Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

ZMO Genel Kurulunda tarımsal su sorunu gündeme geldi

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şubesi 12. Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirdi. Genel kurula siyasiler, oda başkanları ve mühendislerin katılımı yoğun oldu. Genel kurulda tarımsal su problemi gündeme geldi.

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şubesi 12. Olağan Genel Kurulu Konya Ticaret Odası Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Genel kurulda Divan Kurulu Başkanlığını KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Bayram Sade yaptı. Sade "Hakikaten Konya tarımda üzerine düşeni fazlasıyla yapmış, birçok ilden ve ekolojisi çok daha uygun illerden çok daha farklı şeyleri tarım alanında başarmış bir ildir" dedi. 

Genel kurulda konuşan ada başkanı Celil Çalış, amaçlarının Konya'ya hizmet etmek olduğunu söyledi. Çalış "Oda olarak bölgenin her alanda rekabet gücünün artırılmasına büyük önem veriyoruz. Bunu her platformda dile getiriyoruz. Diğer taraftan dünyada bilinen bir gerçek var ki toprak ve su kaynakları hızla azalmakta, buna karşın nüfus hızla artmaktadır. 2050 yılına gelindiği zaman FAO'nun verilerine göre dünya genelinde tarım ürünlerine olan talebin 2 katına çıkartılması gerekmektedir. Bu bağlamda iki nokta akla gelmektedir. Ya insanlık 2050 yılında aç kalacak ya da bizlerin yapmış olduğu faaliyetler ve teknolojiyle bütünleştirmemiz sayesinde insanlık 'tok' hayatına devam edecektir" dedi. 

Konuşmasında tarım sektörünün Konya için önemine değinen Çalış, su sorununa dikkat çekti. Çalış şöyle devam etti: 

"Dünya uzun yıllar yıllık yağış ortalaması 1000 mm ve Türkiye yağış ortalamasının da 575 mm olmasına karşın, Konya'nın 60 yıllık yağış ortalaması 350 mm'dir. Son 10 yılda görülen bu ortalama yağış giderek azalmaktadır. Azalan bu yağışlar zorunlu olarak nadas-tahıl münavebesi uygulanan kuru tarım alanları için artık yeterli olmaktan çıkmıştır. Kaldı ki alınan yağışın tamamı tahılları yüksek su talebi olduğu Ekim-Haziran aylarında değil, yılın tümüne aittir. Ne acıdır ki yüzde 85'i kışlık ekim yoluyla yapılan kurum tahıl tarımı ovada yavaş yavaş bitmektedir. Sulama konusunda Mavi Tünel gibi her ne kadar büyük bütçelere dayalı kamusal yatırımlar yapılsa da bu harcamaların su sorununa kökten bir çözüm getirmesi muhtemel değildir. Gerek Avrupa çevre ajansı, gerek FAO gibi uluslararası kuruluşlar ve yerli kaynakların araştırmalarına göre bölgemizde kuraklık tehdidinin hızla artacağı ve özellikle kırsalda ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilemediği takdirde ve havzalar arası su transferi acilen gerçekleştirilmediği takdirde sorunun çok ciddi boyutlara ulaşacağı ifade edilmektedir. Bu konuyla ilgili tüm kamuoyundan destek bekliyoruz" 

Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Özkan Taşpınar da tarımda 2017 verilerini sıraladı. Taşpınar "Hububat ekim alanları 10 yıl öncesinde 9 milyon hektar civarındayken 2016 yılında 7.7 milyon hektara kadar düştü" dedi. 

Milli tarımın Türkiye için önemini anlatan MHP Konya İl Başkanı Murat Çiçek ise AK Parti-MHP ittifakına değindi. Çiçek "15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından 7 Ağustos Yenikapı Ruhu ve 16 Nisan Referandumu derken, ülkemiz en son noktada güzel bir gelişme yaşıyor. 2019'da yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçiminde bir birliktelik, milli bir ruh yakalanmış vaziyette... Bunun her alana faydası olacağını düşünüyorum" dedi. 

Kürsüye son olarak AK Parti Konya Milletvekili Muhammet Uğur Kaleli geldi... Afrin operasyonu hakkında açıklama yapan Kaleli, MHP’ye de teşekkür etti. 

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şubesi seçimleri pazar günü gerçekleştirilecek. 

 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English