Son Dakika Haberler

Ersin Öztürk

Ersin Öztürk

​7 HAZİRAN SONRASI SEÇMEN ANALİZİ

31 Monday 2015

7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra ülkemizde sosyal, siyasal, ekonomik ve bir çok alanda önemli değişimler yaşandı. Değişim her zaman gelişim veya ilerleme olmayabiliyor bunu ülkemizde çok net olarak gözlemledik. 7 Haziran sonrasında yaşanan sosyal, siyasal, ekonomik olayların maalesef pek de ülkemiz menfaatine olduğu söylenemez. Bu süreçte hem seçim sonuçlarını değerlendirmek hem de toplumun olaylara bakışını ölçmek amacı ile AS-ARAŞTIRMA ve DANIŞMANLIK olarak sahaya indik ve anketler yanı sıra derinlemesine görüşmeler ile toplumun nabzını tuttuk.

7 Haziran sonrasında halka topluma inerek cevabını aradığımız soruları şöyle.

-          Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?

-          Konya’nın en önemli sorunu nedir?

-          Vatandaşın kendi içinde yaşadığı en önemli sorunu nedir?

Bu soruların cevabını bilmeden hatta bu soru veya sorunlara çözümler üretmeden 7 Hazirandan sonra 1 Kasımda da seçmenin karşısına çıkmanın hiçbir anlamı yoktur. Bu soru ve sorunlara çözümler üretilmediği sürece 1 Kasım’da 7 Haziran’ın tekrarı olmaktan öteye geçemeyecektir. Bu tüm siyasi partiler ve özellikle de siyasi partilerdeki adayların daha da ötesi aday adaylarının cevabını araması gereken sorulardır. Bu sorular veya sorunlara çözüm üretmeyi bir kenara bırakalım neler olduğunu dahi bilmiyor isek bu yola boşuna çıkmanın bir anlamı yoktur.

-          Seçmen hangi partiye oy vereceğine nasıl ve ne zaman karar veriyor?

-          İdeolojiler ve siyasi eğilimler değişebilir mi veya çoktan değişti mi?

-          7 Haziran’da oy kullanmayan seçmen pişmanlık duyuyor mu?

o   Ortada bir pişmanlık var ise ve bu seçmen sandığa giderse hangi parti lehine oy kullanacak.

o   7 Haziran’da sandığa gitmeyen seçmeni 1 Kasım’da sandığa kendi lehinize oy kullanmak üzere nasıl götürebilirsiniz?

-          Seçmenler 7 Haziran’da partilerinin aldığı oydan memnun mu?

o   Memnun olmayan seçmenlerin gözü ile partileri neden istediği oyu alamadı?

-          2011 genel seçimlerinden 2015 seçimlerine doğru oy kayışları ne yönde oldu?

o   Hangi partiden hangi partiye oy kaymaları yaşandı?

o   Bu oy kaymalarının sebepleri nelerdir?

-          Vatandaş milletvekillerini tanıyor mu?

o   Vekiller adaylık sürecini kendini ve partisinin programlarını ne kadar tanıtabildi?

o   Hatta aday adaylığı sürecinde aday adayları sırf kendileri için mi yoksa partileri hatta ülkeleri için mi bir çaba gösterdiler?

o   Vekiller ve adaylar ile ilgili olarak belki yüzlerce sorunun cevabını bulmadan bu yola tekrar çıkmanın hiçbir anlamı yoktur.

-          1 Kasım seçimleri için milletin adayları kimler mevcut adaylar ile devam mı edilmeli ya da stratejik bazı değişiklikler gerekli mi?

-           Her bir siyasi parti lideri ne derece başarılı bulunuyor?

o   Başarılı bulunan yönleri nelerdir?

o   Başarısız bulunan yönleri nelerdir?

o   Avantajları ve dezavantajları nelerdir?

-          Her bir kurum veya kuruluş ne derece başarılı bulunmaktadır?

o   Vatandaşa hizmet veren kurumların siyasete etkisi nedir?

o   Vatandaş kurumlardan ve yöneticilerden ne derece memnun?

-          Ekonomi, eğitim, sağlık, dış politika, ulaşım, güvenlik, terör, yolsuzluk, işsizlik ve daha birçok konuda vatandaşın düşünceleri ve beklentileri nelerdir?

Bunlar ve bunun gibi birçok sorunun öncelikle kendini, sonra da cevabın bilmeden mucizeler beklemek anlamsız olacaktır. Devamındaki yazılarımızda öncelikle bu soruları ve aşama aşama cevaplarını aramaya devam edeceğiz...

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English