Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Yeni jenerasyon ilaçları sadece devlet getirecek

Kanser tedavisinde kullanılanlar başta olmak üzere, yüksek maliyetli ve henüz Türkiye'de ruhsatlı olmayan yeni jenerasyon ilaçlar, 2 Mayıs 2017'den itibaren sadece Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından getirtilebilecek.

Yeni jenerasyon ilaçları sadece devlet getirecek
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlık hizmet sunumunda hem kaliteyi hem erişimi artırmak amacıyla Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında önemli uygulamaların hayata geçirildiğini söyledi.

Vatandaşların tedavi sürecinde, gelişmiş ülkelerde kullanılan her türlü imkandan faydalanılabilmesi için gerekli düzenlemelerin yapıldığını ifade eden Gümüş, bu kapsamda fiziki alt yapı ve yüksek teknolojik tıbbi cihazların kullanıma sunulmasından yeni jenerasyon ilaçlara, hedefe yönelik tedavilerden gerektiğinde yurt dışından hizmet alımına kadar her konuda faaliyet gösterildiğini belirtti.

Gümüş, Türkiye'de hemen hemen hiçbir ilacın temininde sıkıntı yaşanmadığını, henüz ruhsat almamış, yeni jenerasyon ya da yüksek bedelli biyoteknolojik ilaçların ise gereklilik halinde yurt dışından getirtildiğini anımsattı.

Yurt dışından ilaç temininde yıllardır Türk Eczacıları Birliğinin (TEB) yetkilendirildiğini hatırlatan Gümüş, bu konuda yeni bir düzenleme yapıldığını anımsattı. Gümüş, "Yurt dışından ilaç ihtiyacı, şu anda TEB üzerinden sağlanıyor ancak bu 2 Mayıs 2017'den itibaren Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından getirtilecek. Bu noktadan sonra TEB artık, ilaç temini noktasında devreden çıkacak. Sağlık Bakanlığı onayı ile kurum, söz konusu ilaçları getirecek ve vatandaşlarımıza teslim edecek. Bu süreçle ilgili herhangi bir sorun yok." diye konuştu.

Yılda yaklaşık 1 milyar liralık ithal ilaç alımı yapıldığına, ilacın alıcısının da Sosyal Güvenlik Kurumu olduğuna işaret eden Gümüş, şöyle devam etti:

"Artık, aracı çıkartılarak kurum kendisi bu işi yapacak. Bu şekilde ilacın maliyetinde de bir düşüş söz konusu olabilir. Bunu göreceğiz. İthal bir ilaca ihtiyaç duyulduğunda, ilgili hekim bunun kullanılması gerektiğini belirtiyor. Ardından Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, ilgili komisyon marifetiyle değerlendirme yapılıyor, gerçekten gerekli olup olmadığı tespit ediliyor. Onaylanması halinde Sosyal Güvenlik Kurumuna uygun olduğuna ilişkin bilgi veriliyor. Kurum, mevcut uygulamada bunu TEB'e iletiyordu, şimdi ise kendi içinde kurduğu bir birim tarafından temin ettirecek.

İlaç, PTT aracılığıyla hastanın evine, tedavi gördüğü hastanenin eczanesine teslim edilecek. Dünyada, kendi ülkesinde henüz ruhsatlandırılmamış ilacı temin ettiren başka bir ülke yok."

- Bakanlık, ilaç temininde sıkıntı yaşanmaması için takipte

İlaca yapılan zam oranlarına ilişkin de değerlendirme yapan Gümüş, İlaç Fiyatlandırma Kararnamesi bulunduğunu, bu kapsamda ilaç firmalarıyla bir protokol olduğunu söyledi.

Gümüş, protokole göre haraket edildiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Buna göre, her yılın başında bir önceki yılın döviz kuru değerlendirilerek, döviz artışına paralel bir zam yapılması zorunluluğu var. İthal ilaçlarımız var ve döviz artışları söz konusu. Bizim de bu döviz artışlarıyla ilgili olarak firmaları garanti altına altına almamız gerekiyor. Bu şekilde de ani döviz iniş ve çıkışları değil belirlenen ilk fiyat geçerli oluyor.

Örneğin, 2017'ye değil 2016'ya bakıyor ve iyileştirme yapıyoruz. Şimdi, kısmi bir iyileşme yapıldı. Bu bir zam değil, döviz kurundaki artışa paralel, firmalarla ilaç alımını garanti altına alabilmek için bir güncelleme."

Gümüş, ilaç temininde bir sıkıntı yaşanmaması için bakanlık tarafından takip sistemi üzerinden inceleme yapıldığını vurgulayarak, "Fazla ilaç alan ancak vatandaşa satmayan eczaneler hakkında işlem yapılacak." uyarısında bulundu.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • AV
    acil vaka
    7 yıl önce

    Miyasteni Gıravis hastasıyım mestinon ilaç kullanıyorum,şu anda piyasada yok,acilen almam gerekli lütfen bir çaresine bakınız.

    • Cevapla
    • Begen (2)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English