Son Dakika Haberler

Erdoğan Nesimioğlu

Erdoğan Nesimioğlu

​Ayçiçeğinde en yüksek fiyatı Konya Şeker verdi

17 Eylül 2014

Konya Ovası’nın ayçiçeği bitkisiyle gerçek anlamda tanışması sanırım üç yıl oldu. Bu tanışmanın gerçekleştirilmesinde de Konya Şeker’in Altınekin İlçesi’nde kurduğu Hamyağ Tesisleri’nin büyük rolünün olduğunu söylemek lazım.
Ayçiçeğiyle Konyalı üreticilerin tanışıklığı belki tohumluk ayçiçeği ile eskilere dayanabilir ama gerçek patlamayı Konya Şeker’in kurduğu Hamyağ Tesisleri gerçekleştirmiştir. Yani yağlık ayçiçeği üretiminin fazla olmasının yegâne sebebi Altınekin Hamyağ Tesisleri’dir.
Konya Şeker’in gerçekleştirdiği tesislerle birlikte Konya’da ayçiçeği üretimi büyük patlama yaşadı. 2010 yılında 50 bin ton civarında olan Konya’daki ayçiçeği üretimi 2012 yılında 211 bin tona çıktı ve 2013 yılında ise % 85’lik bir artışla 375 bin tona ulaştı.
Üreticilerin alternatif bir ürün olması açısından ayçiçeğine olan tutkusu sürüyor.
Sürüyor ama ayçiçeği fiyatlarındaki dış kaynaklı dalgalanmalar zaman zaman ayçiçeği üreticilerine zor anlar da yaşatıyor.
Mesela, geçen yıl Ukrayna’dan ithal getirilen ayçiçeği fiyatlarının 400 dolar seviyesinde olması fiyatları biraz olsun aşağı çekti.
Ama, burada da Pankobirlik Genel Başkanı Sayın Recep Konuk devreye girdi ve ürün fiyatlarının daha aşağılara düşmemesi için avans fiyat açıkladı ve Adana Borsası’nda tonu 900 ila 1000 lira arasında seyreden ayçiçeğinin yerlerde sürünmesine fırsat vermedi. Konya Şeker, % 44 yağ oranlı ayçiçeğinin fiyatını 1.130 lira, % 50 yağ oranlı ayçiçeğinin fiyatını da 1.250 lira olarak açıkladı.
Burada amaç, ayçiçeğindeki fiyat karmaşasını önlemek ve üreticilerin ürünü olan ayçiçeğinin fiyatının daha aşağılara inmesinin önüne geçmekti. Konya Şeker, daha sonra ise avans fiyata 90 lira daha katkı yaptı.
Ama, gel gör ki, bazı uyanıklar Konya Şeker’in avans fiyatı açıklamasının altında bile buzağı aradılar. Sırf, Pankobirlik Genel Başkanı Sayın Recep Konuk’u yıpratmak için üreticileri kışkırtmaya çalıştılar.
Bunu da kendi emelleri için yaptılar.
Emellerine ulaştılar mı derseniz, koskoca bir HAYIR derim.
Bu yıl da yine ayçiçeğine en yüksek fiyatı Konya Şeker verdi.
Hem de, ayçiçeğinin kalbi olarak sayılan Trakya’nın bile fiyatlarını geçti.
Konya Şeker, Pankobirlik Genel Başkanı Sayın Recep Konuk’un talimatıyla bu yıl ayçiçeği üreticisinin elinde bulunan ürünlerin tıpkı geçen yılki gibi yok pahasına satılmasına rıza göstermeyerek avans fiyatları geçen yıla göre biraz daha erken açıkladı.
Erken açıkladı diyorum. Çünkü, bu yıl da geçen yıl Ukrayna’nın yaptığını Rusya yaptı. Rusya’dan tonu 300 dolara ithal ayçiçeği kapısı açıldı. Bu da Türk parasıyla aşağı yukarı 950 lira ediyor.
Başkan Konuk ne yaptı?
Hemen piyasaya müdahil oldu ve ayçiçeği fiyatlarının belirleyicisi rolünü üstlenerek ayçiçeğinin fiyatını % 44 yağlı ayçiçeği için 1.300 lira, % 45 yağlı ayçiçeği için 1.320 lira, % 50 yağlı ayçiçeği için de 1.420 lira avans fiyat açıkladı.
Açıklanan bu fiyatlar üreticiler arasında da büyük kabul gördü. Yani, üreticilerimiz fiyatlardan memnun kaldı.
Peki, Trakya’da fiyatlar nasıldı?
Trakya’da ise açıklanan fiyatlar şu şekilde oluştu:
% 44 yağlı Ayçiçek 1.230 lira, % 45 yağlı Ayçiçek 1.322 lira ve % 50 yağlı Ayçiçek 1.415 lira.
Ben şimdi soruyorum.
Geçen yıl bir bardak suda fırtınalar kopartanlar, bugüne kadar çiftçinin yanında olmayıp, çiftçiye beş kuruşluk faydası dokunmayanlar, sadece kendi amaçları doğrultusunda çiftçileri hatırlayanlar.
Şimdi söyleyin bakalım.
Bu yıl ayçiçeğine en yüksek fiyatı kim verdi?
Hani, Konya Şeker ve onun nezdinde karalamak istediğiniz Recep Konuk olmasaydı ayçiçeği bu yıl yine üreticiyi memnun edecek fiyatları yakalayabilir miydi?
Türkiye’de ayçiçeğine en yüksek fiyatı veren Konya Şeker olduğuna göre, neden bir teşekkür etmeyi bile kendinize yediremiyorsunuz?
Ama, biz biliyoruz ki, bunu tüm üreticilerimiz de yakından biliyor.
Sizin tek bir amacınız vardı.
O da, bu bölgeye 1.6 milyar dolarlık yatırım yapan, üreticinin derdine hep ortak olan, sorunlarına sahip çıkan Pankobirlik Genel Başkanı Sayın Recep Konuk’u karalamak ve üretici nezdinde aklınız sıra küçük düşürmekti.
Ama olmadı değil mi?
Siz yaptığınızla kaldınız.
Ama, sayın Konuk ise yine üreticinin gönlünde taht kurmayı sürdürüyor.
Ha, Sayın Konuk bununla da kalmadı ve hükümet nezdinde sürdürdüğü diyalogları sonucu ithal ayçiçeğinin gümrük vergisinin de 800 dolara yükseltilmesini sağladı.
Eeee, bu işler öyle sizin sandığınız gibi kolay olmuyor dostlar!
Üreticinin dostu olmak, sadece lafla değil icraatla oluyor beyler.
İcraat mı? Onu da Konya’da kimin yaptığını herkes görüyor ve biliyor.
 

 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • SEVER KORKMAZ

    ZATEN KONYA DA AYÇİÇEĞİ EKİMİNİDE BAŞLATAN BAŞKANIMIZ RECEP KONUK DEĞİL Mİ? BAŞKANIMIZ BİR ŞEY ÜRETTİİRİRKEN DE ÇİFTÇİYİ HER ZAMAN ÖNDE TUTAN BİR ANLAYIŞ A SAHİPTİR.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English