Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Yılkı atları turistlerin ilgi odağı oldu

Eynif Ovası'nda sayıları 400'ü bulan yılkı atları, bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu.

Yılkı atları turistlerin ilgi odağı oldu
Ovada tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan bölge sakinleri, yıllarca tarlaların sürülmesi ve yük taşımacılığında kullandıkları atları, bakım ve besleme imkanının zorlaşması nedeniyle doğaya bıraktı.

Kışı ovada geçiren atların bir kısmı, olumsuz hava koşulları ve yiyecek sorunu nedeniyle telef oldu. Çiftçiler, baharın gelmesiyle ihtiyaç duydukları atları yakalayarak işlerinde kullandı.

Yüzyıllardır süregelen bu gelenek, tarımda makineleşmenin yaygınlaşmasıyla sona erdi. Artık tamamen doğaya salınan atlar, Eynif'te yaşamaya başladı. Su ve yiyecek sorunu bulunmayan ve zamanla çoğalan vahşi atların sayısı 40-50 sürü halinde 400'ü buldu.

Ormanları, barındırdığı yaban hayvanları, mağarası ve ovasıyla dikkati çeken bölgenin "vahşi güzelliği" diye nitelendirilen yılkı atları, Eynif'in turizm potansiyeli olarak da görülüyor.

Torosların, Akdeniz ile Anadolu'yu bıçak gibi kestiği bölgede yer alan Eynif Ovası'nın yeşil çayırlarında atları izlemek üzere her yıl dünyanın dört bir yanından ziyaretçiler geliyor.

Konya'nın Derebucak ilçesi ile İbradı sınırında yapımı süren Konya-Antalya karayolunun hizmete açılmasıyla atları görmek için binlerce kişinin buraya geleceği tahmin ediliyor.

- Yılkı atlarına yabancı turist ilgisi

Ovanın tek mahallesi Başlar'ın muhtarı Bekir İbiş, yaptığı açıklamada, yabani atların ovanın güzelliğine ayrı renk kattığını söyledi.

Daha önce tarımda kullanılan atların, traktörlerin yaygınlaşmasıyla doğaya bırakıldığını anlatan İbiş, "Ben bile 4-5 hayvan saldım. Bunların sayısı 40-50'yi bulmuştur. Köyümüzden bırakılan atlar üredi, gitti. Sayıları daha da artıyor. Her kolonide 7-8 tay oluyor." diye konuştu.

İbiş, atların tarlalara zarar vermediğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Atlar bakımlıdır, sıkıntı görmüyorlar. Arazide ağaçların gölgelesinde yaşarlar. Önceden çok kar yağardı, yiyecek bulamadıkları için çoğu açlıktan ölüyordu. Şimdi açlık sorunu kalmadı. Ova müsait, çayır, çimen ve otlarla besleniyorlar. Koşarken sakatlanarak veya birbiriyle kavga ederken ölen oluyor. Sayıları tahminimize göre 400 civarında. Her yıl turistik ziyaretler oluyor. Özellikle yabancılar geliyor. Kamp kurup atları izliyor, fotoğraflarını çekiyorlar. Burada olduklarını duyup da gelen çok oluyor. İnsanlar çok merak ediyor. Görmediğimiz yerde, dağ kesiminde yaşayan atlar da var."

 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English