Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Yeni icra dairesi ve arabuluculuk iş dünyasına ilaç olacak

ASO Yönetim Kurulu Başkanı Özdebir, "yeni icra dairesi modeli" ve "arabuluculuk" uygulamalarının iş dünyası için önem taşıdığını söyledi.

Yeni icra dairesi ve arabuluculuk iş dünyasına ilaç olacak
Ankara Sanayi Odası (ASO) Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, "yeni icra dairesi modeli" ve "arabuluculuk" uygulamalarının iş dünyası için önem taşıdığını belirterek, "Ticari hayatta en ufak alacak davası bile aylar sürebiliyor. Bu sebeple işlemleri hızlandıracak ve iş dünyasına ilaç olacak yeni icra dairesi modeli, hukukun üstünlüğünün perçinlenmesi açısından çok önemli." dedi.

Özdebir, Yeni Ekonomi Programı (YEP) kapsamında 2019-2021 yıllarında yargıda atılması planlanan bazı adımların ekonomi dünyasına da olumlu yansımalarının olacağını söyledi.

Arabuluculuk, tahkim gibi metotlarla "alternatif hukuk yolları" denilebilecek yöntemlerin kullanılmasının, yargıya yönelik tartışmaların önüne geçilmesi bakımından da önem taşıdığına işaret eden Özdebir, atılan adımların olumlu sonuçlar vermeye başladığını bildirdi.

Özdebir, hukukta arabuluculuk ve tahkim gibi mekanizmaların dava sürelerini kısaltması sebebiyle çok önemli olduğuna dikkati çekerek, "Biz de bu çerçevede, uyuşmazlıklar mahkemeye taşınmadan, zaman ve itibar kaybına neden olmadan, bunların daha kısa sürede çözülerek ortadan kaldırılabilmesini sağlamak amacıyla ASO Tahkim, Arabuluculuk ve Uzlaştırıcılık Merkezini (ASOTAUM) kurduk." diye konuştu.

"Arabuluculuğun yaygınlaşması iş dünyasına olumlu yansıyacak"

YEP'e göre, arabuluculuk ve sulh gibi alternatif yöntemlerin yaygınlaştırılacağını anımsatan Özdebir, bunun da iş dünyasına olumlu yansımalarının olacağını dile getirdi.

Özdebir, arabuluculuk sisteminde, tarafların alanında eğitim almış hukukçu ile tartıştıkları için çok hızlı sonuç alınabildiğini vurgulayarak, son derecede ucuz olan bu yöntemi insanların öğrenmesi ve ihtiyaç duyduklarında öncelikle bu yönteme başvurmaları gerektiğini anlattı.

Arabuluculuk sisteminin YEP'te yer almasının, devletin bu konuya verdiği önemi gösterdiğini ifade eden Özdebir, şöyle konuştu:

"Davalar, kimi zaman çok uzun sürede sonuçlanabiliyor. Bu da işletmeler için çeşitli sıkıntıları beraberinde getirerek, zaman, para ve prestij kaybına neden oluyor. Bu nedenle arabuluculuk sistemi hem süreci hızlandırması hem de kolay çözümü beraberinde getirmesi sebebiyle iş dünyası açısından önemli. Ben kendi sözleşmelerimde, mahkemelerden önce arabuluculuk sistemini yazıyorum. Çünkü, bu sistemle çok kısa sürede hatta aynı gün içinde çözülen uyuşmazlıklarımız oluyor. Arabuluculuk, alternatif yollarla hukukun yükünün azaltılması ve hukuksal tatmin açısından çok faydalı bir yol."

Özdebir, programda yer alan iş dünyası için önemli bir diğer atılımın da "yeni icra dairesi modeli" olduğunu söyledi. Yeni icra dairesi modeliyle icra ve iflas işlerinin alacaklı ile borçlu arasındaki hassas dengenin gözetilmesiyle daha hızlı yapılacağını belirten Özdebir, "Ticari hayatta en ufak alacak davası bile aylar sürebiliyor. Bu sebeple işlemleri hızlandıracak ve iş dünyasına ilaç olacak yeni icra dairesi modeli, hukukun üstünlüğünün perçinlenmesi açısından çok önemli." ifadesini kullandı.

YEP'te vurgulayan "yargının ihtisaslaşması" ile önemli bir adım atılacağına işaret eden Özdebir, mevcut bilirkişilik müessesinin güvenilir olmaktan çıktığını, bu noktada hakimlerin spesifik alanlarda bilgi sahibi olmalarının önem taşıdığını bildirdi.

"Yeni finansal ilişkiler, yeni hukuk yöntemleri yarattı"

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Hukuk Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Arif Burhanettin Kocaman da yargının finans ve enerji gibi sektörlere ilişkin konularda ihtisaslaşmasının ve "ekonomi hukuku"nun gelişmesinin, sözleşme hukukunda yeni çözümlere gereksinim duyulmasına yol açtığını ve yeni sözleşme tiplerini ortaya çıkardığını söyledi.

Kocaman, yeni finansal ilişkilerin yeni hukuk yöntemleri yarattığına dikkati çekerek, bu kapsamda mahkemelerin uzman kişilerden danışman niteliğinde görüş alabilmesi, görevli hakimlerin işletme ve mali-finans hukuku konularında eğitim görebilmesi, yüksek lisans-doktora yapma olanaklarının artırılmasının önemli olduğunu dile getirdi.

Yeni icra modelinin sadece teknik donanım olarak değil, personel kalitesi olarak da sağlanmasının önemine işaret eden Kocaman, bu kapsamda yapılacak reform çalışmalarında, alacaklının alacağına hızlı kavuşmasının sağlanması yanında, borçlunun da mağdur edilmemesiyle yeni modelin amacına ulaşacağını kaydetti.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English