Son Dakika Haberler

Blok Zincir Teknolojisi Güvenilir Midir?

Pandemiden sonra birdenbire blok zincir teknolojisi ve kripto paralar popülerleşmeye başladılar. Bitcoin’in piyasaya sürülmesinin ardından geçen birçok senede hep blok zincir teknolojisinin güvenilirliği tartışıldı ve hala da bu süreç devam ediyor. Bitcoin ve diğer dijital varlıklarının fiyat değişkenliği konuşuluyor ancak en önemlisi olan teknoloji biraz geride kalıyor.

Veri tabanında depolanan bilgilerin bütününe verdiğimiz blok zincir, dijital parçalanmalardan oluşmaktadır. Bloklar, yapmış olduğunuz işlemlerin tarihçesinin bilgilerini depolar, işlemlere kimlerin katıldığına dair bilgileri depolar ve onları diğer bloklardan ayıran bilgileri depolarlar. Normal bir banka aracılığıyla yaptığımız işlemlerde isim, kimlik numarası gibi bilgiler varken, blok zincir teknolojisinde ‘hash’ adı verilen kodlar barınmaktadır. Bu kodların ise kullanılmasıyla kriptografiden de yardım alınmaktadır.

Nasıl çalışır konusuna gelecek olursak, kripto paralar açısından her yeni işlemin kaydının tutulduğu bir defter olarak düşünebiliriz. Her bir blok oluştuktan sonra deftere eklenir ve buna blok zincir adı verilmektedir. Kripto para birimleri şifrelenmiş bir durum olduğundan işlemlerin deftere işlenmesi matematiksel çözümler yardımıyla olur. Herhangi bir dijital varlığa sahipseniz aslında sizin sahip olduğunuz şey blok zincir üzerindeki bir paroladır. Yaptığınız işlemlerde bu parolanın doğru olup olmadığına büyük bir özen göstermelisiniz. Aksi bir durumda işlemleriniz geri alınamaz olacaktır. Bunun için de özel ve genel anahtarlarınız bulunmaktadır.

Blok zincirdeki tüm bilgilerin hepsi herkese açık olarak sergilenmektedir. Ancak bu sergilenen bilgilerin kime ait olduğunu bilmeniz için o parolanın bilgilerine de sahip olmalısınız. Bir devlet dairesi gibi işleyen bu teknolojide günümüzde sadece kripto paralar ya da farklı platformlar açısından biliniyor olsa da gelecekte neredeyse tüm kuruluşlarda kullanılacağından hiçbir şüphemiz bulunmaktadır. Emlak, devletler hatta birçok alanda kullanılacak olan bu teknolojide biz şu an emekleme aşamasındayız.

Bir doküman edasıyla çalışan bu teknolojinin birden fazla kişi tarafından görüntülenmesi mümkündür. Bir diğer taraftan ise blok zinciri tanımlamanın en iyi yollarından biri verileri özgürce çevrimiçi bir şekilde dağıtmanın mümkün olduğu ortam adını da verebiliriz. Güvenilirlik açısından en şeffaf ve güvenilir olarak tabir etmek hiç yanlış olmaz. Verilerin tek tek işlendiği bir DNA gibi çalışan bu sistemde yeni işlemler eklendikçe bloklar daha da fazla karmaşık hale gelmektedir.
Blok zincir teknolojisinde kripto paralar, NFT’ler, sanal gerçeklik olan Metaverse ve daha birçok evren bulunmaktadır. Her zaman oluşan yeni bloklar tarihsel ve doğru bir şekilde depolanmaktadır. Deftere işlenen bir bilgiyi değiştirmek neredeyse imkansızdır. Bir bilginin değişmesi diğer kodları da değiştireceği için böyle bir şeyin gerçekleşmesi oldukça zordur. Sizlerde blockhain teknolojisine yatırım yapmak isterseniz Dyorex üzerinden işlemlere başlayabilirsiniz www.dyorex.com

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English