Son Dakika Haberler

Mehmet Şamil Şenalp

Mehmet Şamil Şenalp

​17 Eylül 1961

17 Tuesday 2013

27 Mayıs 1960 sabah saat 4.36'da Ankara Radyosu'ndan yapılan bir anons: 'Bugün, demokrasimizin içine düştüğü buhran ve en son müessif hadiseler dolayısıyla ve kardeş kavgasına meydan vermemek maksadıyla, Türk Silahlı Kuvvetleri, memleketin idaresini eline almıştır.' Devlet radyosundan evlere ulaşan anonsun ne anlama geldiğini Türk Silahlı Kuvvetlerinin memleketin idaresini eline almasının ne demek olduğunu kimse anlayamamıştı.

Ülkede ilan edilen sıkıyönetim sonucu milli irade askıya alındı. Tüm Demokrat Partili milletvekilleri, üst derecedeki bürokratlar, polis şefleri tek tek evlerinden alındı. Darbeci subaylar ise Cemal Gürsel başkanlığında kurulan Milli Birlik Komitesi ve kurucu meclis ile beraber ülke yönetimini devraldı. Menderes ve diğer DP üyeleri bir başka ifadeyle milli iradenin o günkü temsilcileri ise bulundukları Yassıada'da kurulan Yüksek Adalet Divanı tarafından yargılanmaya başlandı. 9 ay 27 gün süren yargılama süreci sonunda Başvekil Menderes'inde içinde bulunduğu 14 kişinin idamına, 31 kişinin de ömür boyu hapsine karar verildi ve 17 Eylül 1961'de Menderes'in idam kararı infaz edildi. Millete birileri sen kimi seçersen seç, biz istemedikçe o, koltukta oturmaya hatta yaşamaya devam edemez mesajını verildi.

Seçilmiş bir başbakanın darbeciler tarafından idam edilmesinin 52. Yılını yaşadığımız diğer yandan da Cumhuriyetimizin 100. Yılına doğru ilerlediğimiz şu günlerde Türkiye'nin tarihinde olduğu gibi bölgesinde ve Dünya'da lider ülke olmasıyla ilgili beklenti sınırlarımızı aşmış durumda. Bu coğrafyanın sömürüden kurtulması için Türkiye'den başka şansı görünmemektedir. İfade ettiğimiz beklenti ve Türkiye'nin bu konudaki  istidatı nedeniyle birlik beraberliğimizi bozmaya yönelik iç ve dış kaynaklı girişimler hiç eksik olmuyor ve bir türlü kendi kendimize bırakılmıyoruz. Yeri zamanı geldiğinde herkes rollünü oynuyor. Kimisi, parklara gezilere davet ediyor, üniversiteleri karıştırmakla tehdit ediyor, falancanın hatırasına diyerek başka ölümler pahasına sokakları karıştırıyor, kimisi şu kimisi bu. Her zaman tahriklere karşı dikkatli olmaya, sağduyumuzu korumaya ihtiyacımız var. Bölmek isteyenlerin elinde geniş bir skala var alevi - sunni, Türk-Kürt, dindar-laik ve daha bir çok tanımlama.

Farklılıklarımızı kabul ederek, birlikte barış içinde yaşamak, beraberliğimizi en üst düzeyde sağlamak için hassasiyet, göstermek ülkemizi çok daha yaşanabilir bir yer kılacaktır. Kendi içimizde farklı gruplar olarak ne kadar bölünürsek bölünelim, farklılıkları ne kadar körüklersek körükleyelim parçalardan biri bu toprakların tek sahibi olamayacaktır. Bölünmeler geçmişte olduğu gibi bundan sonrada kendi memleketimizi kendimizin yönetmesine, milli iradenin tecelli etmesine dair şansın kaybolmasından başka hiç bir şeye hizmet etmeyecektir.

Tercih bizim, karar bizim, ya birbirimize daha sıkı sarılacağız ya da...

 

,.

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English