Son Dakika Haberler

Parafudr Nedir ? Nerelerde Kullanılır?

 
            Elektriksel sistemleri ani aşırı gerilim darbelerine karşı koruyan, normal durumu pasif olan koruma elemanına parafudr denir. Parafudrlar sisteme paralel bağlanan koruma elemanlarındır. Ani aşırı gerilim darbelerine, yıldırım veya iç aşırı gerilimler örnektir. Bu yüksek gerilimler mikrosaniye seviyesinde gerçekleşir.
 
            Sistem üzerinde meydana gelen ani ve aşırı yük, ani akım değişimi yaratır. Ani akım değişimleri de elektronik cihazlara hasar verir. Elektronik cihazları koruyan parafudr, bu yüzden gerekli ve önemli bir cihazdır. Kullanılan elektronik cihazları, şebeke kaynaklı oluşma ihtimali olan iç yüksek gerilimlere karşı, korunması amacıyla devre tasarımları yapılmaktadır. Fakat dış yüksek gerilim olarak adlandırılan yıldırımdan sistemi korumak için parafudr kullanılmak şarttır.
 
            Parafudr, normal işletme durumunda yalıtkan bir koruma elemanıdır. Fakat darbeye maruz kaldığı zaman iletime geçer. Aldıkları darbeyi toprağa ileterek işletmeyi kesintiye uğratmadan olası hasara karşı korur. Butün bunların ışığında parafudr nedir sorusuna yanıt alındığına göre, bir de parafudrun özellikleri ve görevlerine bakalım.
 


 Parafudr Özellikleri 
 
            Parafudrlar devreye paralel şekilde entegre edilen elemanlardır. Parafudr, üç farklı tür olarak karşımıza çıkar. Bunlar; yüksek gerilim parafudrları, orta gerilim parafudrları ve alçak gerilim parafudrlarıdır. Parafudr türleri kendi içlerinde alt kategorilere ayrılmaktadır. Alçak gerilim parafudrlara bakılacak olursa B, C ve D sınıfı olmak üzere alt kategorilere ayrılır.
 
 Alt kategoriler ayrı ayrı incelenecek olursa;
 
 B sınıfı parafudrun, sayaçtan önce ve binanın en dışında kullanıldığı görülür. Akım iletim kapasitesi en yüksek parafudr olmasına rağmen hassasiyeti en düşük olandır.
 
 C sınıfı parafudrun sayaçtan sonra takıldığı görülür. B sınıfının iletimini gerçekleştiremediği aşırı ve ani akımların sisteme girişini engelleyip, toprağa iletimini sağlar. Daha hassas korumayla bu işlemi gerçekleştirir.
 


 D sınıfı parafudrlar ise sistemden çok korumak istenilen elektronik cihazı hedef alır. Bu parafudrlar, daha hassas koruma istendiğinde tercih edilir.
 
 Görevleri Nelerdir?
 
            Parafudrların üç temel görevi vardır. Bunlar; yıldırım darbelerine karşı koruma sağlaması, iç aşırı gerilimlere karşı koruma sağlaması ve hassas cihazların korunmasının sağlanmasıdır.
 
 
 
 
 
 Parafudr Nerelerde Kullanılır?
 
            Genel olarak parafudrlar; trafo girişleri, tali panolar, ana panolar, yenilenebilir enerji sistemleri, led aydınlatma sistemleri, otomasyon ve haberleşme hatları ve cctv, kamera, yangın alarm sistemlerinde kullanılır.
 
 
 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English