyle artık korkulu rüya olmaktan çıktı. Ancak ne yazık ki yanlış yönlendirmeler, bilinçsizce yapılan tedavi ve uygulamalar hem maddi hem manevi olarak hastaya ciddi ve dönüşü olmayan zararlar verebilmektedir.
 Boyun omurları arasında bulunan disklerde bazı şartlarda fıtıklar oluşabilir. Hareketsiz yaşam, kaslara aşırı yüklenme, bilinçsiz şekilde yapılan spor, uzun süre araba kullanma, vücuda uygun olmayan yatak, sandalye ve masa kullanımı fıtığa zemin hazırlar. Baş öne eğik olarak masa başında çalışanlar; sekreterler; öğretmenler; uzun süre bilgisayar ve telefon kullananlar; ev işleri, dikiş nakış, temizlik, perde asma, cam silme gibi işlerle uğraşanlar boyun fıtığı açısından risk altındadır.
 Boyun fıtığında ağrı, sadece boyunda değil bazen kürek kemiği üzerinde veya göğüs bölgesinde de yoğunlaşabilir. Sinir kökü sıkışması ile kola ve ele yayılan şiddetli ve yanıcı ağrı, uyuşma, karıncalanma ve ileri olgularda el veya kolda kas güçsüzlüğü görülebilir. Ağrı boyun hareketleri, öksürme, hapşırma ile artabilir.
 Boyun ve omuz bölgesinde olan ve kollara yayılan her ağrı, her rahatsızlık şüphesiz boyun fıtığı demek değildir. Bu konuda yukarıdaki şikayetleri devam eden hastanın bu konunun uzmanına başvurmasında yarar vardır. Çünkü muayene bulguları gerek hastalığı saptamada, gerekse tedavinin yönlendirilmesinde oldukça önem taşımaktadır.
Öneriler:
Bu rahatsızlığı olan kişilerin günlük yaşantısında yapması gereken bazı düzenlemeler şunlardır:
•    Çalışmanıza sık ara verin. Masada veya arabada otururken kısa aralar verip ayağa kalkın, kısa yürüme ve gerinme egzersizleri yapın.
•    Çalışma koltuğunuzu ve bilgisayarınızı ayarlayın. Otururken baş ve boyun doğru pozisyonda olmalıdır, özellikle uzun süre baş eğik pozisyonda çalışılmamalıdır.
•    Özellikle gençlerin spor faaliyetlerinde, futbolda başla yapılan vuruşlar boyun fıtığına neden olabileceğinden, kasların güçlenmesine yönelik hangi sporları yapıp hangisinden kaçınması gerektiğini doktoruyla birlikte planlamalıdır.
•    Çok sayıda veya kalın yastıkla yatmayın, televizyon izlerken kanepenin koluna başınızı dayayıp uyuyakalmayın.
•    Telefonun ahizesini omuz ile boynunuzun arasına sıkıştırarak konuşmayın.
•    Germe ve güçlendirme egzersizleri yapın. Omurga sağlığı için yürüyün ve yüzün.
•    Ağrılarınız tamamen geçse bile egzersizlerinizi her gün düzenli olarak yapmayı ihmal etmeyin.
Boyun fıtığı ihmal edilmeyip tedavisi için erken davranıldığında kısa sürede şikayetlerin azaldığı bir rahatsızlıktır. Boyun ağrısı çekenlerin vakit geçirmeden bir fizik tedavi rehabilitasyon uzmanına başvurmaları ve onun tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmeleri uygun olacaktır.
Tedavi:
Tedavide öncelikle, boyun fıtığına neden olan sinire basıyı ortadan kaldırmak gerekiyor. Bunun için fıtığın derecesine göre tedaviler planlıyoruz. Bazen sadece boyunluk, istirahat; belli bir dönem basit ilaçların kullanılması; bunlara vitamin takviyesi veya kasları güçlendirici ilaçların takviyesi yeterli olabilirken; bazen de Fizik Tedavi uygulamalarından yararlanmak gerekiyor. Boyun fıtığı tedavisinde, özellikle boyun kaslarının güçlendirilmesi ve sinire basının ortadan kalkması için kullandığımız Oksijen - Ozon Tedavisi ile; Biorezonans, Akupunktur, Hacamat-Kupa Tedavisi, Tıbbi Masaj ve Nöral Terapi gibi tamamlayıcı uygulamalar, kişide gözle görülür bir rahatlama ve iyileşme sağlıyor.

 

 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • Melek VESEK ÖZER

    Derdi veren yaradan, siz değerli hekimleri de yanıbaşımızda kılmış durumdadır ki yoksa bu ağrılardan nasıl kurtulurduk... Hem fiziksel hemde ruhsal olarak insanı tedavi eden ve rahatlatan değerli hocam yüreğinize sağlık.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English