Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

YÖK doçentlik sınavlarına ilişkin çalışma başlattı

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, doçentlik sınav sürecine ilişkin, adaylardan gelen şikayetler üzerine çalışma başlattıklarını, bu kapsamda üniversitelere yazı gönderip görüş istediklerini bildirdi.

YÖK doçentlik sınavlarına ilişkin çalışma başlattı
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, doçentlik sınav sürecine ilişkin dünyadaki benzer sistemlerin incelendiğini belirtti.

Adaylardan gelen şikayetler üzerine, konuyla ilgili çalışma başlattıklarını kaydeden Saraç, "Bu kapsamda üniversitelerimize bir yazı gönderip, konuya ilişkin görüşlerini bildirmelerini talep ettik. Bu çalışmamızı kısa süre içerisinde sonlandırarak, sizlerle paylaşmayı planlıyoruz." ifadelerini kullandı.

YÖK'ten yapılan açıklamada ise Saraç'ın üniversitelere gönderdiği yazıya ilişkin bilgi verildi.

Buna göre, yazıda, kurul tarafından dünyadaki diğer yükseköğretim sistemlerindeki gelişmeler ve doçent adaylarının ilettikleri görüş ve öneriler de dikkate alınarak, mevcut doçentlik süreciyle ilgili değerlendirme ve gerekiyorsa yeni düzenleme yapılmasının düşünüldüğü belirtildi.

Mevcut durumda, doçentlik sınavının, eser incelemesi ve sözlü sınav olmak üzere iki aşamalı gerçekleştirildiğine işaret edilen yazıda, başvurusunun eksiksiz olduğu ve gerekli şekil şartlarını taşıdığı tespit edilen adayların her biri için Üniversitelerarası Kurulca (ÜAK) belirlenen jüri tarafından önce eser incelemesi yapıldığı, ardından da sözlü sınavda başarılı olanlara doçent unvanı verildiği kaydedildi.

Yazıda, üniversitelerden, doçentlik sistemiyle ilgili unvan ve kadro atama süreçlerine ilişkin belirlenen hususlar kapsamında değerlendirme yapılması ve görüşlerin 6 Kasım'a kadar yazılı olarak "personel@yok.gov.tr" adresine gönderilmesi istendi.

"Sözlü sınav şartı kaldırılsın mı"
Yazıdaki, üniversitelerce değerlendirilmesi ve görüş oluşturulması istenen konu başlıkları arasında, mevcut sistemde ilk aşamada uygulanan doçentlik başvuru şartlarının aranmasına devam edilmesi, bununla birlikte merkezi yapılan sözlü sınav şartının kaldırılması yer aldı.

Ayrıca başvuru şartlarını sağlayan ve buna ilişkin ÜAK tarafından verilecek belge sahibi adayların, doçentliğe yükseltilerek atanması aşamasının üniversitelerce yürütülmesi konusuna ilişkin görüş istendi.

YÖK'ün yazısında görüş istenen diğer konular ise şöyle belirlendi:

"Üniversitelerin ÜAK tarafından belirlenen asgari kriterleri üzerine ilave kriterler koyabilmesi veya bu kriterlerle yetinebilmesi, doçentliğin akademik bir unvan mı yoksa profesörlük gibi bir kadro unvanı mı olması gerektiği konusu, doçentliğin akademik bir unvan olarak değerlendirilmesi durumunda unvanın alınması ve korunmasında ne tür kriterlerin aranması, mevcut sistemde olduğu gibi akademi dışından da doçentlik unvanının kazanılmasına devam edilmesi hususu, devam edilmesi durumunda bu unvanın hangi kriterlerle ve hangi kurumca (ÜAK/üniversiteler) verilmesinin uygun olacağı."

Yazıda, üniversitelere, belirlenen konular dışında doçentlik süreçlerine ilişkin değerlendirmeye alınmasını istedikleri başka önerileri de soruldu.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English