Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Sigara yasağının uygulanmasında gevşeklik var"

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun'un çıkmasıyla yıllar içinde düşme trendine giren tütün kullanımının son yıllarda tekrar artışa geçtiğini belirterek, "Veriler ve bizzat benim gözlemlerim yasağın uygulanmasında gevşeklik olduğunu gösteriyor." dedi.

“Sigara yasağının uygulanmasında gevşeklik var“
Erdöl, Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugünün sigara kullanan tüm vatandaşlar için "sağlıklı yaşam miladı" olmasını dileyerek, "9 yıl önce öğrenci olan herkes hatırlar; öğretmenler ders arasında bahçede veya öğretmenler odasında sigara içer, tüm çocuklar onu görür; sonra gelir derste sigaranın zararlarından bahsederdi. İnsanların sağlıklarının temini için gittikleri hastaneler, şehirler arası otobüsler duman altıydı." diyerek başladı.

Türkiye'nin sigaraya bağlı nedenlerle ölümlerde dünyada üst sıralarda yer aldığını dile getiren Erdöl, özellikle akciğer kanseri ve buna bağlı ölüm oranlarının çok fazla olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Erdöl, "Sayın Cumhurbaşkanımızın yüksek iradeleriyle 2003'te Dünya Sağlık Örgütünün hazırladığı 'Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi'ni parlamentosundan geçiren ve yasalaştıran ilk ülkelerden olduk. 2008'de yasalaştırılan Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun'la da ülkemiz artık dumansız hava sahasına dönüştü. Bundan sonra sigara tüketimi yüzde 13-15 dolayında azaldı." ifadelerini kullandı.

Bu sayede kalp krizi ve akut akciğer hastalıkları ve çocukların astım krizi tanısıyla acil servislere müracaat etmesi sayılarında büyük azalma olduğunu anlatan Erdöl, şöyle devam etti:

"Mutlulukla ifade etmem gerekir ki yasaya en büyük desteği tüm halkımız vermiştir. Eğer onlar bu desteği vermeselerdi bu başarıya asla ulaşamazdık. Halkımıza bu vesileyle bir kez daha teşekkür ediyorum. Tütünle mücadele kapsamında kapalı alanlara yönelik denetimler de ülkemizin her yerinde hız kesmeden devam etmektedir. Sigara bırakma danışma hattı ALO 171 hizmeti ve diğer çalışmalar devam etmektedir. Bütün yapılanlar elbette ki halkımızın temiz hava alma hürriyeti ve nihayetinde pasif içicilikten kaynaklanan hastalıkların önlenmesini sağlamak içindir. Tütün konusunda, dünyada şu anda en önemli ve örnek gösterilen ülke konumundayız. Bunu Dünya Sağlık Örgütü'nün Başkanı dahil bütün yetkilileri ifade etmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımıza tütünle mücadele konusunda iki kere 'Dünya Liderlik Ödülü' verilmiştir. Dönemin Sağlık Bakanı şimdiki Başbakan Yardımcımıza ve bendenize de 'Dünya Tütünsüz Günü' münasebetiyle ayrıca benzer ödüller verilmiştir. Bu şekilde, bir ülkeye aynı konuda dört kere ödül verilmesi şimdiye kadar hiçbir ülkeye nasip olmamış bir durumdur. Bu da bahsedilen konuda ne kadar başarılı olduğumuzu göstermektedir."

- "Bazı yerlerde yasağın uygulayıcısı ve denetleyicileri bile yasağı deliyor"

Prof. Dr. Cevdet Erdöl, ayrıca bu bilgi birikimini pek çok ülkeye aktarıp anlattıklarını, karşılıklı fikir alışverişinde bulunduklarını dile getirerek, "Bu da bize dünya ölçeğinde önemli uluslararası prestij sağlıyor. Bundan dolayı da ayrıca mutluyuz." dedi.

Son zamanlarda Dumansız Hava Sahası uygulamasında yaşanan gevşeklikten rahatsızlık duyduğunu aktaran Erdöl, şu bilgileri verdi:

"Yasanın çıkmasıyla yıllar içinde düşme trendine giren tütün kullanımı maalesef son yıllarda tekrar artışa geçti. TÜİK'in son verilerine göre 15 yaş ve üzeri bireylerde tütün ve tütün mamulleri kullanım oranı arttı. Buna göre 2010'da 15 yaş ve üzeri yaş grubunda yüzde 29,5 olan 'her gün ve ara sıra tütün ve tütün mamulü kullanım oranı' yüzde 32,5'e yükseldi. Bu veriler ve bizzat benim gözlemlerim yasağın uygulanmasında gevşeklik olduğunu gösteriyor. Yasada çerçevesi net biçimde belirtilen kuralların pek çok alanda uygulanmadığına tanık oluyorum. Kamu hizmet binaları, eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel, spor gibi pek çok sigara kullanımının yasak olduğu alanlarda sigara kullanımına tam anlamıyla uyulmadığı şikayetleriyle karşılaşıyorum. Bazı yerlerde yasağın uygulayıcısı ve denetleyicileri bile yasağı deliyor veya görmezden geliyor. Bu durum beni ülkemin sağlıklı yarınları adına üzüyor."

- "Bu savaşta mevzi kaybetmeden ilerlememiz gerekiyor"

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Türkiye'de tütün ve tütün ürünlerine yönelik başlatılan bir savaş olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu savaşta mevzi kaybetmeden ilerlememiz gerekiyor. Türkiye'nin sağlıklı bir geleceği için büyük bir savaş veriliyor. Bu savaşa siyaset üstü bir yaklaşımla herkesin, her kesimin destek vermesi gerekiyor. Her yıl 100 binden fazla vatandaşımızın ölümüne ve pek çoğunun değişik şekilde hasta ve engelli olmalarına neden olan tütünle mücadele için Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği şekliyle 'Sigara kullanımı ile mücadele, bizim için daima gündemimizde olan terörle mücadele kadar önemli bir hale gelmiştir. Çünkü tütün ürünleri geleceğimizi katlediyor.' Bu duygu ve düşüncelerle sigara ve benzer kötü alışkanlıkların genellikle arkadaş ortamlarında ve genç yaşlarda kazanıldığını ailelere hatırlatıyor, bir kez daha sigara alışkanlığına bir şekilde yakalanmış tüm vatandaşlarıma bugünü fırsat bilip kendi kendilerine bir iyilik yapıp bu kötü alışkanlıktan bizatihi kendilerini kurtarmaya davet ediyorum. Bunun hem kendilerine hem de çocuklarına faydası olacaktır."

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (2)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • AD
    Ali demircan
    6 yıl önce

    Sigara denetçileri bazı yerlere girip ceza yazarken bazı yerlere ya girmiyor yada ceza yazmıyor.(belkide önceden haber gidiyor gelicez diye)adalet yok.inanmıyoruz bizde.başımıza kaç defa geldi bu durum 3 kez para ödedik.şimdi içirmiyoz.ama müşteri ypk,bizde sinek avlıyoz .herkese eşit davranmıyorsunuz.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • ZT
    Z Totan
    6 yıl önce

    Maalesef yasağa uyulmadığı doğru, özellikle Konya'daki çoğu kafede sigara içiliyor, denetleyen yok.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English