Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Beyşehir’de tarih yeniden canlandı

Konya’nın Beyşehir ilçesinde, bu yıl ilk kez düzenlenen “atlı dayanıklılık yarışları” ile tarih yeniden canlandırıldı.

Beyşehir’de tarih yeniden canlandı
Türkiye Binicilik Federasyonu, Türkiye Jokey Kulübü ve Beyşehir Belediyesi işbirliği ile 2 bin yıllık tarihiyle dönemin at yarışı kurallarının yazılı olduğu Fasıllar Mahallesi Lukuyanus Anıtı yakınlarında atlı dayanıklılık yarışları gerçekleştirildi.

Başlangıç ve varış noktası TOKİ konutlarının bulunduğu bölgede oluşturulan parkurda düzenlenen, yurtdışından da binici olarak katılımcıların olduğu yarışlar, bölgede geçmiş tarihin yeniden hayat bulmasına neden oldu. 

İki farklı kategoride düzenlenen atlı dayanıklılık yarışlarında, 60 kilometrelik K2  kategorisinde binici Kathy Akkaya’ya ait ‘Alkaçkızı’ adlı atı, 287 dakikalık derecesiyle  parkuru tamamlayarak birinci oldu. Aynı kategoride binici Sıtkı Doğuşlu ‘Lale Devri’ isimli atıyla parkuru 286 dakikadabitirerek ikinci oldu.

Yarışmada, Helene Belley ise ‘Şaman’ isimli atıyla parkuru 230 dakikada tamamlayarak üçüncülük, Nicolas Guillo ise ‘Şaka’ adlı atı ve 229 dakikalık derecesiyle dördüncü oldu. Hız sınırının kural gereği ortalama saatte 12 ila 16 kilometre arasında değiştiği  yarışta, dereceler  atların başlangıç ve varış zamanı, veteriner kontrol giriş ve nabız zamanı, nabız ölçüsü, zaman, hız, dinlenme ve çıkış zamanına göre değerlendirildi.

48 kilometrelik kalifikasyon  (UAD) kategorisinde ise sıralama oluşmadı. Atlı dayanıklılık yarışlarının son bölümünde ise 10 kilometre parkurlu  show amaçlı gösteri yarışması düzenlendi. Bu kategoride “Shamu” isimli atıyla Türkiye Jokey Kulübü Başkanı Yasin Kadri Ekinci ile ‘Elis’ isimli atıyla  Türkiye Binicilik Federasyonu Başkanı Atıf Bülent Bora da binici olarak yarıştı.
Yarışların son bulmasının ardından Fasıllar Mahallesi’nde düzenlenen ödül töreninde  ise kürsüye gelen  yaptığı araştırma ile  Fasıllar’daki Lukuyanus Anıtı’nı Roma-Pagan döneminde, genç yaşta yaşamını yitiren Lukuyanus adlı bir binici anısına yaptırıldığını ortaya çıkaran Selçuk Üniversitesi (SÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Hasan Bahar, bu konuda yaptığı çalışma ve araştırmaya değindi. Anıtın aşağı kısmındaki kitabenin içeriğinden söz eden Prof.Dr.Bahar, Amerikalı bir akademisyen meslektaşı ile 2005 yılında bu yazıtın içeriğini çözdüklerini anlattı.Bu arkadaşı ile daha sonra irtibatının kesildiğini vurgulayan Bahar, kitabede yeniden çözdürdüğü kısımla ilgili detaylara yer verdi. 2 bin yıl öncesine ait kitabede Lukuyanus isminde genç yaşta ölen binicinin atının buradaki anıtta yer aldığını belirten Bahar, “Buradaki kural şu;  bir at bir kez yarışmaya katılsın, sahibi ikinci bir yarışmaya katılmasın. Centilmenlik olan bir yarışma, böyle ilginç bir hikayesi var’ dedim.   Bu konuda yaptığım çalışma ve açıklamalarım, haber olarak ulusal ve uluslararası basında yer alınca, halkımızın da ilgisini çekmeye başladı. Belgeseller çekildi,televizyon kanalları yayınladı. Ardından bu organizasyonu gerçekleştirdik.Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”diye konuştu.

Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun da, konuşmasında,  Beyşehir tarihinde de yine bir ilkin yaşandığını dile getirdi. Lukuyanus Atlı Dayanıklılık Yarışması’nın Beyşehir’de ilk defa yapıldığını, bundan sonraki süreçte de devamının gelmesini  temenni ettiklerini ifade eden Özaltun, gelecek yıl  at üzerinde cirit yarışları ve atlı güreşler gibi farklı at sporlarının da dahil edilmesiyle  daha geniş kapsamlı bir hale getirilmesini ümit ettiklerini söyledi. Özaltun, ata sporu olan güreş, okçuluk ve binicilikte daha ileri noktalara gelmek gerektiğini ifade etti. Beyşehir’de,  atlı dayanıklılık yarışlarının uluslararası boyuta getirilmesi için tesisleşmenin önemine de vurgu yapan Özaltun, ilçede  uygun görülecek alanda atlı binicilik eğitiminin verileceği, içerisinde çeşitli at cinslerinin yetiştirildiği, farklı donatıları olan bir tesisi inşa etmek istediklerini kaydetti. Özaltun, “Bundan sonraki süreçte inşallah bu tesisleşme ve yürütülecek çalışmalarla gelecek neslimize at üzerine olan sporları sevdirelim ve bunu aktaralım diye umut ediyorum.”şeklinde konuştu.
 Türkiye Binicilik Federasyonu Başkanı  Atıf Bülent Bora ise,  atlı dayanıklılık yarışları ile Beyşehir’deki bu tarihi potansiyeli yeniden canlandırarak, bölgeyi tanıtmak istediklerini söyledi. Atlı dayanıklılığın aslında uluslararası bir disiplin olduğunu dile getiren Bora, “Enduruns olarak dünya şampiyonası da yapılıyor. Bizim aslında atalarımızın ömrü at sırtında geçmiş ve atalarımızın yaptığı bir spor bu atlı dayanıklılık yarışları. Dolayısıyla bu sporu biz ülke genelinde yaygınlaştırmak ve geliştirmek istiyoruz. Çünkü, binicilik sporu aslında özellikle çocukların yetişme çağında yapması gereken, onlara sadece fiziki değil, ruhen de gelişme sağlayan bir spor dalı. Biz bunu güzel Anadolumuzda ne kadar yaygınlaştırabilirsek o kadar mutlu olacağız.”dedi.

Türkiye Jokey Kulübü (TJK) Başkanı Yasin Kadri Ekinci ise, 2 bin yıllık bir tarihi yeniden yaşamak için düzenledikleri organizasyonda biraraya geldiklerini anlattı.

Atların tarih boyunca insanoğlunun en önemli yoldaşı olduğunu vurgulayan Ekinci, Türkler için atın yerinin çok daha farklı olduğunu,  millet olarak evcilleştirerek ilk kez ata binen bir ırk olduklarını hatırlattı. Bu özel canlının bıraktığı his ve dostluğun atalarından Türk milletine kalan tarihi bir miras olduğunu vurgulayan Ekinci,  proje ortağı Türkiye Binicilik Federasyonu ile birlikte bu mirasa sahip çıkmak ve at sevgisini nesilden nesile aktarabilmek için böyle bir çalışmaya imza attıklarını söyledi.

Bu anlamda ata dair tarihi araştırmaları desteklemeyi ve bunu daha geniş kitlelerle paylaşmayı sağlayacak etkinliklerde aktif olarak rol almayı kendilerine görev saydıklarını anlatan Ekinci, şöyle konuştu:

“Burada  bulunan  değerli Prof.Hasan Bahar hocam ve kıymetli ekibi  önemli bir araştırma gerçekleştirerek  tarihte  yazılmış en eski at yarışı  kurallarını  Lukuyanus  anıtında  buldular.  Roma döneminde  genç yaşta hayatını  kaybeden  Lukuyanus isimli  binici anısına  yaptırıldığı ortaya  çıkan bu anıtta yazılan kurallar yarışların o dönemde de atların asil dünyasıyla uyum içinde olan centilmenlik kuralları içerisinde  gerçekleştirildiğini  gözler önüne seriyor.  Bizlerde burada  uluslararası bir  yarış   organizasyonu düzenleyerek 2  bin yılık  tarihi  günümüzde de  yaşatarak dünyaya tanıtmak istedik  ve bugün burada  her yıl  tekrarlayarak   bunu gelenekselleştirmeyi düşünüyoruz. Bu vesileyle  ülkemiz turizmine  katkılar sağlamasını  umut ettiğimiz, yurtdışından  katılımcıların da  olduğu  uluslararası  atlı dayanıklılık yarışının ödül törenini ilk kez gerçekleştiriyoruz ve   inanıyoruz ki bu yarış,  gelecek yılarda  daha büyük bir ilgiyle  daha fazla  kişinin katılımıyla düzenlenecek. Dünyada gelişen bir spor müsabakası olması dolayısıyla atlı dayanıklılık yarışmasını uygun zeminin buna müsait olduğunu anlayınca Beyşehir’de gerçekleştirdik.Bu, bizim için çok heyecan verici oldu.”

Konuşmaların ardından yarışlarda dereceye giren binicilere madalya, kupa ve hediye takdimleri, ödül törenine katılan protokol tarafından verildi.  





 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English