Son Dakika Haberler

Nurettin Bay

Nurettin Bay

​Ankara'daki Konya'yı nasıl büyütürüz?

08 Friday 2018
Basın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün “Yerel Medya Buluşmaları” adıyla tertip ettiği toplantılar serisinin Konya bölümü dün yapıldı. Buluşmaya sadece Konya’dan değil, komşu illerden de medya mensupları katıldı. Bölge müdürü Abdurahman Fidancı güzel bir organizasyon yapmış. 

Yerel Medya Buluşmaları’na konuşmacı olarak katılan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Akış, önemli tespit ve tahminlerde bulundu. 2002 yılının Türkiye kalkınma tarihi açısından çok önemli bir milat olduğunu ifade eden Akış, 16 yılda her alanda en az üç kat büyümenin olduğunu söyledi. 10-15 kat büyümenin olduğu alanlardan da bahsetti. 

Türkiye’nin bu yönüyle dünya ortalamalarının çok üzerinde bir gelişme gösterdiğini hatırlatan Akış; “şimdi dövizle, kurla, notla bu büyümeyi engellemeye çalışıyorlar ama başaramayacaklar, tüm dalgalanmalar seçimden sonra durulacak” dedi. 

Akış’ı dinlerken Külliye’de Konya olarak temsil edilmenin önemini düşündüm. Yakın zamana kadar Konya’nın Külliye’de başdanışman sıfatı ile üç temsilcisi bulunuyordu. Mustafa Akış, Ayşe Türkmenoğlu ve Gülay Samancı.  Samancı’nın yeniden milletvekili adayı olması ile bu sayı ikiye indi. Külliye’de bulunmak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte daha çok önem kazanacak. 

Herkesin milletvekili aday listesini konuştuğu şu günlerde, milletvekilliğinden daha önemli makamları hatırlamakta fayda var. Konya’nın kabineden yana pek fazla şansı olmadı. Yeni sistemde Bakanlar Kurulu farklı oluşacak. Daha da önemli olacak. Çünkü Türkiye gerçek güçler ayrılığı ile tanışacak. Bakanlar büyük oranda dışarıdan atanacak. Cumhurbaşkanı yardımcıları da…  Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünkü televizyon programında meclis sandalye sayısına göre hareket edeceklerini, belki de tüm bakanları dışarıdan atayacaklarını söyledi. 

Şimdi gönül ister ki, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçeceğimiz bu yeni dönemde Konyalı Cumhurbaşkanı yardımcıları veya bakanları bulunsun. Yeni dönemde Bakan’ı bulunan bir il olmak fevkalade önemli. Konya her dönem Ak Parti’ye ve cumhurbaşkanımıza verdiği destekle bunu hak ediyor. 24 Haziran seçimlerinde hem Cumhurbaşkanımıza vereceği desteğin oranı hem de milletvekilliğinde Ak Parti’ye vereceği desteğin oranı bize bakan veya bakanlar ve hatta Cumhurbaşkanı Yardımcılığı getirebilir. Konyalılara oy verirken bunu da düşünmelerini tavsiye ediyorum. Büyükşehirler arasında ve hatta tüm iller arasında ipi birinci olarak göğüslemek çok da zor bir durum değil. Bunu başardığımız zaman bakan ve cumhurbaşkanlığı yardımcılığı konusunda daha güçlü bir talebimiz söz konusu olacaktır. 

Hep altını çizdiğim bir durum var.  Evet, Meclis’te iktidar partisinden çok sayıda milletvekili çıkarmak önemli, Konyalı bakan veya bakanlar çıkarmak da önemli. Bu herkesin üzerinde görüş birliği yaptığı bir konu. Ancak bir önemli konu daha var. Üst düzey bürokrat.  Birçok yatırım ve çalışma bu bürokrat ve teknokratların eliyle yürüyor. İnanın bazen bakanlardan daha fazla iş üretebiliyorlar. 

Konya maalesef geçmiş dönemlerde bu konuda fazla şanslı olmadı.  Bu yüzden de, Konya’nın başkentteki işleri hızlı yürümüyor. Konyalı bürokrat ve teknokrat sayısını artırmamız gerekiyor. Bu görev yeni dönemde meclise göndereceğimiz vekillere düşüyor. Şimdiden bir yere not etsinler. Ankara’daki Konya’yı daha da büyütmemiz gerekiyor. Orası büyürse Konya kendiliğinden büyür. 

İşin özeti, tüm duygusallıklardan arınarak Konya’mızın menfaati için çalışmamız gerekiyor. Marifet iltifata tabi. Siyasette en büyük iltifat seçimdir. Yani oydur. İltifat hangi siyasi partiye olursa, hizmet ondan beklenir. Diyorum ki, yöneleceğiniz partiyi seçerken Konya’yı düşünün. 


Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English